eTrucks.pl • Od 17 lat najlepsze forum z modami do ETS1, GTS, ETS2, ATS, ST

Pełna wersja: Piksele w DDS'ie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam. Mam problem z pikselozą. Otóż robię skin w swoim aucie ale na tym skinie są piksele. Pobierałem wiele programów i próbowałem to jakoś ogarnąć ale nie wychodzi mi to. Czy ktoś byłby mi pomóc z pikselami, żeby znikły mi ? Za pomoc bardzo byłbym wdzięczny. I daję oczywiście zdjęcie mojego skina z pikselami w grze.

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.

Macharis

Masz to tylko na jednym aucie, czy na innych też?
Ten skin tylko na jednym aucie. Jeszcze robiłem na innym aucie ale to już inny skin i też są piksele.
Napisz jaką masz rozdzielczość tekstury i w jaki formacie jest grafika przed konwertem do .dds

Ogólnie wiadomo, że im większa rozdzielczość tym lepsza jakość a co do formatu grafiki to najlepiej pracować na .png i je konwertować na .dds

Co do samej linii to możesz ją spróbować poprawić np. w Paint.net bo ma od dość ładny antyaliasing przy tworzeniu linii.
Grafika była 1030 x 1024 i w formacie .bmp . A oprócz Painta jest jakiś inny dobry program do takich prac przy skinie ?
Jak zapisujesz .dds to daj DXTbmp5, czy coś takiego Big Grin
Zapisz go z .dds do .jpg i znowu do .dds mi tak pomagało. Jak nie pomoże to, w ddsie zrób gdzieś kropkę albo pędzlem chlapnij na jakiś kawałek i zapisz :E

Macharis

Paint to program pseudo graficzny, polecam Gimp a sam używam Photoshop CS5 Wink
(04/08/2014 05:26 PM)Bebeszek napisał(a): [ -> ]Grafika była 1030 x 1024 i w formacie .bmp.

I mamy tu winowajcę, bo gra wczytuje prawidłowo obrazy wyłącznie w rozdzielczościach 1024x1024, 2048x2048, itd. Spróbuj zmienić rozdzielczość tej grafiki do 1024x1024 odpowiednio przycinając obrazek z prawego boku lub dołu (zależy czy 1030 px jest z góry na dół czy z lewej na prawą). Winą też jest to, że robisz skiny w Paincie, o czym napisałem poniżej.

(04/08/2014 05:26 PM)Bebeszek napisał(a): [ -> ]A oprócz Painta jest jakiś inny dobry program do takich prac przy skinie ?

Pobierz sobie GIMP'a ze strony http://download.gimp.org/pub/gimp/v2.8/w...-setup.exe Wink Ja z niego korzystam i skiny wychodzą bardzo ładnie.
Przekierowanie