Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 głosów - 3 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak dodać roślinność do terenu?
Autor Wiadomość
.:KoxTrucker:. Offline
Kierman z piekła rodem.
****
Trucker

Skąd: Z Polski :P
Liczba postów: 1,642
Dołączył: 22/10/2014
Reputacja: 42
Podziękował: 2801
Podziękowano mu 863 raz(y)
Post: #1
Jak dodać roślinność do terenu?
JAK DODAĆ ROŚLINNOŚĆ DO TERENU?

1. Tworzycie terrain z shaderem invisible.mat (opcja tylko dla PMWykrzyknik)
2. Obniżacie go o 1 cm niżej od trawy, na której chcecie dodać roślinność. (INACZEJ BĘDZIE LEWITOWAĆ, ALBO ZA NISKO!) Tongue
3. Wybieracie rodzaj roślin, i opcjonalnie, skalujecie je (50-80%, 60-100%, 80-120%, 100-140%)
4. Cieszycie się dodaniem roślinności.


P.S. Ten poradnik służy do bardziej zaawansowanych prac w ME, pokroju jakiegoś miasta czy też węzła.

PORADNIK JEST WŁASNOŚCIĄ FORUM eTrucks.pl Wykrzyknik ZABRANIA SIĘ GO KOPIOWANIA W CAŁOŚCI BĄDŹ CZĘŚCIWykrzyknik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21/10/2017 07:25 AM przez .:KoxTrucker:..)
21/10/2017 07:23 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Michal_Z_gno
elot360 Offline
Użytkownik chory na głowę
**
Użytkownik

Skąd: Bytom
Liczba postów: 53
Dołączył: 05/07/2015
Reputacja: 0
Podziękował: 26
Podziękowano mu 14 raz(y)
Post: #2
RE: Jak dodać roślinność do terenu?
Myślałem że teren domyślnie ma opcje roślinności, nie wpadłbym na to że do terenu potrzebujesz dodać drugi teren, tyle że niewidzialny, który działa dokładnie tak samo, aby to właśnie na nim użyć roślinności a na naszym domyślnym nie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14/06/2018 02:16 PM przez elot360.)
12/06/2018 04:17 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Michaleczeq , Dominiko
.:KoxTrucker:. Offline
Kierman z piekła rodem.
****
Trucker

Skąd: Z Polski :P
Liczba postów: 1,642
Dołączył: 22/10/2014
Reputacja: 42
Podziękował: 2801
Podziękowano mu 863 raz(y)
Post: #3
RE: Jak dodać roślinność do terenu?
To jest taka dodaftkowa możliwość, także można.
13/06/2018 03:53 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
elot360 Offline
Użytkownik chory na głowę
**
Użytkownik

Skąd: Bytom
Liczba postów: 53
Dołączył: 05/07/2015
Reputacja: 0
Podziękował: 26
Podziękowano mu 14 raz(y)
Post: #4
RE: Jak dodać roślinność do terenu?
Na każdym terenie można sobie dodać 3 rodzaje wegetacji, kombinacji jest na tyle mnóstwo że nie wiem po kiego sobie jeszcze życie komplikować, zwłaszcza po wprowadzeniu przez SCS takiego bajeru jak Veg Sphere. Poza tym czemu Terrain, Bezier Path jest o wiele lepszym rozwiązaniem na takie działania, o wiele bardziej intuicyjne i możliwości jakby więcej (Zwłaszcza jeśli chodzi o brushe, Bezier Path wygrywa wszystko).
13/06/2018 09:25 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Adam.J
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 788
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 53
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2134 raz(y)
Post: #5
RE: Jak dodać roślinność do terenu?
Sorry, ale akurat taki poradnik pod takim tytułem to o kant d..y można rozbić.
Ludzie zaczną uczyć się złych nawyków.

Zgodnie z tytułem to wypadało by opisać wszystkie dostępne sposoby dodawania roślinności zaczynając od tych podstawowych a dopiero na koniec ewentualnie te 'kombinowane'.
Według mnie technika dodawania roślinności różni sie w zależności od samego kształtu terenu jak i terenu lub obiektów wokół.

Zgadzam się w pełni z kolegą wyżej.Od wszelkiego łatania dziur i wszystkiego odnośnie terenu mamy teraz potężne narzędzie zwane Beizer Path.

Należy unikać nakładania czegokolwiek, bo to dodatkowo obciąża i to jest właśnie ten zły nawyk.Dlatego też pewnie z czasem SCS "wymyślił" coś takiego jak BezierPath i właściwie to
początkujący powinni zacząć edukacje od nauki wykorzystywania w pełni tego narzędzia a nie 'kombnacji" i niedbałego łatania terenu.

Poradnik opisujący i pokazujący możliwości Beizer Path'a przyda się i początkującym i nawet tym bardziej zaawansowanym bo też nie wszyscy nawet wiedzą co za pomocą tego można zrobić.

Takie 'kombinowanie' z nakładaniem kolejnych terenów to było kiedyś, a teraz to już relikt w tych czasach i edytorze który ma znacznie wzbogacone narzędzia i opcje.
Nie wiem...może ja się mało znam ale takie jest moje zdanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14/06/2018 03:20 AM przez RadolSzczecin.)
14/06/2018 03:08 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Dominiko , Adam.J , elot360
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak dodać nowe miasto w grze Michal_Z_gno 18 11,766 19/09/2017 06:30 AM
Ostatni post: boltek
  Jak dodać firmę do istniejącego miasta w ETS 2? .:KoxTrucker:. 4 2,975 28/08/2016 03:32 PM
Ostatni post: siedlecki95

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości