Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - 5 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak ustawić skalę mapy?
Autor Wiadomość
Jakubek Offline
Kaliszok
*****
Pomocnik

Skąd: Kalisz (Wielkopolska)
Liczba postów: 473
Dołączył: 24/06/2018
Reputacja: 32
Podziękował: 1442
Podziękowano mu 1466 raz(y)
Post: #1
Jak ustawić skalę mapy?
WITAM!
Chciałbym krótko i zwięźle przedstawić sposób jak zmienić skalę mapy. Pewnie się komuś to przyda przy robieniu własnej mapki na osobnym module. Zaczynamy.

1. Gdy po wpisaniu komendy "edit europe" lub "edit" i gdy już jesteśmy w w map edytorze klikamy w kwadracik z kołem zębatym (na obrazku jest zaznaczony czerwonym kwadratem).
Image
2. Wyświetla nam się okno. Żeby zmienić skalę mapy trzeba w dwóch lukach obok napisów "city" oraz "map" wpisać swoją własną skalę np. z 1:19 na 1:1.

I to tyle!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17/11/2018 01:18 PM przez Jakubek.)
17/11/2018 01:17 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: WiTo , mangat , PLAYER
Adam.J Offline
Map Maker na Emeryturze.
****
Trucker

Skąd: Rzeszów
Liczba postów: 1,114
Dołączył: 05/12/2014
Reputacja: 68
Podziękował: 2438
Podziękowano mu 1076 raz(y)
Post: #2
RE: Jak ustawić skalę mapy?
Nie do końca tak to jest jak to napisałeś bo do tego musisz mieć jeszcze podkład mapy w odpowiedniej skali. Tak mi się wydaje.

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
17/11/2018 02:14 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
elot360 Offline
Użytkownik chory na głowę
Zbanowany

Skąd: Bytom
Liczba postów: 95
Dołączył: 05/07/2015
Podziękował: 54
Podziękowano mu 112 raz(y)
Post: #3
RE: Jak ustawić skalę mapy?
Podkład nie ma znaczenia. Skala mapy zmienia tylko odległości jaką pokonuje nasza ciężarówka na danym dystansie. W edytorze to absolutnie nic nie zmienia.
17/11/2018 02:30 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Jakubek
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 882
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 63
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2463 raz(y)
Post: #4
RE: Jak ustawić skalę mapy?
Po części i jeden i drugi macie racje - wszystko zależy w jakim momencie zmieniamy tą opcją tą skale mapy.

1 W przypadku robienia od nowa mapy - o czym wspomniał Jakbuek - i wtedy faktycznie wypadało by przygotować też podkład w odpowiedniej skali - wtedy uzyskamy odpowiedni efekt.
2 Gdy zmieniamy skale mapy na 'gotowej mapie' to w sumie nic się nie zmieni oprócz tego co napisał elot360 - czyli pokazana odległość z miejsca A do miejsca B
Nie wydłuży się fizycznie sama droga na mapie, ani też w żaden sposób jazda cieżarówką nie będzie szybsza czy wolniejsza na tym odcinku bo poruszać się będziecie przecież w takim samym tempie... jednak prawdopodobnie, ale tego nie jestem pewny, ulegnie zmianie tempo zegarka w grze - czyli inaczej - naliczanie czasu.
Wydaje mi się że powinno to się zmienić - bo jeśli nie - to dwie rózne odległości w obu skalach pokonamy w dokładnie tym samym czasie, a chyba tak nie powinno być.

p.s
Skoro droga fizycznie w grze się nie wydłuży - to dotychczasowy podkład mapy do skali mapy przed zmianą przestanie być aktualny i nie będzie najzwyklej pasował.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17/11/2018 05:37 PM przez RadolSzczecin.)
17/11/2018 05:32 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Jakubek , Adam.J
.:KoxTrucker:. Offline
Na detoksie etsowym
****
Trucker

Skąd: Z Polski :P
Liczba postów: 1,381
Dołączył: 22/10/2014
Reputacja: 44
Podziękował: 2970
Podziękowano mu 952 raz(y)
Post: #5
RE: Jak ustawić skalę mapy?
Jeśli chodziłoby o skalę mapy - skala ma wpływ na optymalizację: przykład - mapa węgier.
17/11/2018 06:04 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 882
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 63
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2463 raz(y)
Post: #6
RE: Jak ustawić skalę mapy?
Schodzimy trochę z tematu, ale skala mapy nie ma nic do tego jak będzie płynna gra na danej mapie.
Przyglądał ktoś się uważnie mapie Węgier? ...jeśl tak to powinien wiedzieć, jeśli nie - to wyjaśniam.
Mapa jest zrobiona z użyciem dużo modeli o niskiej i bardzo niskiej jakości.
Ogólnie to wygląda tak że niby wszystiego dużo, ale sporo jest zrobione niedbale i to tylko "wrażenie" że mapa ma detale.
Sporo obiektów niskiej jakości nie powinno znajdować się w tak bliskim położeniu gracza, jednak gracz normalnie tego nie zauważa.
Ogólnie jest się na tej mapie niby pod wrażeniem ilości a nie przywiązuje uwagi do szczegółowości i dalszych planów.

Dość sprytnie autor to zrobił, ale w sumie zastosował na mapie to co tylko graczowi faktycznie jest potrzebne i zauważy to podczas przejażdżki z punktu A do punktu B

To nie jest tak że skala mapy powoduje że nagle na mapie może być wszystkiego dużo i będzie płynnie.
p.s.
Ogólnie uruchamiając mapę PR lub promods gracz przygląda się detalom bo już tak się przyjeło, a na mapie węgier jest raczej pod wrażeniem "ilości nawalonych rzeczy" i przez to - jedno odtrąca uwagę od drugiego.

p.s.2
Oczywiscie, zapomniałem wspomnieć że duża skala umożliwia ominięcie problemów np. położenia dużych miast blisko obok siebie - czym dłuższe odległosci tym lepiej i tutaj faktycznie można powiedzieć że wyjdzie to lepiej na optymalizacji.
Skorygować to jednak możemy cut-planami, aczkolwiek lepiej gdy nie jesteśmy zmuszeni ich używać.
Jednak na optymalizacje to i tak zależy przede wszystkim czego, ile i gdzie użyjemy na mapie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17/11/2018 07:11 PM przez RadolSzczecin.)
17/11/2018 06:55 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Adam.J , .:KoxTrucker:.
Adam.J Offline
Map Maker na Emeryturze.
****
Trucker

Skąd: Rzeszów
Liczba postów: 1,114
Dołączył: 05/12/2014
Reputacja: 68
Podziękował: 2438
Podziękowano mu 1076 raz(y)
Post: #7
RE: Jak ustawić skalę mapy?
Jeśli chodzi o tą skale mapy to z moich prób wiem tylko tyle ze jeżeli podkład nie jest dopasowany do skali mapy to wychodzi coś takiego ze odległość z punktu A do punktu B w skali np. SCS . Po przejechaniu go pokaże ci np. 60km na liczniku, a jak zmienisz skale na inną to te kilometry od punktu A do B się zmienią. (w zależności jak tam sobie zmienisz np. 1:1) Dla przykładu jest ten podkład http://etrucks.pl/thread-47709.html np. z Rzeszowa do Krosna jest jakieś 65 km i robiąc drogę według tego podkładu tyle wyjdzie na liczniku (około Smile ) i jest ustawiony w ustawieniach właśnie jako w skali 1:4.5.

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17/11/2018 07:19 PM przez Adam.J.)
17/11/2018 07:09 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 15,083
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 616
Podziękował: 32440
Podziękowano mu 14462 raz(y)
Post: #8
RE: Jak ustawić skalę mapy?
(17/11/2018 05:32 PM)RadolSzczecin napisał(a):  2 Gdy zmieniamy skale mapy na 'gotowej mapie' to w sumie nic się nie zmieni oprócz tego co napisał elot360 - czyli pokazana odległość z miejsca A do miejsca B
Nie wydłuży się fizycznie sama droga na mapie, ani też w żaden sposób jazda cieżarówką nie będzie szybsza czy wolniejsza na tym odcinku bo poruszać się będziecie przecież w takim samym tempie... jednak prawdopodobnie, ale tego nie jestem pewny, ulegnie zmianie tempo zegarka w grze - czyli inaczej - naliczanie czasu.
Wydaje mi się że powinno to się zmienić - bo jeśli nie - to dwie rózne odległości w obu skalach pokonamy w dokładnie tym samym czasie, a chyba tak nie powinno być.

p.s
Skoro droga fizycznie w grze się nie wydłuży - to dotychczasowy podkład mapy do skali mapy przed zmianą przestanie być aktualny i nie będzie najzwyklej pasował.

Naliczanie czasu nie chyba a na pewno się zmieni Tongue

Jeśli chodzi o podkład to oczywiście też należy przygotować nowy ponieważ w grze jest on pod konkretną skalę mapki i np. zmieniając skalę na 1:1 odległość między miastami Warszawa - Poznań na standardowym podkładzie się zmniejszy 20 razy (bo standardowa skala to 1:20 jak dobrze pamiętam :E) czyli te 310km trzeba podzielić przez 20 i wyjdzie nam 15,5km w grze jeśli nie zmienimy podkładu a jedynie skalę w ME Tongue
Oczywiście jest też to co tam wcześniej napisaliście, że do czasu aż fizycznie nie przerobi się terenów w oparciu o nowy podkład to nic poza zegarem w grze i ilością km się nie zmieni (trasa nadal będzie taka sama i pokonamy ją w tym samym realnym czasie).
Czyli ogólnie zwiększając skalę mapki trzeba zrobić nowy podkład dostosowany do skali na jakiej będziemy pracować.

Co do kwestii optymalizacji to większa skala daje większe możliwości i można (a nawet trzeba Tongue) sobie pozwolić na więcej detali ponieważ wszystko jest bardziej rozłożone w terenie co daje lepszą wydajność. Oczywiście też ważne jest aby robić taką mapkę z głową i nie przesadzać za bardzo bo i 1:1 można zrobić lagujące jak Barcelona w ProModsie :E

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18/11/2018 12:27 PM przez Michal_Z_gno.)
17/11/2018 09:19 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Adam.J , Jakubek
trzcinka Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 17
Dołączył: 25/11/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 2
Podziękowano mu 5 raz(y)
Post: #9
RE: Jak ustawić skalę mapy?
To w takim razie jak chciał bym zrobić na PM i PR warszawę 1:1 to jak ją tam wcisnąć skoro skala nie ingeruje w wielkość mapy tylko w cyfry? Nie da rady? Tylko nowy moduł wchodzi w grę?
25/11/2018 08:13 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 15,083
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 616
Podziękował: 32440
Podziękowano mu 14462 raz(y)
Post: #10
RE: Jak ustawić skalę mapy?
(25/11/2018 08:13 PM)trzcinka napisał(a):  To w takim razie jak chciał bym zrobić na PM i PR warszawę 1:1 to jak ją tam wcisnąć skoro skala nie ingeruje w wielkość mapy tylko w cyfry? Nie da rady? Tylko nowy moduł wchodzi w grę?

No ale jeśli zrobisz Warszawę w skali 1:1 na mapkach PR i PM to będzie ona zajmować plus/minus terytorium całej polski i nie ma szans aby to wcisnąć na mapkę wykonaną standardowej skali.
Więc w Twoim przypadku grę wchodzi jedynie osobny moduł.

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
25/11/2018 08:31 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Adam.J , Jakubek
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Poradnik] Jak zrobić podkład mapy do ETS2/ATS Jakubek 0 340 27/04/2020 07:37 PM
Ostatni post: Jakubek

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości