Ludzie generalnie są przyzwyczajeni do krytykowania innych do uwag, a rzadko coś chwalą. Na Allegro jak cokolwiek jest nie tak bardzo szybko można dostać negatywa, ale jak jest idealnie co 10 osoba wystawi pozytywa. Tak jest i w przypadku PR...
Jeździłem po całej mapie combo więc już większość modów poznałem i muszę obiektywnie powiedzieć, że Poland Rebulding jest najlepszym modem jaki istnieje i nie piszę tego dlatego, że to Polska, że to Polacy zrobili. Po prostu, obiektywnie jest NAJLEPSZY... Tylko w PR jest tak dużo miast i tak dobrze odwzorowanych... Do tego są tak umieszczone, że sporo tras przez nie przechodzi więc z automatu je oglądamy... W RusMap też są miasta - ok. ale tam miasta to 3 domki na krzyż no może z wyjątkiem Moskwy, St. Petersburga i paru innych... Ale tak dużo, tak dobrze zrobionych miast jest tylko w PR... A jeśli porównamy PR do samej gry od SCS to jeszcze to lepiej wypada... Mamy Iberię i jak wygląda np. Lizbona albo Madryt ? Ok. to gra o ciężarówkach, ale jednak miasta to największa słabość od początku... A Twórcy PR pokazali, że i miasta można pięknie zrobić... Łeba, Gdańsk, Łódź, Bielsko-Biała i wiele wiele miast i miasteczek - każde inne, każde pieczołowicie zrobione..
Taki ROEX jest w wersji premium płatny, a również w mojej ocenie jest słabiej wykonany niż PR... A tu mamy bezpłatnie coś tak dobrego. A tak naprawdę to Twórcy PR powinni żądać za to co robią opłaty bo to ile serca i czasu włożyli w ten projekt to tylko sami wiedzą...
Bardzo, bardzo, bardzo wam dziękuję....
Mam chyba dziś dzień odgrzewania, jednocześnie mając nadzieję, że nie wylecę na zbity pysk z tej kuchni
Osobiście w ogóle jestem pełen podziwu dla twórców modów wszelkiej maści. Jednak mapmakerzy, edytorzy, mają zdaje się, najcięższą harówkę. Nie poznałem jeszcze PR i wielu innych map, albowiem dotychczas nie pozwalał mi na to sprzęt. Teraz po powrocie, wygląda na to, że nadrobię dość sporo, ciesząc oko tymi wspaniałościami, które przede mną
Od wczoraj zaczałem z RusMap plus winter mod. Bajka, jako że uwielbiam zimę i surowe tereny Rosji, jestem pod mega wrażeniem. Za czas jakiś dołączę promods i wtedy dopiero PR, bo niestety samego nie da się. Tak czy inaczej, ode mnie wielkie podziękowania dla Was Panowie Twórcy! Wspaniała robota
(16/09/2021 01:15 PM)adamets2 napisał(a): [ -> ]Jeździłem po całej mapie combo więc już większość modów poznałem i muszę obiektywnie powiedzieć, że Poland Rebulding jest najlepszym modem jaki istnieje i nie piszę tego dlatego, że to Polska, że to Polacy zrobili. Po prostu, obiektywnie jest NAJLEPSZY... Tylko w PR jest tak dużo miast i tak dobrze odwzorowanych... Do tego są tak umieszczone, że sporo tras przez nie przechodzi więc z automatu je oglądamy... A jeśli porównamy PR do samej gry od SCS to jeszcze to lepiej wypada...
W sumie każdy ma inną definicje "najlepszego moda" (mapy)
Ja bardziej bym to określił tak:
Widać które mapy są robione bardziej z pasji a które mapy "przebranżowiły się" na te dla kasy i są robione na szybko
Jeśli nawet pewne elementy mapy PR ( a jest ich naprawde sporo) nie są idealnie oddane, odwzorowane to twórcy się właśnie tym obronią że jest to darmowe i nigdy nie było planowane jako odpłatne.
Powtórzę jeszcze raz bo już to kiedyś pisałem : Nic lepszego od PR z map do ETS2 już nie powstanie.
EDIT:
Cytat:16/09/2021 02:15 PM
Teraz spojrzałem że ktoś nieźle odkopał stary post
Jednym podobają się tereny zagęszczone, innym długie odcinki dróg. Jedni wolą bardziej odzwierciedlone tereny miejskie kosztem dróg pozamiejskich, drudzy powiedzą że coś jest zbyt ogromne i nie pasuje skalą czy podkładem. Jeszcze inni będą czerpać przyjemność z samej jazdy i "odzwierciedlenia" terenów, a drudzy będą zwracać uwagę wyłącznie na aspekt graficzny pomijając "odzwierciedlenie". Ilu ludzi, tyle upodobań i definicji.
Więc dla kogoś PR może być "najlepszym modem" bo lubi odzwierciedlenie, ale dla kogoś innego będzie najgorszym, bo graficznie jest kiepski (jakieś nierealne/kombinowane/płaskie pikselowate modele itd.).
Mnie osobiście obecna wersja REL PRki się nie podoba, bo jestem typem perfekcjonisty, który to właśnie zwraca głównie uwagę na aspekt graficzny, a nie odzwierciedlenie, i jak muszę się cofnąć z wersji WIP, na obecną wersję REL i coś poprawiać, to czasami na widok tych bardzo starych terenów (szczególnie Zamość/Gorzów/Bydgoszcz) i tych kiepskich modeli, czy też dawnego "kombinatorstwa" chce mi się wymiotować
Ale przynajmniej widać które pokolenie jest młode, a które stare
(04/07/2024 06:07 PM)Michaleczeq napisał(a): [ -> ]Ale przynajmniej widać które pokolenie jest młode, a które stare
Nie ma prównania to z czym my się mierzyliśmy 15 lat temu a jakie "problemy" mapmakerzy mają teraz
Żebyśmy my wtedy mieli takie umiejętności i narzędzia oraz w sumie 'pomoc' od SCS-u (możliwość własnych definicji) to i mniejszy 'burdel' byłby w plikach.
Człowiek wtedy bardziej kombinował by to znowu ruszyło na nowej wersji i sprawą drugorzędną był 'techniczny wewnętrzny wygląd"
Wszystko było bardziej skomplikowane, mniej umieliśmy itd..itd
Modele, ich warianty to kombinowało się na wszelkie sposoby tylko podglądając oryginały bez znajomości tworzenia, blendera a nawet komendy, parametry w definicjach czasami próbowało się metodą prób i błędów...ale tym sposobem to na mapie PR właśnie zadebiutowały np. ruchome świetlne billboardy, neony i inne pomniejsze rzeczy które właśnie zrobiły tak tą mapę atrakcyjną wizualnie.
Kiedyś wiecej czasu spędzałem nad tym żeby można było teraz na tej mapie wciąż coś robić nowego niż nad tym by to poukładać - choć i tak próbowałem z grubsza chociaż ogarnąć bo musiałem nad tym panować co gdzie i jak aby projekt dalej trwał.
Dużo by pisać.... Teraz, pomimo że to wszystko jest jak na tacy i bardziej przeyjrzyście można dodawać, tworzyć, modyfikować, to przyznasz że mało jest zdolnych którzy potrafią to w pełni wykorzystać.
EDIT:
Przynajmniej 3 razy mapa PR po kolejnej aktualizacji SCS-u lądowała już ... w koszu
Jeden moment był całkiem krytyczny.
Ja naprawdę wtedy nie myślałem o "porządkach w plikach" ale żeby to znowu przyzwoicie ruszyło.
EDI2:
Przesadziłem z tymi 15 latami...to było z 10 lat temu bo ETS2 wyszedł w 2012.