eTrucks.pl • Od 17 lat najlepsze forum z modami do ETS1, GTS, ETS2, ATS, ST

Pełna wersja: Company w pliku Def
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Nie potrafię stworzyć firmy proszę o szczegółowy poradnik, proszę o dodaniu własnych prefab'ów z góry dzięki Smile
Zamiast prosić, zacznij grzebać i dłubać i kopać. Metoda prób i błędów. Pozdrawiam. Wink
A prefaby będziesz mieć jakieś własne czy będziesz korzystać z firm dostępnych już w grze Pytajnik
W pierwszym przypadku oczywiście trzeba znać zmoda3/blendera i stworzyć odpowiedni model danej firmy czyli opcja dla bardziej zaawansowanych w kwestii moddowania (głównie wymagana świetna umiejętność tworzenia modeli 3d).
Druga opcja jest dużo prostsza bo wystarczy dorobić odpowiednie definicje - czyli nic trudnego nawet dla początkujących osób.

Tak czy siak w obu przypadkach należy dopisać daną firmę do własnego miasta a konkretniej wchodzisz w wypakowanym base.scs do def\company\nazwa firmy\editor następnie kopiujesz sobie jeden z plików .sii i zmieniasz jego nazwę na nazwę własnego miasta.
W środku pliku .sii także zmieniasz nazwy miasta na własne.
Na koniec stawiasz prefab danej firmy w ME i gotowe.

Przykład:

Firma Eurogoodies którą chcę dodać w mieście Luboń
Wchodzę w folder z wypakowanym base.scs następnie w foldery:
def\company\eurogoodies\editor

Kopiuję sobie definicję berlin.sii i zmieniam jej nazwę na lubon.sii
(tu ważne nazwy definicjom nadajemy takie jakie mamy w folderach def/city/ czyli nazwa .sii powinna być taka sama w obu folderach).

Teraz otwieramy nasz plik lubon.sii i mamy takie coś:
Cytat:SiiNunit
{
company_def : .berlin {
city: berlin
prefab: 32
}
}
I zmieniamy to na:
Cytat:SiiNunit
{
company_def : .lubon {
city: lubon
prefab: 32
}
}
(jeśli to jest prefab niestandardowy to należy dodać jego numer zgodnie z kolejnością z jaką ma się go dopisanego w prefab.sii)

Teraz odpalamy ME i dodajemy sobie firmę w Luboniu, zapisujemy mapkę i cieszymy się firmą eurogoodies w Luboniu.

A i co ważne w ME firma musi być w granicach miasta czyli musi być na niej "znacznik" od miasta (nazwa może być jako niewidoczna w grze aby to ładnie wyglądało).

Czyli generalnie to jest minuta roboty z przerwą na kawę i papierosa :E
chcę własne wgrać tylko nwm jak, wiem jak dodać tylko że ja chcę wykonać własne prefaby głównie o to mi chodzi
, Pozdrawiam GrakuPl próby były ale się skończyło tak heh

mapka:
Image
Prefaby tworzy się w programie Blender.

Co do firmy możesz wspomóc się tym: https://www.youtube.com/watch?v=GLGAXv1WQU4
ogl wszystkie Big Grin
i jak to teraz dodać do configu tych firm? po prostu dopisać do configu tylko gdzie te modele firm dać
mógł bym dostać jakiś poradnik do tego programu? Resztę sam zrobię
Wpisz sobie na YouTube "Zmodeler (lub blender) poradnik ETS2" i wybierz filmik, który chcesz.Smile Proponuję filmiki "Poradnik Zmodeler 3 #1 - import, dodawanie, export", "BlenderTools - turional - Quick Import/Export" oraz "Poradnik Blender [#1] Podstawy modelowania".Big Grin Oprócz tego na eTrucks-ie wejdź sobie do Katalogu Modelowanie 3D i tam ile też jest dużo poradników.
i gdy stworzę model muszę to jakoś podpisać? dodać "punkty"?

ogólnie nawet z poradnikiem nie potrafię tego będę próbował walczyć nadal
Stron: 1 2
Przekierowanie