Panowie, przed wczoraj otwierałem plik sii i przez przypadek nie odznaczyłem tego (Zawsze używaj wybranego programu do otwierania tego typu plików) i teraz cały czas otwiera mi w WordPad, jak to przywrócić żeby system pytał za każdym razem przed otwarciem? Wiem ze da rade to naprawić bo już kiedyś taki problem miałem ale nie mogę znaleźć tego tematu, i żeby nie było że ktoś napisze przywróć system to od razu piszę że nie mogę tego zrobić bo nie utworzyłem punktu przywracania, mój system to Windows 7.
Cześć,
Prawoklik myszy na pliku .sii > Otwórz za pomocą > Wybierz program domyślny. Tam wybierasz jaki ma być domyślny.
W START i okienku "Wyszukaj...." wpisz: ustawić skojarzenia
być może to jest to gdzie należy to skasować. (
EDIT:
Z tego co zrozumiałem to Kolega nie chce przypisać żadnego programu do tego typu pliku więc prawoklik na pliku i "otwórz za pomocą...." nic mu nie da.
To ja wiem, ale ja chcę to przywrócić do takiego stanu jak było po wgraniu systemu, na systemie Windows XP można to było naprawić bez problemu ale na Windows 7 już niestety tak łatwo nie jest.
EDIT: Próbowałem już tego i niestety nic, nie wiem czy nie trzeba coś usuwać w rejestrze.
Chyba w rejestrze można to jeszcze wykasować...ale dokładnie gdzie to szukaj wskazówek na sieci bo sam to nie pamiętam dokładnie.
Też tak właśnie myślę że to będzie związane z rejestrem systemu, ja będę jeszcze szukał na własną rękę ale jak by ktoś miał jakieś konkretne pomysły to bardzo proszę pisać.
Dobrałem się do tego rejestru i powiem tak, po usunięciu folderu z napisem sii dalej to samo, system nie pyta tylko od razu otwiera w WordPad ikony powinny być białe a niestety nie są, co robię nie tak? Nie mam pojęcia czy coś innego trzeba usunąć czy też zmienić jakieś wpisy w rejestrze.
A nie możesz ustawić tak żeby się otwierał w notatniku po prostu, wiele osób tu na forum tam ma łącznie ze mną. Tyle czasu nad tym już siedzisz i nic
a tak to będziesz miał ikonki notatnika i w niczym to nie przeszkadza, nie ma to żadnego wpływy ani na grę ani na mody a już tym bardziej na system.
Ok, węszyłem po necie i wywęszyłem, fakt że to trwało trzy dni ale dopiąłem swego. Wystarczyło pobrać taki mały program o nazwie (Unassoc) uruchomić go odszukać plik który nas interesuje i go usunąć.
Dziękuję bardzo wszystkim którzy uczestniczyli w tym wątku a przede wszystkim RadolSzczecin.
MAD MAX, wiem że można byłoby tak ustawić i nie wpływa to na funkcjonowanie systemu ale samo poczucie psuje jak nie wiem co