09/10/2012, 10:42 AM
Chciałbym aby w tym temacie były poruszane wszelkie aspekty dotyczące szkoleń i kursów prawo jazdy kategorii C1, C1+ E, C, C+E. W temacie jeżeli ktoś już posiada takie uprawnienia to może też opisywać swoje wrażenia z kursu, egzaminu, szkoleń itp.
A więc ja zacznę od podstaw czyli kto może uzyskać powyższe uprawnienia.
Na początek objaśnienia kategorii (C1, C+E itd):
C1 - Takie prawo jazdy uprawnia do kierowania:
•pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu,
•w/w pojazdem z przyczepą lekką,
•ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym.
C1+ E - uprawnia do kierowania:
•zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego,
•ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami).
C - uprawnia do kierowania:
•pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu,
•ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym
C + E uprawnia do kierowania:
•pojazdem określonym w kategorii C łącznie z przyczepą,
•zespołem pojazdów określonych w kat. B+E, pod warunkiem jednoczesnego posiadania prawa jazdy kat. B,
•zespołem pojazdów określonych w kat. D+E, pod warunkiem jednoczesnego posiadania prawa jazdy kat. D,
•ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami).
•pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu,
•ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym.
C1+ E - uprawnia do kierowania:
•zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego,
C - uprawnia do kierowania:
•pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu,
•ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym
C + E uprawnia do kierowania:
•pojazdem określonym w kategorii C łącznie z przyczepą,
•zespołem pojazdów określonych w kat. B+E, pod warunkiem jednoczesnego posiadania prawa jazdy kat. B,
•zespołem pojazdów określonych w kat. D+E, pod warunkiem jednoczesnego posiadania prawa jazdy kat. D,
Prawo jazdy kategorii C1, C1+E, C lub C+E może otrzymać osoba która :
+ ukończyła 18 lat
+ posiada prawo jazdy kategorii B
+ uzyskała orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem.
+ odbyła wymagane szkolenie (kurs prawo jazdy dla danej kategorii).
+ uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem
+ zdała z wynikiem pozytywnym egzamin państwowy
Prawo jazdy nie może otrzymać osoba z sądowym zakazem prowadzenia pojazdów mechanicznych.
+ ukończyła 18 lat
+ posiada prawo jazdy kategorii B
+ uzyskała orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem.
+ odbyła wymagane szkolenie (kurs prawo jazdy dla danej kategorii).
+ uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem
+ zdała z wynikiem pozytywnym egzamin państwowy
Prawo jazdy nie może otrzymać osoba z sądowym zakazem prowadzenia pojazdów mechanicznych.
Ważne
Aby podjąć pracę jako kierowca ciężarówki należy uprzednio wykonać kurs na przewóz rzeczy.
Aby podjąć pracę jako kierowca ciężarówki należy uprzednio wykonać kurs na przewóz rzeczy.
Dla urozmaicenia tematu filmik "Odrobina Polski" w którym prezentowany jest profesjonalny symulator ciężarówki wykorzystywany do szkoleń kierowców zawodowych:
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
Ps. W następnej części napiszę trochę więcej o kursach na przewóz rzeczy i certyfikatach ADR
Zapraszam do czynnego udziału w temacie