Witam, chce przerzucić się z lapka na stacjonarkę i moję pytanie do was do myslicie o takim zestawie i czy mogę liczyć na płynną grę w ETS 2
i dobra grafę.
Procesor : AMD Phenom 955 BE 3.2GHz (odblokowany mnożnik)
Chłodzenie : Scythe Mugen 2
Płyta główna : Gigabyte 78MLT - S2PV
RAM : 4GB
Grafa : nVidia Gtx 460 Gigabyte Windforce 1GB ddr5 OC
Zasilacz : BeQiet Pure Power L7 530W
Albo...
Procesor : AMD FX-4300 Quad-Core 3.8GHz
Chłodzenie : standardowe
Płyta główna : Gigabyte ga-970a-ds3
RAM : 8GB
Grafa : nVidia GeForce gtx650 4GB
Zasilacz : TM600 Silent
Osobiście wybrałbym 2 zestaw. Chłodzenie jakie? Powietrzem czy cieczą?
2 zestaw tylko szkoda, że nie ma odblokowanego mnożnika bo procesory AMD można podkręcić do 4.0GHz
, ale intelki najlepsze tam niezłą moc można wycisnąć.
(15/03/2016 04:36 PM)Iksde napisał(a): [ -> ]Osobiście wybrałbym 2 zestaw. Chłodzenie jakie? Powietrzem czy cieczą?
Nie ukrywam czytałem recenzję kart.. i karta z pierwszego zestawu lepiej została oceniana mimo ze jest starsza..
W pierwszym dość masywne chłodzenie powietrzem a w drugim zestawie... zwykły wentylator.. dodawany standardowo przy zakupie procesora.
I rzeczywiście pierwsza karta grafiki jest lepsza od tej 2 co podałeś no, ale zawsze można kombinować i coś wyrzucić zamienić itd.
A jak z cenami takich zestawów? Jaki masz budżet do wydania.
(15/03/2016 04:41 PM)Iksde napisał(a): [ -> ]A jak z cenami takich zestawów? Jaki masz budżet do wydania.
Powiem tak nie sa to kompy nowe
za pierwszy cena to 1200 a za drugi 1600 cały zestaw z ekranem itp..
Moim zdaniem lepszy jest chyba pierwszy.. posiada obudowę Aerocool PGS VX-9 Pro która jest dość dobra i estetyczna.. pozatym procesor ma odblokowany mnożnik.. wiec spokojnie przy tak dobrym chłodzeniu mozna go chyba podkręcić.. fakt faktem grafa ma mniejsza ilosc pamieci.. bo tylko 1GB ale podobno lepiej sobie radzi niz ta z 2 zestawu.. chodzi mi o doradzenie również w parametrach
Rozejrzyj się za 6GBowym RAMem. Ja mam 4GB i troszeczkę narzekam.
Jak masz lapka to wstrzymaj się może trochę, masz na czym pracować, a upolujesz w ciągu następnych paru tygodni coś innego, może coś taniej z kartą zintegrowaną albo słabą, potem za resztę dokupisz GTXa 750ti 2GB a on spokojnie wystarczy do ETSa.
Chce zakupić pierwszy zestaw... idealna baza pod ewentualne zmiany.. a na tych parametrach powinno spokojnie działać.