Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakup nowego PC
Autor Wiadomość
piotpal Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 11
Dołączył: 05/04/2020
Reputacja: 0
Podziękował: 5
Podziękowano mu 1 raz(y)
Post: #1
Zakup nowego PC
Witam! Planuję zakup nowego komputera stacjonarnego, kwota tak do 1.800-2.000 złotych (bez monitora). Obecnie mam taki sprzęt:

Windows 10 Pro
Intel Core 3.70GHz
RAM: 4.00 GB
64-bit system

Jaki sprzęt polecacie, aby gra chodziła w miarę płynnie? Nie chodzi mi o dokładne wytyczne, ale przede wszystkim o podanie np. procesora, karty graficznej. Obecnie mam około 20 klatek na ustawieniach wysokich.
Wstępnie myślę o czymś takim (z monitorem):
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablet...int-win10h
lub taki, ale bez monitora:
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablet...int-win10h
Będę wdzięczny za podpowiedzi Smile
14/08/2020 09:28 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Galaxy Offline
VIP
****
Trucker

Skąd: Dębica - Podkarpacie
Liczba postów: 628
Dołączył: 28/10/2017
Reputacja: 26
Podziękował: 401
Podziękowano mu 808 raz(y)
Post: #2
RE: Zakup nowego PC
Od lat powtarza się - NIE KUPUJE SIĘ GOTOWYCH KOMPUTERÓW. Jest to totalnie nie opłacalne. Taki "komputer" który podałeś w linku nie dość, że jest totalnym syfem bo gra ledwo na średnich Ci pójdzie bo nie masz tam normalnej grafiki tylko integre to w dodatku jest w obudowie która nie ma żadnej wentylacji i zaraz komputer zamieni się w grzejnik. Komputery w tych czasach składa się na zamówienie, wychodzi taniej i lepiej. W serwisie zapłacisz z 100 zł za złożenie, lub nawet 150, ale będziesz miał porządny komputer.

Co do tego co proponuję.. standard.

https://techlipton.pl/polecane-zestawy-komputerowe/

Zjedź sobie lekko w dół i wybierz opcje " Zestaw komputerowy za 2.100 zł" Na tym pograsz na najwyższych detalach i w 60fps.
Tak wiem, kosztuje 100 zł drożej i jak mówiłem trzeba będzie dołożyć z 100-150 za złożenie go, ale będzie to komputer komputerem, a nie tandeta z Media Marktu.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14/08/2020 09:39 AM przez Galaxy.)
14/08/2020 09:38 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: piotpal
piotpal Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 11
Dołączył: 05/04/2020
Reputacja: 0
Podziękował: 5
Podziękowano mu 1 raz(y)
Post: #3
RE: Zakup nowego PC
Dzięki za odpowiedź. Spróbuję zatem sobie coś złożyć. A jeśli chodzi o procesor i kartę graficzną to coś szczególnie polecasz do ETS 2? Oczywiście w tych podanych granicach cenowych.
Co do zestawu polecanego przez Ciebie to znalazłem z tym samym procesorem i kartą graficzną na allegro:
https://allegro.pl/oferta/4-core-i3-9100...8191608720
Albo coś takiego:
https://m.olx.pl/oferta/komputer-windows...ml?reason=
Co o tym sądzisz?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15/08/2020 05:49 AM przez piotpal.)
15/08/2020 04:50 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PLAYER Offline
Zabujca
***
ViP

Skąd: Tak
Liczba postów: 1,372
Dołączył: 17/05/2019
Reputacja: 109
Podziękował: 2816
Podziękowano mu 1234 raz(y)
Post: #4
RE: Zakup nowego PC
Ten ma mniej giga dysk.

Zawsze wierni i oddani z ****** w dupie psycho-fani.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15/08/2020 05:35 AM przez PLAYER.)
15/08/2020 05:34 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
piotpal Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 11
Dołączył: 05/04/2020
Reputacja: 0
Podziękował: 5
Podziękowano mu 1 raz(y)
Post: #5
RE: Zakup nowego PC
Dzięki za zwrócenie na to uwagi. Ja na co dzień posługuję się dyskiem przenośnym (pracuję na kilka komputerach w dwóch pracach), więc nad pojemnością dysku mi nie zależy. A czy jeśli chodzi o płynność ETS2 ma znaczenie czy dysk jest SDD czy HDD?
15/08/2020 06:05 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: PLAYER
Galaxy Offline
VIP
****
Trucker

Skąd: Dębica - Podkarpacie
Liczba postów: 628
Dołączył: 28/10/2017
Reputacja: 26
Podziękował: 401
Podziękowano mu 808 raz(y)
Post: #6
RE: Zakup nowego PC
Dysk SSD więcej FPS Ci nie da, tylko gra będzie się szybciej wczytywała i jedynie możesz pozbyć się lekkich ścinek właśnie przy ładowaniu mapy czy czegoś. Oglądałem ten komputer z Allegro i powtarzam drugi raz... nie kupuj takich gotowych komputerów..

Zasilacz? Nie wiadomo jaka firma, na 90% firma z czarnej listy(a zasilacz jest najważniejszą rzeczą w PC)
Dysk SSD i RAM to samo, nie ma podanej jakiej są firmy to znaczy że są najtańsze jakie mogą być, więc nie warto się tym zupełnie interesować.
Obudowa również wygląda kiepsko.. a to wszystko za prawie tą samą cene co podawałem Ci ten zestaw z forum za 2.100.

15/08/2020 06:59 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: piotpal
piotpal Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 11
Dołączył: 05/04/2020
Reputacja: 0
Podziękował: 5
Podziękowano mu 1 raz(y)
Post: #7
RE: Zakup nowego PC
Raz jeszcze dzięki za szybką odpowiedź.
Sprawdziłem, że karta graficzna Radeon rx 570 jest troszkę tańsza w wersji Gaming. Czy do ETS2 polecacie właśnie kartę graficzną z vram 8gb czy wystarczy 4gb?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15/08/2020 08:21 AM przez piotpal.)
15/08/2020 07:05 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PLAYER Offline
Zabujca
***
ViP

Skąd: Tak
Liczba postów: 1,372
Dołączył: 17/05/2019
Reputacja: 109
Podziękował: 2816
Podziękowano mu 1234 raz(y)
Post: #8
RE: Zakup nowego PC
4gb powinno wystarczyć, na 8gb to byś miał chyba powyżej 100 fps na maks ustawieniach.

Zawsze wierni i oddani z ****** w dupie psycho-fani.
15/08/2020 11:13 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: piotpal
piotpal Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 11
Dołączył: 05/04/2020
Reputacja: 0
Podziękował: 5
Podziękowano mu 1 raz(y)
Post: #9
RE: Zakup nowego PC
Ale przy i3 9100f i 8 gm ram karta graficzna z pamięcią z 4gb wystarczy aby uzyskać 60fps? Chciałbym w przyszłości pojeździć również na innych mapach niż podstawowe. Oczywiście, jeśli miejscami spadnie do 30fps to nie będzie tragedii.
16/08/2020 06:17 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Galaxy Offline
VIP
****
Trucker

Skąd: Dębica - Podkarpacie
Liczba postów: 628
Dołączył: 28/10/2017
Reputacja: 26
Podziękował: 401
Podziękowano mu 808 raz(y)
Post: #10
RE: Zakup nowego PC
Jeśli masz możliwość kupić wersje 8GB to weź tą 8GB. Jeszcze dziś jeśli chciałbyś naładować dobrych modyfikacji do ETSa to tyle pamięci Ci się przyda. Pamięci nigdy za mało, a tak czy siak ją wykorzystasz.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16/08/2020 06:30 AM przez Galaxy.)
16/08/2020 06:29 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: PLAYER , piotpal
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Przenoszenie ze starego do nowego profilu. Teddy PL 7 2,081 23/01/2018 12:09 PM
Ostatni post: Teddy PL

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości