Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 głosów - 3 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
Autor Wiadomość
Wojciech V8 Online
...
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 700
Dołączył: 14/08/2017
Reputacja: 5
Podziękował: 494
Podziękowano mu 405 raz(y)
Post: #1
Information [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
Dzień dobry.
Po wczorajszych wpisach Patola102 oraz Anzyo na SB, postanowiłem wstawić ten poradnik na forum.

Image

Image

Od razu mówię, że wszystko przedstawione w poradniku działa w ETSie2 oraz ATSie.



Czym jest konsolaPytajnik
Konsola w grze pozwala używać komend, ułatwiających rozgrywkę. Począwszy od liczniku FPSów, do zmiany głośności silnika.


Jak włączyć konsolePytajnik
Aby uruchomić konsole wchodzimy w folder dokumenty/Euro Truck Simulator 2, (lub dokumenty/American Truck Simulator, w zależności od gry), gdzie otwieramy plik config.cfg poprzez systemowy notatnik.

Image

Image

Image

Wyszukujemy tam dwie linijki:

uset_g_developer "0"
uset_g_console "0"


ich wartość zmieniamy na "1", czyli:

uset_g_developer "1"
uset_g_console "1"


Image

Plik zapisujemy i zamykamy. Uruchamiamy grę i włączamy konsole za pomocą tyldy (~).

Image

Możemy używać konsoli z menu, jak i również podczas jazdy ciężarówką.

komendy


g_police (0/1) - wyłączanie (0) lub włączanie (1) mandatów
g_flyspeed (10/1000) - ustawienie prędkości latania na kamerze 0 (możemy robić to również za pomocą scrolla)
uset g_traffic (0/10) - Natężenie ruchu drogowego - od 0 do 10 (0 - brak)
g_autosave (0/1) - wyłączanie (0) lub włączanie (1) autozapisu
g_set_time <liczba od 0 do 24> - ustawianie godziny (Czas można przesuwać tylko do przodu, nie da się go cofać!)
goto <nazwa miasta> - teleportowanie się kamerą 0 do danego miasta. Aby postawić tam ciężarówkę należy nacisnąć F9.
r_vsync (0/1) - wyłączanie (0) lub włączanie (1) synchronizacji pionowej
g_fps - pokazanie ilości klatek na sekundę (FPS)
r_fullscreen (0/1) - wyłączanie (0) lub włączanie (1) trybu pełnoekranowego
game - ponowne uruchomienie gry
save - zapisanie gry
screenshoot - zrzut ekranu
edit - włączenie edytora mapy
pause - zapauzowanie gry
exec - wykonuje polecenia w plikach wsadowych
g_adviser_auto_parking - wyłączenie autoparkowania
g_keep_adviser_hidden - schowanie advisora
warp (0.1/10) - zmiana szybkości gry (1 - domyślne)
g_income_factor (0.01/1.0) - obniżenie/podwyższenie stawki za kilometr
s_interior_volume - głośność silnika we wnętrzu kabiny (od 1.0 do 6.0)
g_set_weather (0,1 lub więcej) - ustawianie pogody
r_show_light_pixel_coverage 1 - "popsuty" wygląd cieni (wzrost FPS)
r_show_light_pixel_coverage 0 - stary wygląd cieni

g_save_format (0/3) - format zapisu
0 - domyślny tryb
1 - wymuszenie binarnego zapisu
2 - wymuszenie tekstowego zapisu
3 - zapis zarówno binarny jak i tekstowy, spowoduje zapis w osobnych plikach



Może napisałem coś nie tak, może o czymś zapomniałem. Piszcie.
Poradnik utworzony z wielu źródeł.
Autor: Wojciech V8
Zakaz kopiowania bez mojej zgodyWykrzyknik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29/07/2018 05:18 PM przez Wojciech V8.)
12/11/2017 09:43 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Hardcor123 , Slashpacer , Adam.J , CheQ. , topiq , kierman , Mietek , Sebass18 , Zielony , err1911 , Dominiko , Michal_Z_gno
Mietek Offline
Vip
***
ViP

Skąd: Okolice Tarnowa
Liczba postów: 186
Dołączył: 22/10/2015
Reputacja: 1
Podziękował: 270
Podziękowano mu 117 raz(y)
Post: #2
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
Polecam Smile

Image
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam Na: Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
Zapraszam Na: Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.

Włączenie kierunkowskazu ujawnia wszystkim twój zamiar wykonania manewru.
Prawdziwy kierowca nigdy tego nie zdradza.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
18/01/2018 11:58 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
stefan1967 Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 4
Dołączył: 18/02/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #3
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
Witam,mam problem z konsola wpisalem komede na naterzenie ruch na 10 i okazało sie ze mam teraz zero samochodów,co zrobiłem nie tak?
27/02/2018 05:01 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Hardcor123 Offline
Hardcorowy ( . ) Y ( . )
****
Trucker

Skąd: Zamość
Liczba postów: 2,992
Dołączył: 29/07/2014
Reputacja: 83
Podziękował: 1757
Podziękowano mu 2179 raz(y)
Post: #4
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
(27/02/2018 05:01 PM)stefan1967 napisał(a):  Witam,mam problem z konsola wpisalem komede na naterzenie ruch na 10 i okazało sie ze mam teraz zero samochodów,co zrobiłem nie tak?

Wpisz tą samą komende tylko bez numeru, ewentualnie ''1'', a następie wpisz znowu '10'

Image
27/02/2018 05:08 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
stefan1967 Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 4
Dołączył: 18/02/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #5
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
(27/02/2018 05:08 PM)Hardcor123 napisał(a):  
(27/02/2018 05:01 PM)stefan1967 napisał(a):  Witam,mam problem z konsola wpisalem komede na naterzenie ruch na 10 i okazało sie ze mam teraz zero samochodów,co zrobiłem nie tak?

Wpisz tą samą komende tylko bez numeru, ewentualnie ''1'', a następie wpisz znowu '10'

Niestety nie działaSad
27/02/2018 05:30 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
FKS Stal Mielec Offline
nieudacznik życiowy
****
Trucker

Skąd: Mielec
Liczba postów: 1,080
Dołączył: 29/11/2015
Reputacja: 16
Podziękował: 162
Podziękowano mu 593 raz(y)
Post: #6
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
To i ja coś dodam Wink Troszkę związane gdyż to taka mini konsola która pokazuje fps'y i itp.

shift + tylda (~)

Image

Ps. w map editor też działa :-)
27/02/2018 06:06 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Wojciech V8 , err1911
Borsuk Offline
Go ahead, make my day.
****
Trucker

Skąd: 52°10′14″N 20°48′43″E
Liczba postów: 1,849
Dołączył: 26/02/2014
Reputacja: 128
Podziękował: 224
Podziękowano mu 2265 raz(y)
Post: #7
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
@stefan1967, otwórz notatnikiem plik config, odnajdź linijkę odpowiedzialną za traffic i w nim zmień wartość na 10.

ImageImage

W związku z tym że teksty w sygnaturkach są wyrazem ludzkiego zidiocenia, w ramach nowej świeckiej tradycji resztę dostępnej wolnej przestrzeni wypełnię domyślnym tekstem.


Dolor sit amet, adipisicing elit, sed do eiusmod incididunt assoluto ut labore dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure nalesnik in reprehenderit in trampollino velit esse cillum totallo dolore eu crettino. Excepteur baccio occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim nel mio puppo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27/02/2018 06:09 PM przez Borsuk.)
27/02/2018 06:08 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
stefan1967 Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 4
Dołączył: 18/02/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #8
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
(27/02/2018 06:08 PM)Borsuk napisał(a):  @stefan1967, otwórz notatnikiem plik config, odnajdź linijkę odpowiedzialną za traffic i w nim zmień wartość na 10.

Tez nie działa,chyba czeka mnie reinstalacja grySad
27/02/2018 07:17 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
FKS Stal Mielec Offline
nieudacznik życiowy
****
Trucker

Skąd: Mielec
Liczba postów: 1,080
Dołączył: 29/11/2015
Reputacja: 16
Podziękował: 162
Podziękowano mu 593 raz(y)
Post: #9
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
a przypadkiem nie posiadasz żadnych modyfikacji na ruch uliczny?
27/02/2018 08:06 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bozo Offline
Zimol
****
Trucker

Skąd: Będzin
Liczba postów: 712
Dołączył: 16/06/2015
Reputacja: 17
Podziękował: 365
Podziękowano mu 461 raz(y)
Post: #10
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
Komenda w konsoli na traffic to "g_traffic 1" lub inna cyfra do dziesięciu. Bez wyrazu usetWykrzyknik

Punk to brudas, punk to śmieć
Punk nie umarł, Punk's Not Dead
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27/02/2018 08:29 PM przez Bozo.)
27/02/2018 08:28 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Star Jak zrobić zdjęcie panoramiczne w ETS2/ATS Borsuk 6 502 29/07/2018 05:12 PM
Ostatni post: Borsuk

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości