eTrucks.pl • Od 17 lat najlepsze forum z modami do ETS1, GTS, ETS2, ATS, ST

Pełna wersja: Jaka wybrać skrzynie biegów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

ziom343

Witam.
Interesuje mnie jaką wybrać skrzynie nie zalezy mi aby była najszybsza tylko na tym aby ciągnik się najszybciej zbierał.Domyślam się ,że na 12 szybciej będzie się zbierać niż na 6 tylko tych 12 jest kilka róży mają dyferencjał ,moment ,przełożenia itp nie wiem co ma wpływ na co.Jak by ktoś doradził mi i wytłumaczył byłbym wdzięczny.
No to zakładając, że mamy do wyboru 12 stopniowe skrzynie o następujących przełożeniach poniżej, która będzie lepsza pod lepsze osiągi jak chociażby przyśpieszenie a która będzie lepsza do ekonomicznej jazdy z mniejszym spalaniem.

1. Przełożenia 15.86 - 1.00 dyferencjałem 2.71

2. Przełożenia 12.29 - 0.78 dyferencjałem 3.08
W ETSie Ci chodzi która skrzynia?
A nie jest tak że z samego FD można powiedzieć która jest krótka a która długa? Mogę się mylić ale w samochodach osobowych można tak określić. Im wyższy FD tym krótsza skrzynia i mniej ekonomiczna ale szybciej się rozpędza. Np. u mnie w aucie miałem skrzynie z FD niskim (nie pamiętam jakim bo nie liczyłem), wymieniłem na krótką z FD 4.447 i mam mniejszą prędkość na tych samych obrotach ale za to szybciej się rozpędza. Co skutkuje zwiększonym spalaniem.
Przekierowanie