Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
Autor Wiadomość
dueros Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 5
Dołączył: 25/10/2019
Reputacja: 3
Podziękował: 0
Podziękowano mu 5 raz(y)
Post: #1
Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
Hej,
Przegrałem już w ETS'a 300 godzin i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy moc ciężarówek jest oddana prawidłowo? Sam w realnym życiu nie mam styczności z ciężarówkami. Zauważyłem, jednak że większość ciężarówek na drogach ma moc w okolicach 400 koni mechanicznych. Dlatego grze używam Scanii R410 z 12-biegowym automatem. Jednak często mi się zdarza, że na nie wielkich wzniesieniach z lekkim ładunkiem (+/- 10 t) moja ciężarówka sobie nie radzi, zwalnia nawet o 10 /15 km/h (nawet na trybie wysokiej mocy). Jednak nigdy nie zauważyłem, żeby w realnym świecie ciężarówki na wzniesieniach (np.na autostradzie) aż tak bardzo zwalniały. Wydaje mi się wręcz ze wcale nie zwalniają.

Wiem, że pytanie jest pewnie głupie, ale może wypowie się ktoś, kto jeździ realnie ciężarówka lub zna się na tym.
25/10/2019 03:57 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Olexon Offline
Forza Kubica
***
ViP

Skąd: Lublin
Liczba postów: 136
Dołączył: 22/08/2016
Reputacja: 3
Podziękował: 347
Podziękowano mu 158 raz(y)
Post: #2
RE: Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
Rzadko zdarza się aby ciągnik siodłowy na trasach międzynarodowych miał tylko 410 KM.Najczęściej jest to 450KM w górę.Czy jest dobrze oddana moc?
To trudno jednoznacznie określić aczkolwiek różnica między silnikami jest odczuwalna.Swoją drogą zacząłeś bardzo ciekawy temat Smile
Pozdrawiam.

Image
25/10/2019 05:19 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Michal_Z_gno , PLAYER
MATAMET Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd: Poznań
Liczba postów: 230
Dołączył: 11/02/2011
Reputacja: 67
Podziękował: 486
Podziękowano mu 1091 raz(y)
Post: #3
RE: Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
Oczywiście że nie, czuć to po przyśpieszeniu, które w grze jest dużo większe niż w rzeczywistości.
25/10/2019 05:30 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
matadrox Offline
Vip
***
ViP

Skąd:
Liczba postów: 136
Dołączył: 16/11/2011
Reputacja: 9
Podziękował: 97
Podziękowano mu 48 raz(y)
Post: #4
RE: Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
dueros przełącz się na sekwencyjną skrzynię, a powinno być lepiej. Osobiście automata nie toleruję, bo mimo ustawienia trybu wysokiej mocy i tak przełącza w końcu, podczas gdy nie jest to wskazane.
25/10/2019 05:34 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dueros Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 5
Dołączył: 25/10/2019
Reputacja: 3
Podziękował: 0
Podziękowano mu 5 raz(y)
Post: #5
RE: Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
Raczej obecnie gram sobie na ciężarówce z modyfikacji, czyli Scanii 143M z 450 konnym silnikiem to gram na manualu. Przyznam, że daje sobie rady ta ciężarówka z ładunkami do 15 ton, cięższych nie biorę. Jednak wracając do oryginalnych ciężarówek z gry to i tak wydaje mi się, że są za słabe. Biorąc np. Scanie S730 która realnie może ciągnąć nawet do 180 ton (tak znalazłem na stronie Scanii). To grając nią i podjeżdżając pod większe górki z naczepą 20 t, wydawała mi się okropnie słaba.

Co do przyspieszenia to nie wiem, moim zdaniem większość ludzi w tej grze jeździ z pedałem w podłodze, sam tak jeżdżę, jak przyspieszam. Więc może stad to odczucie zbyt szybkiego przyspieszenia, bo w realnym życiu mało kto jeździ z pedałem w podłodze, no przynajmniej ja tak myślę.
26/10/2019 06:32 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rafaelcz82 Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd: Wołomin
Liczba postów: 664
Dołączył: 26/08/2015
Reputacja: 16
Podziękował: 408
Podziękowano mu 677 raz(y)
Post: #6
RE: Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
Przy długim podjeździe, to ile KM byś nie miał, zestaw coś tam z pędu straci i zwolni o te 15-20 km/h. Tak dział grawitacja i zasady dynamiki.
Na mapie ETS (czy to podstawowej od scs, czy nawet ProMods) z racji zastosowanej skali mapy zdarzają się podjazdy długie i stosunkowo strome (powyżej 10% nachylenia).
Na takich podjazdach nawet 700KM dostanie zadyszki.
To że scania s730 pociągnie nawet 180 ton, racja. Ale po płaskim. Na podjazdach przy takim ładunku i tak musiałaby korzystać z pomocy jednej, czy nawet dwóch bliźniaczych pojazdów.
Moim zdaniem scs wraz z ostatnimi poprawkami poprawił bardzo mocno zachowanie się ciężarówek.
Ale jak ktoś chce scanią 410KM albo volvem 420KM jeździć trasy Polska - Hiszpania, to niech nie oczekuje, że na przeprawach wysokogórskich będzie się przemieszczał w sposób dynamiczny.
26/10/2019 07:05 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: PLAYER
PLAYER Offline
Zabujca
***
ViP

Skąd: Tak
Liczba postów: 1,381
Dołączył: 17/05/2019
Reputacja: 109
Podziękował: 2841
Podziękowano mu 1243 raz(y)
Post: #7
RE: Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
Oddane realnie na pewno to nie jest. Zgodzę się zaczęłeś świetną dyskusję. Może jest jakiś mod na to. Bo też mnie to ciekawi i denerwuje mnie ten brak realizmu choć wiem, że to gra Tongue

Zawsze wierni i oddani z ****** w dupie psycho-fani.
26/10/2019 07:51 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dueros Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 5
Dołączył: 25/10/2019
Reputacja: 3
Podziękował: 0
Podziękowano mu 5 raz(y)
Post: #8
RE: Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
Powiem tak ja sam nie wiem, czy jest to realistycznie oddane, ponieważ nie jechałem nigdy prawdziwa ciężarówka. Dlatego tez pytam tutaj co o tym myślą inni gracze ETS 2. W moim odczuciu ciężarówki są zbyt słabe, ale może jest tak jak pisze @rafaelcz82 i to przez skale mapy, tak się wydaje. Ponieważ mapa jest skalowana i niektóre podjazdy są bardziej strome niż w realnym świecie, choć to już tak trochę moja teoria, nie wiem, czy do końca prawdziwa. Ogólnie to gra mi się przyjemnie w ETS'a, ale po prostu interesuje mnie jak dobrze ta gra oddaje rzeczywistość.
27/10/2019 07:54 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: PLAYER , Olexon
matadrox Offline
Vip
***
ViP

Skąd:
Liczba postów: 136
Dołączył: 16/11/2011
Reputacja: 9
Podziękował: 97
Podziękowano mu 48 raz(y)
Post: #9
RE: Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
No właśnie jeśli chodzi o fizykę samą w sobie, to z tym wciąż nie jest doskonale. Może kiedyś temat zostanie ruszony, na poważniej.
27/10/2019 12:25 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Michal_Z_gno Online
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 15,153
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 618
Podziękował: 32783
Podziękowano mu 14582 raz(y)
Post: #10
RE: Czy moc ciężarówek w ETS 2 jest prawidłowo oddana?
Co do fizyki to aby to rzeczywiście w miarę dobrze oddać (bo idealnie się nie da) należałoby ją wydzielić dla każdej marki ciężarówki oraz wersji (kabinowej, podwoziowej itp.) na osobny plik ponieważ każde auto zachowuję się troszkę inaczej w realu.
W grze jest to uproszczone do niezbędnego minimum czyli mamy takie bardzo uśrednione zachowanie auta na drodze. Druga rzecz to też nie jest symulator pełną gębą (bo takiego prawdziwego symulatora nie da się wpakować w domowego PCta) a jedynie gra symulacyjna (udająca symulator w celach wyłącznie rozrywkowych) więc też nie ma co oczekiwać za wiele jeśli chodzi o zachowanie auta na drodze i doszukiwać się jakiś wielkich podobieństw do reala.

Czyli ogólnie porównując jazdę prawdziwą ciężarówką (miałem okazję taką jeździć) a grę to niestety ale jest to zupełnie inna bajka i raczej nie wiele da się już więcej wyciągnąć z ETS-a aby było realniej (można coś tam niby pogrzebać w plikach ale raczej cudów za wielkich się nie osiągnie).
Podsumowując nawet jak ktoś zrobi w ETSie miliony kilometrów to i tak wsiadając do prawdziwego trucka będzie zielony jak trawa na wiosnę :E
Nie ma co zwyczajnie na siłę szukać wielkich odniesień do realnej jazdy bo tego się w grach nie znajdzie Tongue


Ps. To jest podobnie jak z tymi młodymi gniewnymi co nagrali się w te wspaniałe i światowej klasy "symulatory" rajdów na PCta i przy próbie przeniesienia tam nabytych "umiejętności" do reala kończą zwykle w pierwszym lepszym rowie lub na drzewie :E

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27/10/2019 01:20 PM przez Michal_Z_gno.)
27/10/2019 01:04 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Adam.J , matadrox , Olexon
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [ETS2] Jest czy nie jest prawdziwym symulatorem. RadolSzczecin 19 3,765 20/03/2020 10:42 PM
Ostatni post: Wawrzyn5252
  Czy na multiplayer ulepszony GPS jest wisienką na torcie? .:KoxTrucker:. 0 1,044 08/09/2015 11:28 AM
Ostatni post: .:KoxTrucker:.
  Czy lepiej grać na myszce czy na klawiaturze? .:KoxTrucker:. 23 7,527 20/08/2015 04:15 AM
Ostatni post: Zielony
  Czy na Windows 10 ETS szybciej chodzi? Osesek 5 3,253 09/08/2015 01:52 PM
Ostatni post: Michal_Z_gno

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości