eTrucks.pl • Od 17 lat najlepsze forum z modami do ETS1, GTS, ETS2, ATS, ST

Pełna wersja: PCIe 3.0 - PCIe 2.0
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
PCIe 3.0 - PCIe 2.0 a więc nie chcę walnąć gafy kolega w pracy posiada komputer stacjonarny ze slotem PCIe 2.0 a ma zamiar wymienić kartę graficzną gdzie widnieje w opisie że karta na slot PCIe 3.0 i teraz pytanie czy ktoś coś takiego próbował zrobić i czy to działa.W internecie znalazłem kilka opisów że śmiało będzie działać różnica jest jakaś z poborem prądu czy coś w tym stylu.Niby nie szkodzi to bardzo przy używaniu komputera ale lepiej zapytać jak strzelić gafę.
Cześć,
PCIe są kompatybilne wstecz, więc kolega może jak najbardziej podpiąć kartę na PCIe 3.0 Jedyne co mi wiadomo, to że prędkości będą wolniejsze Smile
(17/12/2015 06:12 PM)Polski_Derp napisał(a): [ -> ]Cześć,
PCIe są kompatybilne wstecz, więc kolega może jak najbardziej podpiąć kartę na PCIe 3.0 Jedyne co mi wiadomo, to że prędkości będą wolniejsze Smile

Nie ma różnicy w praktyce Tongue

Futrzaczek99

Nie ma różnicy. PCIe 2.0 i 3.0 to ten sam slot, tylko że jeden ma 32 Gb/s, starszy (2.0) 16 Gb/s, jednak karty pokroju GTX 650, a nawet 660 i 750 Ti (odpowiednik HD7770, 7870, R9 260) nie wykorzystują w 100% przepustowości nawet PCIe 2.0, więc nie ma tu mowy o żanym wąskim gardle, no chyba, że chce tam Titana wsadzać Big Grin
Na 100% nie potwierdzę ale prawdo podobnie będzie to NVIDIA GeForce GTX 750 Ti 2GB.
Przekierowanie