Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
Autor Wiadomość
QbaGangst3r Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd: Kamienna Góra, Dolnośląskie
Liczba postów: 6
Dołączył: 25/08/2019
Reputacja: 0
Podziękował: 3
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #1
Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
Cześć wszystkim.

Mam problem z edytorem, konkretnie taki, że ten nie pozwala zapisać mi mapy. Wyświetlają się takie o to błędy:

Image
Image

Ma ktokolwiek może pomysł czym to może być spowodowane? Mam folder "base" i "map", w pliku "config" wszystko ustawione jak trzeba. Próbowałem nawet reinstalować grę, przy okazji wyczyściłem folder w dokumentach. Grę otwieram w trybie okienkowym jako administrator. I nic...

Ciągle to samo, a już nie mam dalej pomysłów co mogę zrobić Sad Nie mam też żadnych modów, ani niczego na workshopie steamowym. Nie jestem wstanie rozpocząć zabawy z edytorem jak nawet nie chce zapisać mi się żadna mapa. Macie ludzie jakieś pomysły co mogę jeszcze zrobić?!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31/08/2019 08:12 AM przez Michal_Z_gno.)
31/08/2019 06:13 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Adam.J Offline
Map Maker na Emeryturze.
****
Trucker

Skąd: Rzeszów
Liczba postów: 1,131
Dołączył: 05/12/2014
Reputacja: 71
Podziękował: 2491
Podziękowano mu 1103 raz(y)
Post: #2
RE: Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
A na pewno masz folder base w folderze z zainstalowaną grą, bo ten błąd jest ewidentny do tego że nie może znaleźć folderu base.

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
31/08/2019 06:37 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QbaGangst3r Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd: Kamienna Góra, Dolnośląskie
Liczba postów: 6
Dołączył: 25/08/2019
Reputacja: 0
Podziękował: 3
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #3
RE: Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
Oczywiście. Wszystko chyba jest tak jak powinno.

Image
Image
Image

(Swoją drogą przepraszam za zdjęcia telefone, ale akurat mam odpalone forum na smartfonie)

W każdym razie idąc podrzuconym przez ciebie tropem sprawdziłem jeszcze zgodność plików poprzez steam myśląc, że może jest coś z tymi plikami w folderze no ale nic się nie stało.

Natomiast teraz najlepsze: Wziąłem cały folder "Euro Truck Simulator 2" z folderu "common" z grami ze steama i go usunąłem. Następnie wszedłem na steam i odpaliłem grę... Co ciekawe gra uruchomiła się bez najmniejszego problemu pomimo braku folderu "Euro Truck Simulator 2" w folderach "steam" >"steamapps" > "common", czy to co się wydarzyło jest wogóle możliwe?

Przywróciłem już ten folder, ale nie za bardzo wiem co się stało. Gra zapisuje swoje pliki systemowe jeszcze w innym miejscu? Dziwne to wszystko.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31/08/2019 08:10 AM przez Michal_Z_gno.)
31/08/2019 07:50 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 15,162
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 618
Podziękował: 32821
Podziękowano mu 14605 raz(y)
Post: #4
RE: Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
Mapę widzę masz na osobnym module więc pytanie podstawowe czy mapa ma wszystkie niezbędne elementy Pytajnik A konkretniej na takiej mapce muszą być minimum dwie firmy w jednej miejscowości - bez tego nic nie zdziałasz.

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31/08/2019 08:15 AM przez Michal_Z_gno.)
31/08/2019 08:14 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QbaGangst3r Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd: Kamienna Góra, Dolnośląskie
Liczba postów: 6
Dołączył: 25/08/2019
Reputacja: 0
Podziękował: 3
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #5
RE: Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
(31/08/2019 08:14 AM)Michal_Z_gno napisał(a):  Mapę widzę masz na osobnym module więc pytanie podstawowe czy mapa ma wszystkie niezbędne elementy Pytajnik A konkretniej na takiej mapce muszą być minimum dwie firmy w jednej miejscowości - bez tego nic nie zdziałasz.

O proszę! Dzięki, wreszcie jakieś informacje, których nigdzie indziej nie spotkałem. Nie miałem pojęcia, że mapa musi mieć konkretne elementy, aby można było ją zapisać. Sprawdzę oczywiście po południu i może wreszcie wszystko będzie śmigać.

Są jeszcze inne elementy bez których mapa mi się nie zapisze? Muszę o tym wiedzieć bo przecież bez zapisywania stanu swojej mapy to daleko nie zabrnę. Po tym jak załóżmy kilka godzin poracuję w edytorze i będę chciał go zamknąć to muszę mieć taką możliwość. Dlatego powstawiam wszystkie niezbędne elementy na samym początku tak, aby tylko dało się ją zapisać.
31/08/2019 08:26 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jakubek Offline
Kaliszok
*****
Pomocnik

Skąd: Kalisz (Wielkopolska)
Liczba postów: 471
Dołączył: 24/06/2018
Reputacja: 32
Podziękował: 1449
Podziękowano mu 1476 raz(y)
Post: #6
RE: Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
Musisz jeszcze mieć garaż (jeżeli oczywiście chcesz po niej pojeździć). Smile


31/08/2019 08:33 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Adam.J Offline
Map Maker na Emeryturze.
****
Trucker

Skąd: Rzeszów
Liczba postów: 1,131
Dołączył: 05/12/2014
Reputacja: 71
Podziękował: 2491
Podziękowano mu 1103 raz(y)
Post: #7
RE: Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
Może być jeszcze coś takiego że folder z zainstalowaną grą jeśli to jest dysk systemowy może w właściwościach być tylko do odczytu i wtedy nie zapiszesz tam też mapy.

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
31/08/2019 09:23 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PLAYER Offline
Zabujca
***
ViP

Skąd: Tak
Liczba postów: 1,379
Dołączył: 17/05/2019
Reputacja: 109
Podziękował: 2845
Podziękowano mu 1244 raz(y)
Post: #8
RE: Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
Masz prawa admina? Też mam ten problem posłucham rad kolegów

Zawsze wierni i oddani z ****** w dupie psycho-fani.
31/08/2019 10:04 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 911
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 69
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2495 raz(y)
Post: #9
RE: Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
(31/08/2019 07:50 AM)QbaGangst3r napisał(a):  Natomiast teraz najlepsze: Wziąłem cały folder "Euro Truck Simulator 2" z folderu "common" z grami ze steama i go usunąłem. Następnie wszedłem na steam i odpaliłem grę... Co ciekawe gra uruchomiła się bez najmniejszego problemu pomimo braku folderu "Euro Truck Simulator 2" w folderach "steam" >"steamapps" > "common", czy to co się wydarzyło jest wogóle możliwe?
Przywróciłem już ten folder, ale nie za bardzo wiem co się stało. Gra zapisuje swoje pliki systemowe jeszcze w innym miejscu? Dziwne to wszystko.

Na twardym dysku masz zainstalowaną kopie gry.
Jeśli odłączysz internet to wtedy uruchomienie ze steama będzie niemozliwe, ale masz komunikat braku połączenia i wybór uruchomienia gry w trybie offline.
Normalnie uruchomisz grę i wtedy gra korzysta właśnie z tych plików na komputerze.

Skasowałeś ten katalog , ale dalej miałeś internet i aktywny steam i gra po prostu nie korzystała z tych plików.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31/08/2019 12:34 PM przez RadolSzczecin.)
31/08/2019 12:31 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: QbaGangst3r
QbaGangst3r Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd: Kamienna Góra, Dolnośląskie
Liczba postów: 6
Dołączył: 25/08/2019
Reputacja: 0
Podziękował: 3
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #10
RE: Problem z zapisywaniem w Map Edytorze
(31/08/2019 09:23 AM)Adam.J napisał(a):  Może być jeszcze coś takiego że folder z zainstalowaną grą jeśli to jest dysk systemowy może w właściwościach być tylko do odczytu i wtedy nie zapiszesz tam też mapy.

Faktycznie tak było. Postanowiłem nawet odpalić edytora po prostu na mapie europy, a nie żadnym osobnym module. (aby nie musieć stawiać tych elementów niezbędnych do zapisania mapy). Ale co ciekawe sama mapa europy też nie chce mi się zapisywać i to nadal pomimo tego, że zmieniłem we właściwościach pliku aby ten nie był tylko do odczytu. Ten sam błąd dalej

(31/08/2019 10:04 AM)filipiaaczeq napisał(a):  Masz prawa admina? Też mam ten problem posłucham rad kolegów


Grę odpalam jako administrator
31/08/2019 12:36 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zapisywanie w edytorze ETS 2 edytowanej mapy mateusz990 2 266 23/04/2020 12:42 PM
Ostatni post: RadolSzczecin

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości