Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy DX11 działa domyślnie na wersji 1.36
Autor Wiadomość
raventes Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 38
Dołączył: 06/01/2020
Reputacja: 1
Podziękował: 9
Podziękowano mu 5 raz(y)
Post: #1
Czy DX11 działa domyślnie na wersji 1.36
Witam.

Mam takie pytanko. Czy na wersji gry 1.36 działa od razu DX11, czy trzeba jeszcze wykonywać jakieś triki, żeby gra wykorzystywała DX11 zamiast DX9 ?
07/01/2020 05:45 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
The_Domin162 Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 67
Dołączył: 19/03/2018
Reputacja: 2
Podziękował: 97
Podziękowano mu 107 raz(y)
Post: #2
RE: Czy DX11 działa domyślnie na wersji 1.36
Nawet nie wiem czy w 1.36 jest w ogóle DX9.

07/01/2020 06:00 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Drax. Offline
king of de rołd
****
Trucker

Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Liczba postów: 459
Dołączył: 25/02/2019
Reputacja: 59
Podziękował: 1190
Podziękowano mu 679 raz(y)
Post: #3
RE: Czy DX11 działa domyślnie na wersji 1.36
Wydaje mi się że standardowo już odpala na dx11, ale nie jestem pewny. Sprawdź plik config.cfg w folderze ETS2 w dokumentach. uset r_device "dx9" / "dx11"

Image
Image
07/01/2020 06:13 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Michal_Z_gno
raventes Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 38
Dołączył: 06/01/2020
Reputacja: 1
Podziękował: 9
Podziękowano mu 5 raz(y)
Post: #4
RE: Czy DX11 działa domyślnie na wersji 1.36
Wygląda na to, że odpala na DX11, bo taki jest w tym właśnie pliku.
07/01/2020 06:42 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Borsuk Offline
Go ahead, make my day.
****
Trucker

Skąd: 52°10′14″N 20°48′43″E
Liczba postów: 1,976
Dołączył: 26/02/2014
Reputacja: 148
Podziękował: 284
Podziękowano mu 2795 raz(y)
Post: #5
RE: Czy DX11 działa domyślnie na wersji 1.36
DX11 jest domyslnie. Zresztą sprawdź notatnikiem gamelog: konkretnie linijkę [gfx] Selected rendering device:

ImageImage
07/01/2020 06:50 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Adam.J , Michal_Z_gno
rafaelcz82 Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd: Wołomin
Liczba postów: 664
Dołączył: 26/08/2015
Reputacja: 16
Podziękował: 408
Podziękowano mu 677 raz(y)
Post: #6
RE: Czy DX11 działa domyślnie na wersji 1.36
Z tego co pamietam, scs już dawno zapowiadał, a wręcz ostrzegał o tym, że wraz z łatką 1.36 przechodzą w całości z ETS i ATS na biblioteki dx11. Ostrzegali nawet przed tym, by po zainstalowaniu nowego patcha zacząć grę na nowym profilu po zrobieniu kopii zapasowej plików profilowych gracza, gdyż przejście na dx11 wprowadza nieodwracalne zmiany, które nie dadzą już możliwości przywrócenia gry do wersji np. 1.34 czy 1.35, gdy można było wybierać między dx9 a dx11.
Zresztą, uruchamiając czy to ETS, czy ATS z platformy steam, już teraz nie można wybrać na wersji ETS2 v1.35 opcji uruchomienia gry z dx9. Przynajmniej u mnie już się tak steam poprzestawiał.
07/01/2020 09:41 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Michal_Z_gno
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 15,153
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 618
Podziękował: 32783
Podziękowano mu 14582 raz(y)
Post: #7
RE: Czy DX11 działa domyślnie na wersji 1.36
1.35.x był patchem przejściowym czyli był wybór między DX9, DX11 a OpenGL
W 1.36.x masz już tylko DX11 lub OpenGL (choć nie wiem po co trzymają tego drugiego dziadka tak na marginesie :E)
Image

A co do sedna wątku to jeśli masz 1.36.x to masz również DX11 w standardzie i nic nie trzeba robić no chyba, że grasz na starszych modach które mogą być nieprzystosowane do DX11 to wtedy zostaje ich aktualizacja lub zrezygnowanie z nich.

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07/01/2020 10:43 PM przez Michal_Z_gno.)
07/01/2020 10:25 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 906
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 68
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2488 raz(y)
Post: #8
RE: Czy DX11 działa domyślnie na wersji 1.36
Cytat:....lub OpenGL (choć nie wiem po co trzymają tego drugiego dziadka tak na marginesie)

Mogę się mylić, ale nie wiem czy przypadkiem OpenGL nie jest potrzebny dla tych co 'jadą na linuxie'.
09/01/2020 09:38 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Michal_Z_gno
Michal_Z_gno Offline
..::Administrator::..
*******
Administrator

Skąd: Gniezno
Liczba postów: 15,153
Dołączył: 08/10/2010
Reputacja: 618
Podziękował: 32783
Podziękowano mu 14582 raz(y)
Post: #9
RE: Czy DX11 działa domyślnie na wersji 1.36
(09/01/2020 09:38 AM)RadolSzczecin napisał(a):  Mogę się mylić, ale nie wiem czy przypadkiem OpenGL nie jest potrzebny dla tych co 'jadą na linuxie'.

W sumie może tak być w końcu DirectX to biblioteki Microsoftu i raczej a nawet na bank nie dostępne na innych systemach operacyjnych Tongue
Nie mniej jednak powinni sobie odpuścić z wsparciem dla Linuxa i Mac OS bo to nisza, niszy wśród graczy (osobiście na forum od czasów premiery czyli przez 8 lat spotkałem góra dwóch graczy z takim systemem) a tylko to spowalnia rozwój bo ludzie zajmujący się tymi wersjami i ich aktualizacjami mogliby być znacznie wydajniej wykorzystani.

Image
Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
09/01/2020 09:53 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: michalz , Adam.J
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Czy SweetFX działa na najnowszej ETS2 raventes 5 832 12/01/2020 02:52 PM
Ostatni post: raventes
  Czy lepiej grać na myszce czy na klawiaturze? .:KoxTrucker:. 23 7,526 20/08/2015 04:15 AM
Ostatni post: Zielony

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości