Symulacja hamulców pneumatycznych? - Wersja do druku +- eTrucks.pl • Od 17 lat najlepsze forum z modami do ETS1, GTS, ETS2, ATS, ST (http://etrucks.pl) +-- Dział: Euro Truck Simulator 2 (/forum-288.html) +--- Dział: ETS2 rozmowy ogólne (/forum-354.html) +--- Wątek: Symulacja hamulców pneumatycznych? (/thread-26103.html) Strony: 1 2 |
Symulacja hamulców pneumatycznych? - bumbumek - 17/12/2014 11:48 AM Heja, kochani, wytłumaczcie mi proszę na czym polega ów opcja symulacji hamulców pneumatycznych w ETS'ie 2...Podobno nie ma to nic wspólnego z typowo rozumianymi hamulcami, lecz jakimś ciśnieniem w oponach, czy coś... Więc jaki bajerek w grze ta opcja dodaje? Włączyłem to to coś, i nic, żadnych zmian nie zauważyłem... RE: Symulacja hamulców pneumatycznych? - Rene-GAD - 17/12/2014 12:01 PM Cytat:Hamulec pneumatyczny – hamulec, w którym wykorzystywane jest ciśnienie powietrza jako czynnik roboczy. W pojazdach drogowych działa na zasadzie łączenia zbiorników sprężonego powietrza z siłownikami hamulca poprzez zawór sterujący. Myślę, że wyjaśni Ci to zasadę działania i... czy to funkcjonuje w grze RE: Symulacja hamulców pneumatycznych? - hCYk - 17/12/2014 12:04 PM Gdy zbyt często będziesz używał hamulca roboczego ciśnienie powietrza w całym układzie spadnie i hamulce się zablokują przez co nie będziesz mógł ruszyć Wymusza to używanie Retardera RE: Symulacja hamulców pneumatycznych? - bumbumek - 17/12/2014 12:16 PM Aha...No retardera to ja używam jak już muszę, czyli w sytuacjach tego wymagających i wspomagających zwykłe hamowanie (np. jak jakiś kiep mi podjedzie pod koła itp)...A co w takim razie musiałbym zrobić jak spadnie to ciśnienie, i nie będę mógł ruszyć? Jak przywrócić to ciśnienie? RE: Symulacja hamulców pneumatycznych? - skaecik - 17/12/2014 12:21 PM wtedy to bieg jałowy + wysokie obroty aż nabije powietrza, któryś wskaźnik na desce rozdzielczej pokazuje ciśnienie w układzie i w komputerze też jest RE: Symulacja hamulców pneumatycznych? - hCYk - 17/12/2014 12:27 PM Dokładnie tak jak kolega napisał wyżej Jest to dość częsty problem graczy używających tylko i wyłącznie klawiatury gdyż wciśnięcie kilka razy strzałki "w dół" podczas jazdy w celu wyhamowania zestawu skutkuje niczym innym jak znacznym spadkiem ciśnienia w całym układzie RE: Symulacja hamulców pneumatycznych? - bumbumek - 17/12/2014 12:57 PM Aha, czyli po prostu nie ma sensu graczom klawiaturowym (i używającym skrzyni prosty automat) uruchamianie tejże opcji? RE: Symulacja hamulców pneumatycznych? - Dafik97 - 17/12/2014 01:34 PM Ja tam tego używa i nie zależnie od tego czy gram na klawiaturze, joyaticku czy też kierwnicy. Dla mnie to jest przynajmniej realniejsza gra. Miałem taki przypadek, że przed bramkami przy hamowaniu zabrakło powietrza w układzie i bieg jałowy i pompujemy na dodatek awaryjne. Ja retardera rzadko co używam bo od tego są hamulce. A właśnie jedynie retardera używam jak zjeżdżam z góry czy coś podobnego. RE: Symulacja hamulców pneumatycznych? - Rabtuś - 17/12/2014 01:35 PM Jak nie masz kierownicy to nie włączaj tej opcji ja ją włączyłem i po paru minutach musiałem wyłączyć to była masakrycznie RE: Symulacja hamulców pneumatycznych? - hCYk - 17/12/2014 01:38 PM (17/12/2014 12:57 PM)bumbumek napisał(a): Aha, czyli po prostu nie ma sensu graczom klawiaturowym (i używającym skrzyni prosty automat) uruchamianie tejże opcji? Jest sens. Wystarczy po prostu zacząć używać retardera do częściowego wyhamowania zestawu a hamulca roboczego do całkowitego zatrzymania go w miejscy gdy prędkość będzie już znacznie mniejsza np. 20-30 km/h. Oczywiście nie biorę pod uwagę sytuacji awaryjnych w których najlepiej wszystkim hamować czym się tylko da |