Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gra pada dokładnie w jednym miejscu
Autor Wiadomość
wielebny Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 10
Dołączył: 19/11/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #1
gra pada dokładnie w jednym miejscu
Witam.
Dokładnie w tym miejscu gra mi pada-zawiesza się.
Mogę stać na ulicy nic się nie dzieje, mogę zawrócić- nic się nie dzieje, jadę volvo tandem, ale wcześniej zrobiłem trasy iveco tandem, nic nie było, ale były to krótkie trasy, teraz jest blisko 2 tys km.
Ktoś ma jakieś pomysły ?
Jak zrobić loga z gry ? dodałem ?

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
moje mody -pro mods i ze steam , wywala sięmod "tandemowy" ?

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.

https://pastebin.com/HbWpR6dQ
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05/11/2019 06:02 PM przez wielebny.)
05/11/2019 05:55 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bozo Offline
Zimol
*****
Pomocnik

Skąd: Będzin
Liczba postów: 1,563
Dołączył: 16/06/2015
Reputacja: 32
Podziękował: 933
Podziękowano mu 1941 raz(y)
Post: #2
RE: gra pada dokładnie w jednym miejscu
Na początek wywal poniższy mod:
"Real European Companies (by Tamiel18)" - jest bardzo stary i powoduje crash-e.

Punk to brudas, punk to śmieć
Punk nie umarł, Punk's Not Dead
05/11/2019 07:45 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wielebny Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 10
Dołączył: 19/11/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #3
RE: gra pada dokładnie w jednym miejscu
(05/11/2019 07:45 PM)Bozo napisał(a):  Na początek wywal poniższy mod:
"Real European Companies (by Tamiel18)" - jest bardzo stary i powoduje crash-e.

dobrze ,ale dotychczas nie było żadnego problemu, po za tym ja zawrócę z tego miejsca i gra się nie zawiesi , padnie w miejscu zaznaczonym
problem jest taki że było w porządku, teraz wywaliłem wszystkie mody oprócz pro mods i gra staje w trasie jest magiczna linia tylko w jednym miejscu, , stojąc na parkingu nic się nie dzieje .Sad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07/11/2019 06:31 PM przez wielebny.)
05/11/2019 07:56 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wielebny Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 10
Dołączył: 19/11/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #4
RE: gra pada dokładnie w jednym miejscu
po zawieszeniu gry, log pokazał coś takiego, czy to coś mówi ?
Kod:
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
Goście nie widzą linków. Proszę, zarejestruj się TUTAJ, żeby zobaczyć ukrytą treść .

Notatka od Bozo, 10/11/2019 10:17 AM:

Log wstawiamy w tagi Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść., a jak jest za długi wrzucamy na stronę "pastebin.com" - poprawiłem.

10/11/2019 10:10 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wielebny Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 10
Dołączył: 19/11/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #5
RE: gra pada dokładnie w jednym miejscu
log nic nie powie, właśnie robię trasę z Krakowa na sycylię, mam zrobione już ponad 1 tys, zostało 1100 i nic się nie dzieje. problem był w okolicach angoli , chyba jeżeli dojadę do Sycylii bez problemu.
10/11/2019 04:32 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 795
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 61
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2362 raz(y)
Post: #6
RE: gra pada dokładnie w jednym miejscu
Log powie bardzo dużo...
Problem jest tutaj:

00:01:10.508 : <ERROR> Node linkage inconsistency detected! Node uid:0x2935DE26D037BB
00:01:10.517 : <ERROR> Node linkage inconsistency detected! Node uid:0x2935DFFA80E7F7
00:06:48.752 : <ERROR> Failed to find parent item 0x2935DE52B053BB for payload data from '/map/europe/sec-0008-0001.data'.
00:06:48.752 : <ERROR> management\sector_manager.cpp(560): ?load@map_sector_u@prism@@QEAA_NAEBVstring@2@W4sector_file_type_t@2@@Z: Inconsistent sector data!

Gdzieś chyba na połączeniu sektorów jest błąd
Z reguły przy takim błędzie "<ERROR> Node linkage inconsistency detected! Node uid:0x2935DE26D037BB" wywala z gry i trzeba wadliwe node usunąć w edytorze. (usunąć obiekt który zawiera te node)
Już nie pamiętam ale nawet tego nie dawało się usunąć opcją 'delete' ale tylko poprzez komende wpisaną w konsoli i wpisaniu tego numeru UID.
Przy próbie zaznaczenia tej node to i może wywalić się edytor - stąd trzeba robić to komendą w konsoli.
W tym przypadku dwie node są do usunięcia bo dwa rózne numery UID.
Nie wiem co to za sektor -0008-0001 i gdzie to sie znajduje bo już sie nie bawie w edytorze.

Dlaczego ci wywala w tym samym miejscu?
W pewnym momencie wjeżdzasz w obszar w którym dogrywany jest kolejny fragment mapy - gdzie właśnie występuje ten konflikt...no i przy próbie wczytania mamy crash.
Jak od innej strony będziesz próbował dotrzeć w ten rejon (jeśli jest inna droga i możliwość) to tez wywali w pewnym momencie - i z reguły w tym samym.

Ta "magiczna linia" o ktorej piszesz to właśnie moment gdy gra próbuje doczytać już nowy fragment mapy a tam występuje niestety ten błąd.

Jak wiadomo gra odpowiednio wcześniej buforuje i doczytuje fragmenty mapy i właśnie znalazłeś sie na styku nowego, doczytywanego fragmentu.
EDIT:
Niedbale zapisana mapa bez wcześniejszego dokładnego sprawdzenia w edytorze (jest taka opcja)
Zagadnień jest wiecej bo to problem gdy jeden sektor to np. mapa oryginalna a ten obok sektor to już modyfikacja mapy a mamy przecież modele które mają początek na jednym sektorze a koniec na tym drugim.
Co sie stanie gdy mapmaker skasuje taki obiekt, a on nadal bedzie figurował w danych sektora oryginalnego?...dlatego czasem są "takie kwiatki"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10/11/2019 06:46 PM przez RadolSzczecin.)
10/11/2019 06:20 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Adam.J , Bozo
wielebny Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 10
Dołączył: 19/11/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #7
RE: gra pada dokładnie w jednym miejscu
dziękuję, no dobrze , to by się zgadzało, do włoch dojechałem bez problemu, czyli problem w okolicach anglii, ja jestem laikiem w tych sprawach- to jakoś da się naprawić łopatologicznie ? a może reinstalacja gry od nowa ? choć już miałem taki problem i już robiłem od nowa instalację, jakiś czas temu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11/11/2019 07:10 AM przez wielebny.)
11/11/2019 07:06 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 795
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 61
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2362 raz(y)
Post: #8
RE: gra pada dokładnie w jednym miejscu
Tego "łopatologicznie" nie da się naprawić.
Żadna reinstalacja i tego typu zabiegi oczywiście nie pomogą.
Zwykłemu graczowi pozostaje:
a) omijanie tego rejonu
b) wywalenie mapy która to powoduje
c) poczekanie aż ktoś to naprawi i wyda nowszą wersje mapy

Jak ktoś zna sie na edytorze i umie to naprawić to sobie może odpalić edytor, naprawić, zapisać i zrobić fixa do mapy z tych sektorów gdzie naprawiał.
11/11/2019 09:48 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Adam.J
wielebny Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd:
Liczba postów: 10
Dołączył: 19/11/2018
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #9
RE: gra pada dokładnie w jednym miejscu
hmmm ale ja niczego nie mam co nie jest ogólnie dostępne , używam promodsa, nikt nie ma problemów tylko ja ? Czym to idzie ?
11/11/2019 11:31 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 795
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 61
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2362 raz(y)
Post: #10
RE: gra pada dokładnie w jednym miejscu
Nie mam teraz na kompie narzędzi aby rozpakowywać i sprawdzać zawartość modów, ale zasugerował bym to samo co wyżej Bozo z tym modem "Real European Companies (by Tamiel18)"
Chociaż błąd wcale nie wskazuje na to, to jednak warto wywalić na chwile ten mod i przejechać sie w ten teren - nawet bez zlecenia.
Mod w połączeniu z mapą może powodować takie wywalenie.
Nie wiem czy on przypadkiem nie zawiera i podmienia jakieś prefaby...po prostu warto szybko sprawdzić niż się domyślać co i jak.

Wywal mod i przenieś sie szybko do najbliższego miasta gdzie wywala grę komendą: goto xxx (gdzie xxx to nazwa miasta)
Przejedź się w ten rejon i sprawdź.

Masz tez jakiś mod "New company" i nie wiem czy on tylko zmienia same loga, nazwy czy też jeszcze coś dodatkowo...
Inni już sprawdzali ten rejon z tymi samymi modami?

Próbowałeś przejechać ten rejon przy uruchamianiu gry pod dx9 a nie dx11?
(chociaż wątpie aby miało to coś wspólnego...to jednak ETS2 jest nieobliczalne Tongue )

p.s.
W dodatku to ja tam w logu widze jeszcze kilka innych bardziej lub mniej krytycznych błędów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11/11/2019 11:52 AM przez RadolSzczecin.)
11/11/2019 11:47 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości