Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - 5 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
Autor Wiadomość
Wojciech V8 Offline
...
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 699
Dołączył: 14/08/2017
Reputacja: 4
Podziękował: 428
Podziękowano mu 351 raz(y)
Post: #1
Information [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
Dzień dobry.
Po wczorajszych wpisach Patola102 oraz Anzyo na SB, postanowiłem wstawić ten poradnik na forum.

Image

Image

Od razu mówię, że wszystko przedstawione w poradniku działa w ETSie2 oraz ATSie.



Czym jest konsolaPytajnik
Konsola w grze pozwala używać komend, ułatwiających rozgrywkę. Począwszy od liczniku FPSów, do zmiany głośności silnika.


Jak włączyć konsolePytajnik
Aby uruchomić konsole wchodzimy w folder dokumenty/Euro Truck Simulator 2, (lub dokumenty/American Truck Simulator, w zależności od gry), gdzie otwieramy plik config.cfg poprzez systemowy notatnik.

Image

Image

Image

Wyszukujemy tam dwie linijki:

uset_g_developer "0"
uset_g_console "0"


ich wartość zmieniamy na "1", czyli:

uset_g_developer "1"
uset_g_console "1"


Image

Plik zapisujemy i zamykamy. Uruchamiamy grę i włączamy konsole za pomocą tyldy (~).

Image

Możemy używać konsoli z menu, jak i również podczas jazdy ciężarówką.

komendy


g_police (0/1) - wyłączanie (0) lub włączanie (1) mandatów
g_flyspeed (10/1000) - ustawienie prędkości latania na kamerze 0 (możemy robić to również za pomocą scrolla)
uset g_traffic (0/10) - Natężenie ruchu drogowego - od 0 do 10 (0 - brak)
g_autosave (0/1) - wyłączanie (0) lub włączanie (1) autozapisu
g_set_time <liczba od 0 do 24> - ustawianie godziny (Czas można przesuwać tylko do przodu, nie da się go cofać!)
goto <nazwa miasta> - teleportowanie się kamerą 0 do danego miasta. Aby postawić tam ciężarówkę należy nacisnąć F9.
r_vsync (0/1) - wyłączanie (0) lub włączanie (1) synchronizacji pionowej
g_fps - pokazanie ilości klatek na sekundę (FPS)
r_fullscreen (0/1) - wyłączanie (0) lub włączanie (1) trybu pełnoekranowego
game - ponowne uruchomienie gry
save - zapisanie gry
screenshoot - zrzut ekranu
edit - włączenie edytora mapy
pause - zapauzowanie gry
exec - wykonuje polecenia w plikach wsadowych
g_adviser_auto_parking - wyłączenie autoparkowania
g_keep_adviser_hidden - schowanie advisora
warp (0.1/10) - zmiana szybkości gry (1 - domyślne)
g_income_factor (0.01/1.0) - obniżenie/podwyższenie stawki za kilometr
s_interior_volume - głośność silnika we wnętrzu kabiny (od 1.0 do 6.0)
g_set_weather (0,1 lub więcej) - ustawianie pogody
r_show_light_pixel_coverage 1 - "popsuty" wygląd cieni (wzrost FPS)
r_show_light_pixel_coverage 0 - stary wygląd cieni

g_save_format (0/3) - format zapisu
0 - domyślny tryb
1 - wymuszenie binarnego zapisu
2 - wymuszenie tekstowego zapisu
3 - zapis zarówno binarny jak i tekstowy, spowoduje zapis w osobnych plikach



Może napisałem coś nie tak, może o czymś zapomniałem. Piszcie.
Poradnik utworzony z wielu źródeł.
Autor: Wojciech V8
Zakaz kopiowania bez mojej zgodyWykrzyknik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29/07/2018 05:18 PM przez Wojciech V8.)
12/11/2017 09:43 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Hardcor123 , Slashpacer , Adam.J , CheQ. , topiq , kierman , Mietek , Sebass18 , Zielony , err1911 , Dominiko , Michal_Z_gno
Mietek Offline
Vip
***
ViP

Skąd: Okolice Tarnowa
Liczba postów: 193
Dołączył: 22/10/2015
Reputacja: 1
Podziękował: 265
Podziękowano mu 116 raz(y)
Post: #2
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
Polecam Smile

Image
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam Na: Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
Zapraszam Na: Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.

Włączenie kierunkowskazu ujawnia wszystkim twój zamiar wykonania manewru.
Prawdziwy kierowca nigdy tego nie zdradza.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
18/01/2018 11:58 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
stefan1967 Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 4
Dołączył: 18/02/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #3
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
Witam,mam problem z konsola wpisalem komede na naterzenie ruch na 10 i okazało sie ze mam teraz zero samochodów,co zrobiłem nie tak?
27/02/2018 05:01 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Hardcor123 Online
Pilnowywacz porządku :E
****
Trucker

Skąd: Zamość
Liczba postów: 3,045
Dołączył: 29/07/2014
Reputacja: 83
Podziękował: 1666
Podziękowano mu 2059 raz(y)
Post: #4
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
(27/02/2018 05:01 PM)stefan1967 napisał(a):  Witam,mam problem z konsola wpisalem komede na naterzenie ruch na 10 i okazało sie ze mam teraz zero samochodów,co zrobiłem nie tak?

Wpisz tą samą komende tylko bez numeru, ewentualnie ''1'', a następie wpisz znowu '10'

Image
27/02/2018 05:08 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
stefan1967 Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 4
Dołączył: 18/02/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #5
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
(27/02/2018 05:08 PM)Hardcor123 napisał(a):  
(27/02/2018 05:01 PM)stefan1967 napisał(a):  Witam,mam problem z konsola wpisalem komede na naterzenie ruch na 10 i okazało sie ze mam teraz zero samochodów,co zrobiłem nie tak?

Wpisz tą samą komende tylko bez numeru, ewentualnie ''1'', a następie wpisz znowu '10'

Niestety nie działaSad
27/02/2018 05:30 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
FKS Stal Mielec Offline
FKS Stal Haga :E
****
Trucker

Skąd: Mielec
Liczba postów: 1,138
Dołączył: 29/11/2015
Reputacja: 15
Podziękował: 157
Podziękowano mu 587 raz(y)
Post: #6
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
To i ja coś dodam Wink Troszkę związane gdyż to taka mini konsola która pokazuje fps'y i itp.

shift + tylda (~)

Image

Ps. w map editor też działa :-)
27/02/2018 06:06 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Wojciech V8 , err1911
Borsuk Offline
Go ahead, make my day.
****
Trucker

Skąd: 52°10′14″N 20°48′43″E
Liczba postów: 1,932
Dołączył: 26/02/2014
Reputacja: 126
Podziękował: 210
Podziękowano mu 2144 raz(y)
Post: #7
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
@stefan1967, otwórz notatnikiem plik config, odnajdź linijkę odpowiedzialną za traffic i w nim zmień wartość na 10.

ImageImage

W związku z tym że teksty w sygnaturkach są wyrazem ludzkiego zidiocenia, w ramach nowej świeckiej tradycji resztę dostępnej wolnej przestrzeni wypełnię domyślnym tekstem.


Dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27/02/2018 06:09 PM przez Borsuk.)
27/02/2018 06:08 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
stefan1967 Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 4
Dołączył: 18/02/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #8
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
(27/02/2018 06:08 PM)Borsuk napisał(a):  @stefan1967, otwórz notatnikiem plik config, odnajdź linijkę odpowiedzialną za traffic i w nim zmień wartość na 10.

Tez nie działa,chyba czeka mnie reinstalacja grySad
27/02/2018 07:17 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
FKS Stal Mielec Offline
FKS Stal Haga :E
****
Trucker

Skąd: Mielec
Liczba postów: 1,138
Dołączył: 29/11/2015
Reputacja: 15
Podziękował: 157
Podziękowano mu 587 raz(y)
Post: #9
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
a przypadkiem nie posiadasz żadnych modyfikacji na ruch uliczny?
27/02/2018 08:06 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bozo Offline
Zimol
****
Trucker

Skąd: Będzin
Liczba postów: 663
Dołączył: 16/06/2015
Reputacja: 17
Podziękował: 316
Podziękowano mu 383 raz(y)
Post: #10
RE: [ETS2 & ATS] Konsola - co i jak?
Komenda w konsoli na traffic to "g_traffic 1" lub inna cyfra do dziesięciu. Bez wyrazu usetWykrzyknik

Punk to brudas, punk to śmieć
Punk nie umarł, Punk's Not Dead
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27/02/2018 08:29 PM przez Bozo.)
27/02/2018 08:28 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Star Jak zrobić zdjęcie panoramiczne w ETS2/ATS Borsuk 6 370 29/07/2018 05:12 PM
Ostatni post: Borsuk

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości