Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 głosów - 5 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odpalanie MapEdytora na wersji 1.36.x i nowszych
Autor Wiadomość
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 15,107
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 626
Podziękował: 33558
Podziękowano mu 14856 raz(y)
Post: #1
Odpalanie MapEdytora na wersji 1.36.x i nowszych
Pewnie nie jedna osoba się zdziwi odpalając grę na 1.36.x, wpisując w konsolę komendę "edit …." aby odpalić edytora, podłubać sobie przy mapce i nic się nie wydarzy (edytor nie ruszy) Big Grin
Otóż w 1.36.x SCS trochę to skomplikowało i o tym właśnie jest ten mini poradnik.

A więc aby odpalić MapEdytor teraz należy przejść do folderu gdzie mamy zainstalowaną grę:
C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Euro Truck Simulator 2\bin\win_x64

Utworzyć skrót na pulpicie do pliku eurotrucks2.exe następnie kliknąć na ten skrót prawym przyciskiem myszy, wejść we Właściwości.
Teraz wybieramy zakładkę "Skrót" i szukamy opcji "Element docelowy"

Image

Jak już to mamy to na końcu po spacji dodajemy komendę:
-edit (jak budujemy mapkę od zera)
-edit europe (jak chcemy edytować standardową mapkę z gry)
-edit wlkp (jak chcemy edytować własną mapkę na osobnym module i tu po -edit wpisujemy nazwę tego modułu - u mnie jest to np. wlkp bo moduł mapki to wlkp.mbd)

Image

Na koniec klikamy Zastosuj i OK
I dopiero z tak utworzonego skrótu możemy odpalić Edytor aby pobawić się w mapowanie.

Jeśli mamy grę na steamie to pojawi się dodatkowo komunikat:
Image
I tu kilkamy OK


Ważne Wykrzyknik
W wersji 1.38.x wzwyż zmieniła się nazwa folderu gdzie zapisuję się mapka i tak zamiast map tworzymy teraz folder base_map w głównym folderze z zainstalowaną grą - bez tego wystąpi błąd przy próbie zapisu naszej mapki.
Image




Poradnik ma zastosowanie w wersji gry 1.36.x i nowszych
Autor poradnika: Michal_Z_gno
Zakaz kopiowania w całości bądź części.

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23/08/2020 08:36 PM przez Michal_Z_gno.)
05/12/2019 08:44 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Heywood , MATAMET , Adam.J , Marian Kot , mangat , iwan4672 , Bozo , BaKing , PLAYER , Pablo1985a8 , Matz32 , PatrykPL , Jakubek , .:KoxTrucker:. , SHAKYxK!NG , RomBex_Games , TheBart95
Nicko Offline
Map Maker / Modeller
****
Trucker

Skąd: Skawina, Małopolskie
Liczba postów: 277
Dołączył: 03/03/2018
Reputacja: 23
Podziękował: 390
Podziękowano mu 504 raz(y)
Post: #2
RE: Odpalanie ME na 1.36.x
Czyli nie da się standardową komendą "edit [nazwa modułu] w samej konsoli po odpaleniu gry?

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
05/12/2019 09:58 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Pablo1985a8
Heywood Offline
Siofer
***
ViP

Skąd: Pilzno
Liczba postów: 257
Dołączył: 21/12/2017
Reputacja: 3
Podziękował: 117
Podziękowano mu 336 raz(y)
Post: #3
RE: Odpalanie ME na 1.36.x
(05/12/2019 09:58 PM)MatrixGamesPL napisał(a):  Czyli nie da się standardową komendą "edit [nazwa modułu] w samej konsoli po odpaleniu gry?

FacepalmFacepalmFacepalmFacepalmFacepalmFacepalmFacepalm

Drogą dedukcji, człowieku.

05/12/2019 10:10 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Michal_Z_gno , Iśmik , Nicko
Wąski Offline
Mafia Gabaryciorzy :E
****
Trucker

Skąd: WLS
Liczba postów: 547
Dołączył: 13/07/2012
Reputacja: 52
Podziękował: 1079
Podziękowano mu 983 raz(y)
Post: #4
RE: Odpalanie ME na 1.36.x
Zastanawia mnie, po co takie utrudnienie? Niby małe ale zawsze coś, trzeba wyjść, dopisać a tak zawsze z gry można było bez problemu to zrobić. Dosyć nietypowe i nieciekawe posunięcie ze strony SCSu

06/12/2019 11:18 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Adam.J , iwan4672 , Michal_Z_gno , kamyczek
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 15,107
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 626
Podziękował: 33558
Podziękowano mu 14856 raz(y)
Post: #5
RE: Odpalanie ME na 1.36.x
(06/12/2019 11:18 AM)Wąski napisał(a):  Zastanawia mnie, po co takie utrudnienie? Niby małe ale zawsze coś, trzeba wyjść, dopisać a tak zawsze z gry można było bez problemu to zrobić. Dosyć nietypowe i nieciekawe posunięcie ze strony SCSu

Podejrzewam, że kombinują coś większego bo nawet log jest teraz osobny (generuję się editor.log).
Tak czy siak też uważam to trochę głupie rozwiązanie bo jak chcą oddzielić edytor od gry to mogli to zrobić na zupełnie oddzielnym .exe a nie jakieś dziwne kombinacje z dopisywaniem funkcji.
A najlepiej to aby zachęcić ludzi do mapowania powinni zrobić jakiś przycisk w grze do edytora co byłoby najwygodniejsze i najprostsze.

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18/12/2019 05:15 PM przez Michal_Z_gno.)
06/12/2019 01:40 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Adam.J , Bozo , PLAYER
Jakubek1993 Offline
Vip
***
ViP

Skąd: Wałbrzych
Liczba postów: 104
Dołączył: 17/04/2017
Reputacja: 1
Podziękował: 24
Podziękowano mu 135 raz(y)
Post: #6
RE: Odpalanie ME na 1.36.x
Zaczyna to wyglądać podobnie jak w OMSI,tam też trzeba było sobie oddzielny skrót zrobić i w właściwościach dopisać.Ale dobrze że ktoś uświadomił innych że trzeba tak zrobić.
06/12/2019 02:45 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Michal_Z_gno
MineSDGame Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd: Łódź
Liczba postów: 22
Dołączył: 02/09/2019
Reputacja: 0
Podziękował: 3
Podziękowano mu 2 raz(y)
Post: #7
RE: Odpalanie ME na 1.36.x
Nie działa
12/01/2020 10:15 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 15,107
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 626
Podziękował: 33558
Podziękowano mu 14856 raz(y)
Post: #8
RE: Odpalanie ME na 1.36.x
(12/01/2020 10:15 AM)MineSDGame napisał(a):  Nie działa

Widocznie coś źle robisz Tongue

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
12/01/2020 11:00 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Bozo Online
Zimol
*****
Pomocnik

Skąd: Będzin
Liczba postów: 2,950
Dołączył: 16/06/2015
Reputacja: 74
Podziękował: 2285
Podziękowano mu 4181 raz(y)
Post: #9
RE: Odpalanie MapEdytora na wersji 1.36.x i nowszych
Uruchomienie edytora na wersji 1.39 Wykrzyknik - Poradnik od Twórcy ROEX

Cytat:there is new form of editor_data.sii
the old one was
(in my case aray.mbd is the name you want to replace with europe.mbd or yourmapname.mbd)

Kod:
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
Goście nie widzą linków. Proszę, zarejestruj się TUTAJ, żeby zobaczyć ukrytą treść .

the code must be replaced by this

Kod:
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
Goście nie widzą linków. Proszę, zarejestruj się TUTAJ, żeby zobaczyć ukrytą treść .

Cytat:off course, if you have custom zoom data (bcg_offset or bcg_size) you can keep that and change just new codes

I have replaced def/editor_data.sii in my files with the one from vanilla files of 1.39. (on every update i re-extract all files from vanilla)
Off course, i have changed "europe.mbd" to aray.mbd, as you see in the example above.

Punk to brudas, punk to śmieć
Punk nie umarł, Punk's Not Dead
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04/11/2020 12:19 AM przez Bozo.)
04/11/2020 12:15 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Pablo1985a8
KubaNaSzlaku Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 24
Dołączył: 26/11/2017
Reputacja: 0
Podziękował: 8
Podziękowano mu 13 raz(y)
Post: #10
RE: Odpalanie MapEdytora na wersji 1.36.x i nowszych
na 1.40 pojawia mi sie tylko w folderze user_map a nie base_map? wszystko jest jak powinno byc? bo jak mape chce wczytac to nic sie jakby nie zmienialo na niej
09/10/2021 09:23 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsor forum: EKLOCKI.NET - Sklep z klockami LEGO Warszawa