Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 6 głosów - 5 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Numer GG: 18226658
Skąd: Gniezno
Liczba postów: 13,186
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 508
Podziękował: 19506
Podziękowano mu 9741 raz(y)
Post: #1
Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
Po internecie krąży wiele sztuczek które pomagają zoptymalizować Euro Truck Simulator 2 więc postanowiłem zebrać całą tą wiedzę i przekazać w jednym i myślę, że dość przejrzystym poradniku.


1. Dopasowujemy opcje graficzne w grze takie jak np. rozdzielczość , cienie, jakość tekstur, skalowanie itd. - co i jak pozmieniać w menu gry nie muszę chyba objaśniać.

2. Kolejny krok to zmiana ustawienia priorytetu na wysoki.

Aby ustawić ten priorytet należy po włączeniu gry skorzystać z kombinacji ALT + CTRL + DEL i uruchomić menadżera zadań. Po włączeniu menadżera zadań należy przejść do zakładki "Procesy", klikamy prawym przyciskiem myszy na "eurotrucks2.exe" następnie wybieramy "Ustaw priorytet" i wybieramy "Wysoki".

Image

W okienku które wyskoczy zatwierdzamy zmianę priorytetu.

Image

Zmianę priorytetu należy wykonywać przy każdym uruchomieniu gry.

3. Zwiększenie wydajności systemu - aby zwiększyć wydajność systemu należy kliknąć na "Mój komputer" -> "Właściwości" -> "Zaawansowane ustawienia systemu" -> "Zaawansowane" -> "Wydajność" (Ustawienia) i tu wybieramy "Dopasuj do najlepszej wydajności"

Image

4. Kolejna sztuczna do dopisanie więcej pamięci RAM w skrócie do ETS2 (metoda nie działa na platformie STEAM).
Więc aby tego dokonać klikamy ppm na skrót do gry i w okienku Element docelowy dopisujemy po spacji -mm_pool_size2000 (liczba 2000 określa ilość RAM wyrażoną w MB u mnie dałem np. 2 GB = 2000 MB czyli dopisujemy 2000).

Przykład jak prawidłowo dopisać:

"C:\Program Files\Euro Truck Simulator 2\bin\win_x86\eurotrucks2.exe" -mm_pool_size2000

Image

Ważne Wykrzyknik Nie należy dopisać całego dostępnego RAM-u


5. Czwarty krok do lepszej wydajności to zmiana ustawień zgodności programu.
W tym celu należy kliknąć ppm na ikonę skrótu gry i przejść do zakładki "Zgodność".
Tu mamy kilka opcji które możemy zaznaczyć:
- Wyłącz kompozycje wizualne
- Wyłącz kompozycje pulpitu
- Wyłącz skalowanie ekranu dla ustawień wysokiej rozdzielczości DPI
- Uruchom program jako administrator

Image


Jeżeli powyższe porady nie dadzą oczekiwanego efektu możemy przejść do kolejnych etapów wymagających już pobrania dodatkowych plików.

6. Aby zwiększyć wydajność karty graficznej można pobrać do niej najnowsze sterowniki to chyba też każdy umie zrobić Tongue

7. Pobranie darmowego programu o nazwie Game Booster 3.
Program wyłącza zbędne usługi które zmniejszają wydajność w grze.
Link i szczegółowy opis programu:
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.

8. Pobranie modu zmniejszającego tzw. schodkowanie dzięki czemu możemy ustawić mniejszą rozdzielczość bez obawy o większą utratę jakości obrazu.
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.

9. Opcjonalnie pobranie modu o nazwie Real Environment Dimension v2 który delikatnie poprawia grafikę bez utraty wydajności gry.
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.

10. Przeczyszczenie systemu programem o nazwie CCleaner.
Opis i link do programu:
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.


Autor: Michal_Z_gno
Powyższy poradnik został napisany tylko i wyłącznie dla eTrucks.pl i zabrania się kopiowania w całości bądź jego części Wykrzyknik

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05/07/2013 02:11 PM przez Michal_Z_gno.)
05/07/2013 01:58 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Freshu , .:KOWALSKI:. , Ania , LukaszTrakeR , dandy1978 , Matey. , niera15 , żyrafaFH , Kierman007 , .:KoxTrucker:. , kacpero1050 , ViterRS8 , Eminanaf , mlodyy , ksiondz3212
CzesieK_BS
Gość
Gość

Numer GG:
Skąd:
 
Podziękował:
Podziękowano mu raz(y)
Post: #2
RE: Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
To jest genialne powiem wam. Przetestowałem to już wcześniej i powiem, że działa wyśmienicie!
05/07/2013 02:21 PM
Odpowiedz cytując ten post
Perkins Offline
Jestem nikim.
**
Użytkownik

Numer GG: usunięte
Skąd: Osieck [WOT]
Liczba postów: 1,305
Dołączył: 31/03/2013
Reputacja: 45
Podziękował: 616
Podziękowano mu 975 raz(y)
Post: #3
RE: Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
Michał zrobiłeś to na Win7 a na WinXP jak to zrobić?? Mógłbym spróbować tak z haulinem??
11/04/2014 12:10 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
VresT Offline
LwG!
******
Moderator

Numer GG: 47119222
Skąd: Z Polski
Liczba postów: 3,316
Dołączył: 04/06/2013
Reputacja: 138
Podziękował: 1746
Podziękowano mu 3100 raz(y)
Post: #4
RE: Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
Mi najbardziej dała opcja zwiększenia ram do gry Tongue Szybciej cały świat gry się generuje Smile

Image

Przed napisaniem posta zapoznaj się z regulaminem,bądź skonsultuj się z Administratorem lub Moderatorem, gdyż każdy post niewłaściwie napisany zagraża twojemu poziomowi ostrzeżeń.
11/04/2014 04:28 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pitreekk Offline
Trucker
****
Trucker

Numer GG:
Skąd:
Liczba postów: 2,140
Dołączył: 01/10/2011
Reputacja: 54
Podziękował: 1269
Podziękowano mu 1381 raz(y)
Post: #5
RE: Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
Mam pytanie dotyczące Ramu. Dla każdego komputera będzie pasowało te 2000?
17/04/2014 07:48 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zajcuu
Gość
Gość

Numer GG:
Skąd:
 
Podziękował:
Podziękowano mu raz(y)
Post: #6
RE: Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
Nie, jak masz np 2GB ram to nie, ale jak 4 i wzwyż to dajesz te 2000.
17/04/2014 08:11 PM
Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: pitreekk
pitreekk Offline
Trucker
****
Trucker

Numer GG:
Skąd:
Liczba postów: 2,140
Dołączył: 01/10/2011
Reputacja: 54
Podziękował: 1269
Podziękowano mu 1381 raz(y)
Post: #7
RE: Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
A jeśli mam 3 GB? Big Grin To coś mogę dać?
17/04/2014 08:14 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SztywnyFred
Gość
Gość

Numer GG:
Skąd:
 
Podziękował:
Podziękowano mu raz(y)
Post: #8
RE: Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
U mnie to kompletnie nie dało rady. Na ustawieniach ultra mam wiecej fpsow w menu niż na najniższych o_O
17/04/2014 08:14 PM
Odpowiedz cytując ten post
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Numer GG: 18226658
Skąd: Gniezno
Liczba postów: 13,186
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 508
Podziękował: 19506
Podziękowano mu 9741 raz(y)
Post: #9
RE: Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
pitreekk jak masz 3 GB to możesz dać te 2000 bo około 800MB - 1 GB potrzeba na system czyli przy 3 GB to 2 GB można użyć spokojnie na potrzeby gry.

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17/04/2014 08:53 PM przez Michal_Z_gno.)
17/04/2014 08:52 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: pitreekk
Freshu Offline
Global Transport
****
Trucker

Numer GG: 4415560
Skąd: Olkusz
Liczba postów: 458
Dołączył: 12/06/2012
Reputacja: 61
Podziękował: 498
Podziękowano mu 551 raz(y)
Post: #10
RE: Jak zwiększyć wydajność czyli 10 kroków do optymalizacji ETS2
U mnie po dopisaniu pamięci RAM wywala błąd. To ma tak być ? Tongue

Image

Image
"Zmień bieg, zmień bieg, spójrz w lusterko, zamorduj prostytutkę, zmień bieg, zmień bieg, zabij. Sporo wysiłku jak na jeden dzień" ~ Jeremy Clarkson
17/04/2014 09:05 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości