Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Direct x11 w ATS/ETS 2
Autor Wiadomość
mateusz990 Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 50
Dołączył: 28/06/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #1
Direct x11 w ATS/ETS 2
Witam, jak mogę włączyć w ATS lub ETS 2 direct x11 i jak mogę sprawdzić w grze czy działa?
30/06/2019 01:04 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kurdianeł Online
Tylko Scania!!!
****
Trucker

Skąd: Chełm [LC]
Liczba postów: 1,418
Dołączył: 30/10/2013
Reputacja: 45
Podziękował: 1507
Podziękowano mu 1521 raz(y)
Post: #2
RE: Direct x11 w ATS/ETS 2
Wchodzisz do config (domyślnie w Dokumenty --> American/Euro Truck Simulator 2), szukasz linijkę "uset r_device "dx9"" i zmieniasz "dx9" na "dx11" Wink


30/06/2019 01:28 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Magik78
Magik78 Niedostępny
G&K Transporte
****
Trucker

Skąd: EKU/WPR
Liczba postów: 401
Dołączył: 21/03/2019
Reputacja: 5
Podziękował: 411
Podziękowano mu 355 raz(y)
Post: #3
RE: Direct x11 w ATS/ETS 2
Są dopiero chyba beta testy z DX11 i może crashować grę... Tak słyszałem, lecz już działa normalnie to przepraszam za błąd.

30/06/2019 02:58 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kurdianeł Online
Tylko Scania!!!
****
Trucker

Skąd: Chełm [LC]
Liczba postów: 1,418
Dołączył: 30/10/2013
Reputacja: 45
Podziękował: 1507
Podziękowano mu 1521 raz(y)
Post: #4
RE: Direct x11 w ATS/ETS 2
(30/06/2019 02:58 PM)Magik78 napisał(a):  Są dopiero chyba beta testy z DX11 i może crashować grę... Tak słyszałem, lecz już działa normalnie to przepraszam za błąd.

Próbowałem DX11 włączyć u siebie w ATSie i fakt, włączyć się dało i nie crashowało, ale dopóki się nie ruszy kamerą i nie podjedzie w dowolnym kierunku to jest wszystko cacy, a potem zaczyna się robić czarny ekran i trzeba wyłączyć grę


30/06/2019 03:17 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mateusz990 Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 50
Dołączył: 28/06/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #5
RE: Direct x11 w ATS/ETS 2
A jak widać w grze używanie tego dx11Pytajnik bo wcześniej wiedziałem jak to zrobić i już zmieniłem tylko chciałem się upewnić
30/06/2019 04:46 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Magik78 Niedostępny
G&K Transporte
****
Trucker

Skąd: EKU/WPR
Liczba postów: 401
Dołączył: 21/03/2019
Reputacja: 5
Podziękował: 411
Podziękowano mu 355 raz(y)
Post: #6
RE: Direct x11 w ATS/ETS 2
Raczej optymalizacja.

30/06/2019 06:15 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mateusz990 Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 50
Dołączył: 28/06/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #7
RE: Direct x11 w ATS/ETS 2
czyli tylko opymalizacja i żadnych znaków po za tym ok
30/06/2019 06:37 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
topiq Offline
Zarejestrowani
**
Użytkownik

Skąd: Puławy
Liczba postów: 88
Dołączył: 16/03/2017
Reputacja: 1
Podziękował: 19
Podziękowano mu 62 raz(y)
Post: #8
RE: Direct x11 w ATS/ETS 2
U mnie przy uruchamianiu jest wybór czy odpalić w DX9 czy DX11. Różnice większe są w ATS, nawet do 20 klatek na +. W grafice w zasadzie nie widzę różnicy, jedynie program do wyświetlania fps i użycia CPU GPU pokazuje w jakim DX gra działa.
01/07/2019 07:09 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mateusz990 Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 50
Dołączył: 28/06/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #9
RE: Direct x11 w ATS/ETS 2
ok wielkie dzięki a jeszcze mam jedna już ostatnią sprawę chodzi o pobieranie dx11 z każdej strony działa ten direct 11?
01/07/2019 11:04 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 761
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 60
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2298 raz(y)
Post: #10
RE: Direct x11 w ATS/ETS 2
Jak chcesz sie upewnic jaki direct masz w systemie to weź opcje "uruchom" wpisz tam dxdiag.exe i enter.
Uruchomi ci sie program diagnostyczny i od razu masz tam "Wersja programu DirectX" zobacz czy masz tam "DirectX 11"

Ogólnie to upewnji się w specyfikacji karty graficznej czy obsługuje sprzętowo DirectX 11 bo jeśli nie, to nie ma kompletnie znaczenia co ci pokazuje w dxdiag.

Możesz mieć zainstalowany DX11 (biblioteki w systemie), ale nie obsługiwany sprzętowo przez karte graf.

Kolejne zagadnienie to sprzętowe a programowe obsługiwanie przez karte graficzną - i róznica jaka z tego wynika oraz jak niektóre gry są programowane.
Gry które faktycznie wymagają od karty graficznej sprzętowego wsparcia DX11 po prostu nie odpalą, chociaż będziesz miał jak byk że w systemie masz DX11.

Niektóre gry za to "zadowolą się" emulacją czyli programowym wsparciem DX11 i chociaż karta sprzętowo nie jest pod DX11 to wystarczy im że masz biblioteki zainstalowane DirerctX11.

Takie to są różne dziwne rzeczy.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01/07/2019 12:48 PM przez RadolSzczecin.)
01/07/2019 12:35 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości