Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - 5 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ETS2 Przekładanie interioru do innego auta
Autor Wiadomość
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 14,675
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 586
Podziękował: 30286
Podziękowano mu 13554 raz(y)
Post: #1
ETS2 Przekładanie interioru do innego auta
Jest to poradnik o tym jak przełożyć interior z jednego pojazdu do drugiego w Euro Truck Simulator 2.

Co nam będzie potrzebne Pytajnik
1. Notatnik
2. Program Winrar lub 7zip
3. Model interioru (który będzie my przekładać)

Jeśli już mamy wszystko przygotowane możemy zaczynać.

I. Pierwszym etapem jest wyciągnięcie i przełożenie modelu interioru.
Ja będę przekładał sobie interior ze Scanii R2008 do MB Antosa (dwie różne marki dlatego aby lepiej było widać efekt).

1. Na początku musimy wyciągnąć odszukać w .scs ze scanią folderu z modelem interioru i go sobie wypakować (najlepiej na pulpit).
Ogólnie model interioru zwykle ma nazwę model.pmg i znajduję się w \vehicle\truck\nazwa auta\interior (ja wyciągam inter ze scanii Szeryffa123 więc jest ten folder w \vehicle\truck\scania_rcab\)

Image

Czyli przeciągamy sobie ten folder interior na pulpit.

2. Teraz jeśli już mamy wypakowany folder interior wrzucamy go do pliku .scs z autem w którym ma on być (u mnie jest to MB Antos).

Tu ważne aby była zachowana ścieżka taka jaka była w .scs z autem z którego wyciągaliśmy model interka - czyli chodzi o to aby później nie było problemów z plikami .tobj, .mat itp.)
U mnie była to ścieżka:
\vehicle\truck\scania_rcab\
Więc w takich folderach musi być nasz folder interior.

Image

II. Etap drugi czyli dopisane wszystkich definicji aby interior działał w tym aucie.

1. Jeśli już mamy przełożony model interioru do innego auta możemy go dopisać i w tym celu wyciągamy definicję z auta z którego braliśmy interior (w mnie scanii R2008) oraz z tego do którego wkładamy to wnętrze.

- Pierwsza to definicja od interioru i znajduję się w \def\vehicle\truck\nazwa auta\interior\ plik z końcówką .sii (może być ich więcej ale to już od wariantów wnętrza a my przekładamy tylko jeden wariant).

Image
Image

- Druga to definicja od komputera pokładowego i znajduję się ona w /ui/dashboard/nazwa auta.sii (u mnie akurat tej definicji nie ma bo jest to standardowy komputer z gry i ogólnie w większości aut nie ma tej definicji bo komputery pokładowe nawet w interkach z modów są zwykle standardowe z gry).

2. Jeśli mamy przygotowane pliki definicji to podmieniamy ścieżki z definicji dawcy do definicji biorcy:
- do modeli interioru i animacji:
Czyli przenosiny linijki:
model: "/vehicle/truck/nazwa auta/interior/model.pmd"
animated_model: "/vehicle/truck/nazwa auta/interior/anim.pmd"

Image

- Plików z końcówką .pma (aby działały animacje):

Image

- Przepisujemy ścieżkę dashboard_path:"/ui/dashboard/nazwa auta.sii" aby działał nam komputer pokładowy.

Image

Jeśli wszystko przepisaliśmy dobrze możemy zapisać definicję i podmienić ją z tą co mamy w aucie biorcy.

III. Trzeci etap czyli test w grze.

Jak widać wszystko działa jak należy więc można ruszać w trasę krzyżówką Mercedesa ze Scanią Big Grin

Image

Oczywiście poradni jest dla osób co mają choć trochę pojęcia o moddowaniu w ETS2 a czas takiej przekładki to jakieś 5 - 10 minut roboty.

Autor poradnika: Michal_Z_gno

Poradnik napisany tylko i wyłącznie dla eTrucks.pl Wykrzyknik
Zakaz kopiowania w całości bądź części Wykrzyknik



Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08/02/2015 05:59 PM przez Michal_Z_gno.)
08/02/2015 05:56 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: .:KoNrAd FH:. , VresT , Kuba_ , FarmerGamer , MirM , CoolLol , Rafał25 , krysio992 , WladekGRA , sewcio65 , err1911
CoolLol Offline
Rycho134
**
Użytkownik

Skąd: Orłów k. Krasnegostawu
Liczba postów: 17
Dołączył: 16/10/2010
Reputacja: 7
Podziękował: 3
Podziękowano mu 12 raz(y)
Post: #2
RE: ETS2 Przekładanie interioru do innego auta
Pytanko. Czy da się przełożyć interior ze Scanii Szeryfa do Scania Mega Store?

Scania <3!
Image
09/02/2015 08:57 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Maciek07
Gość
Gość

Skąd:
 
Podziękował:
Podziękowano mu raz(y)
Post: #3
RE: ETS2 Przekładanie interioru do innego auta
Da się. 10zankuuw
09/02/2015 09:13 PM
Odpowiedz cytując ten post
WladekGRA Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd: Zambrów
Liczba postów: 39
Dołączył: 05/01/2016
Reputacja: 1
Podziękował: 29
Podziękowano mu 39 raz(y)
Post: #4
RE: ETS2 Przekładanie interioru do innego auta
Image
Mozesz doradzić co zrobiłem nie tak? Nie lubię defów więc nie dziw mi się :E Pozdro

Pytasz kim jestem a ja wciąż jestem tu sobą
idę śmiało przez życie, wciąż z uniesioną głową
choć problemów tu mnóstwo, tak było jest i będzie
to wiem że iść jest warto, widzimy się na koncercie... ~ Malina
08/05/2016 01:25 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 14,675
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 586
Podziękował: 30286
Podziękowano mu 13554 raz(y)
Post: #5
RE: ETS2 Przekładanie interioru do innego auta
WladekGRA nie przeniosłeś animacji więc wrzuć pliki z animacjami którze były razem ze starszym wnętrzem i podopisuj pliki .pma tak jak w przykładzie z poradnika. No i na koniec przenieś jeszcze definicję od komputera pokładowego bo to też pominąłeś.

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08/05/2016 01:37 PM przez Michal_Z_gno.)
08/05/2016 01:35 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: WladekGRA
WladekGRA Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd: Zambrów
Liczba postów: 39
Dołączył: 05/01/2016
Reputacja: 1
Podziękował: 29
Podziękowano mu 39 raz(y)
Post: #6
RE: ETS2 Przekładanie interioru do innego auta
Yhm. Okej dzięki za pomoc. Później zobaczę ,podsyłam defaSmile wklej.org/id/2379988/

Pytasz kim jestem a ja wciąż jestem tu sobą
idę śmiało przez życie, wciąż z uniesioną głową
choć problemów tu mnóstwo, tak było jest i będzie
to wiem że iść jest warto, widzimy się na koncercie... ~ Malina
08/05/2016 01:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WladekGRA Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd: Zambrów
Liczba postów: 39
Dołączył: 05/01/2016
Reputacja: 1
Podziękował: 29
Podziękowano mu 39 raz(y)
Post: #7
RE: ETS2 Przekładanie interioru do innego auta
Mógłbyś zrobić takie coś do R2009? Próbowałem 6 razy :/ Def: http://www.wklej.org/id/2379988/

Pytasz kim jestem a ja wciąż jestem tu sobą
idę śmiało przez życie, wciąż z uniesioną głową
choć problemów tu mnóstwo, tak było jest i będzie
to wiem że iść jest warto, widzimy się na koncercie... ~ Malina
08/05/2016 04:17 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
lukaszmaazurek Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 8
Dołączył: 01/01/2017
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #8
RE: ETS2 Przekładanie interioru do innego auta
Może temat stary ale zapytam, jak dodać interior do modelu który ma interior SCS ?
14/09/2017 03:34 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak dodać np laptopa do interioru w zmodeler Mocu 6 2,335 22/08/2013 08:16 PM
Ostatni post: Mocu

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości