Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ETS2 i wpływ procesora
Autor Wiadomość
adamets2 Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 116
Dołączył: 03/10/2020
Reputacja: 1
Podziękował: 76
Podziękowano mu 37 raz(y)
Post: #1
ETS2 i wpływ procesora
Czy możecie mi trochę pomóc ?

Obecnie mam taka konfigurację:

procesor: i3 9100F @3,60GHz (boot @4,20GHz) (4 rdzeniowy)
karta graficzna: Gigabyte GForce GTX 1050 Ti OC
pamięć: 16 GB DDR4
dysk: SSD
gra bez modów, najwyższe ustawienia wszędzie: w rozdzielczości 4K(skalowanie 125%) ok 30fps, w rozdzielczości WQHD (skalowanie 125%) ok 60fps

I zamierzam zrobić upragde. Moje pytanie jest takie: W jak wysokim stopniu gra jest uzależniona od procesora ? Oczywiście najważniejsza jest karta graficzna i przymierzam się do GTX 1660 (nie wiem jeszcze dokładnie którego) i planowałem też wymienić procka, ale... jak poczytałem w necie - gry i tak rzadko korzystają z większej ilości rdzeni. Zazwyczaj z 1 i najważniejsze jest taktowanie, a u mnie osiąga 4,20 GHz. Więc czy jest sens na wymianę np. na jakiś i5 ?

Będę jeszcze grał w ATS i do ETS2 chcę dołączyć najważniejsze mody...

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Ma ktoś procka i3 9 generacji i może napisać z jak działa ?

Tu jeszcze znalazłem filmik z YT gdzie wydaje się, że mój procek właściwie nie odstaje od i59400F i i59600KF:

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.

Od 10 lat nie grałem w żadną grę i myślałem, że już do końca życia w nic nie zagram i we wrześniu 2020r ODKRYŁEM TĄ GENIALNĄ GRĘ jaką jest ETS2/ATS i nic już nie jest takie, jak wcześniej... Smile
19/12/2020 08:52 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Galaxy Offline
VIP
****
Trucker

Skąd: Dębica - Podkarpacie
Liczba postów: 654
Dołączył: 28/10/2017
Reputacja: 28
Podziękował: 434
Podziękowano mu 853 raz(y)
Post: #2
RE: ETS2 i wpływ procesora
Do ETS'a lepszego procesora nie potrzebujesz bo go nie wykorzystasz. Gra potrzebuje dobrej grafiki, a procesor taki jak masz da spokojnie rade. Chyba że postanowisz grać w jakieś mocniejsze gry to wtedy procesor się faktycznie przydaje, ale nadal nie wiem czy byłby sens wymieniać procesor na np. 6/8 rdzeniowy bo 8 rdzeni nadal ciężko w grach wykorzystać. Krótko mówiąc, na razie nie zmieniaj żadnego procesora bo to Ci się do niczego nie przyda, lepiej poczekać, aż faktycznie będzie Ci potrzebny lepszy i wtedy coś pomyśl.

19/12/2020 09:15 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: adamets2
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 905
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 71
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2504 raz(y)
Post: #3
RE: ETS2 i wpływ procesora
Mocny procesor w grach raczej nie jest wymagany - tzn. nie jest głównym ogniwem stanowiącym o tym jak płynna będzie gra.
Obecnie gry raczej wymagają dobrej karty graficznej ze sporą iloscią pamięci
Oczywiście nie należy popadać w skrajności i żeby ktoś sobie nie pomyślał, że jak ma topową karte graficzną to wystarczy mu jakiś bardzo słaby procek - najlepiej to zrównoważyć
Jednak, według mnie procesor jest na 3 miejscu - a wiec najpierw karta graficzna, pamięć a dopiero potem procek.
Taka kolejność z reguły jest też gdy chcemy "przebudować/rozbudować' komputer.
Najmniej odczujemy wzrost wydajności wymieniając procesor.

Pewnie są jakieś gry - wyjątki - ale żaden tytuł nie przychodzi mi do głowy.
Być może Flight Simulator 2020 bo tu procek może przetwarzać jednocześnie dużo danych.

p.s.
A tak odnośnie ETS2 to nie wiem czemu i czy to tylko u mnie, ale opcja "Synchronizacja pionowa" blokuje fps'y do ilości 30 fps
Po odchaczeniu tej opcji , gra na full dopiero wtedy osiąga 60 fps
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19/12/2020 01:49 PM przez RadolSzczecin.)
19/12/2020 01:47 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: adamets2
MATAMET Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd: Poznań
Liczba postów: 232
Dołączył: 11/02/2011
Reputacja: 73
Podziękował: 495
Podziękowano mu 1122 raz(y)
Post: #4
RE: ETS2 i wpływ procesora
Arma, DCS i inne temu podobne, poważne symulatory zawsze wymagały głównie dużej mocy obliczeniowej niż karty generującej grafikę.

Image
19/12/2020 02:50 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: adamets2
Iśmik Offline
król
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 559
Dołączył: 18/11/2013
Reputacja: 12
Podziękował: 396
Podziękowano mu 642 raz(y)
Post: #5
RE: ETS2 i wpływ procesora
Ja mam własnie i3 9100F + 1660S i przy tej konfiguracji na ultra ustawieniach, 400% skalowania, FHD mam około 60 FPS ze swoimi HQ modelami. Przy lżejszych modelach spokojnie wyciągałem 90 FPS Smile
19/12/2020 05:08 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: adamets2
adamets2 Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 116
Dołączył: 03/10/2020
Reputacja: 1
Podziękował: 76
Podziękowano mu 37 raz(y)
Post: #6
RE: ETS2 i wpływ procesora
(19/12/2020 02:50 PM)MATAMET napisał(a):  Arma, DCS i inne temu podobne, poważne symulatory zawsze wymagały głównie dużej mocy obliczeniowej niż karty generującej grafikę.

Matamet i pozostali dzięki bardzo za odpowiedzi. Możesz mi napisać czy do modów też ważniejsza jest karta graficzna niż procek. Ty najlepiej będziesz wiedział... Smile

I przy okazji - dzięki za to co robisz dla nas wszystkich ! Wesołych Świąt !

Od 10 lat nie grałem w żadną grę i myślałem, że już do końca życia w nic nie zagram i we wrześniu 2020r ODKRYŁEM TĄ GENIALNĄ GRĘ jaką jest ETS2/ATS i nic już nie jest takie, jak wcześniej... Smile
20/12/2020 11:23 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: MATAMET
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 905
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 71
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2504 raz(y)
Post: #7
RE: ETS2 i wpływ procesora
Nie wiem czy jest sens wałkować dalej ten temat.Napisałem wyżej że najlepiej to zrównoważyć.
Wymianę procesora odczujesz wtedy, gdy zrobisz duży przeskok - z naprawdę jakiegoś słabego na np. najlepszy jaki możesz wsadzić w swoją podstawkę na płycie głównej.
Dodatkowe mody z pewnoscią obciążąją procesor, ale też i jednocześnie karte graficzną - w dodatku chyba nie muszę tego tłumaczyć że są różne mody.
Mamy mody typowo graficzne jak i też takie, które mogą bardziej wykorzystywać procesor.
Każde zwiększenie ilości rzeczy, które muszą być przetworzone przez silnik gry wymagają lepszej karty graficznej jak i procka.

EDIT:
W sumie nie miałem stycznosci z prockami Intela to nie wiem...dla mnie dziwne że taki Core i7 6700 jest o nie wiele wydajniejszy od tego i3 9100 co masz.
Nie wiem na ile to jest aktualne, patrzyłem z ciekawości na procki do tej podstawki co masz na płycie głównej.
https://www.jaki-procesor.pl/lga-1151

Warto też popatrzeć na takie porównania:
https://www.youtube.com/watch?v=QavyMnkwMV4

Jak wiidać w niektórych grach jest lekka różnica, w niektórych kompletnie nie ma.
Według mnie w ETS2 (razem z modami) może lepszy procek trochę pomóc, bo gra tak mi sie wydaje jest 'niechlujnie zoptymalizowana' i każde wzmocnienie się przyda.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20/12/2020 10:28 PM przez RadolSzczecin.)
20/12/2020 10:14 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: adamets2
MATAMET Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd: Poznań
Liczba postów: 232
Dołączył: 11/02/2011
Reputacja: 73
Podziękował: 495
Podziękowano mu 1122 raz(y)
Post: #8
RE: ETS2 i wpływ procesora
(20/12/2020 11:23 AM)adamets2 napisał(a):  
(19/12/2020 02:50 PM)MATAMET napisał(a):  Arma, DCS i inne temu podobne, poważne symulatory zawsze wymagały głównie dużej mocy obliczeniowej niż karty generującej grafikę.

Matamet i pozostali dzięki bardzo za odpowiedzi. Możesz mi napisać czy do modów też ważniejsza jest karta graficzna niż procek. Ty najlepiej będziesz wiedział... Smile

I przy okazji - dzięki za to co robisz dla nas wszystkich ! Wesołych Świąt !

Moim zdaniem do ETS2/ATS głównie karta graficzna, nie ważne czy z modami czy bez.
Jak ich nawalisz nie wiadomo ile, to nawet komputer za 50k nie pomoże, te gry lecą na 20 letnim silniku i mają swoje ograniczenia.

Image
21/12/2020 04:45 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: adamets2
adamets2 Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 116
Dołączył: 03/10/2020
Reputacja: 1
Podziękował: 76
Podziękowano mu 37 raz(y)
Post: #9
RE: ETS2 i wpływ procesora
Trochę odkopię wątek. Zamieniłem kartę graficzną na 1660Ti (lekko podkręconą). I sytuacja wygląda tak, że gra z modami mapowymi, ale bez pogodowych i zwiększonego ruchu AI i naczep od Jazzycat (prawie wszystkich) działała płynnie 60fps i wiecej. Teraz z w/w modami: czyli combo mapa, pogodowe na zimę + ciemne noce, większy ruch i prawie wszystkie mody na naczepy od Jazzycat - jak jestem w mieście albo na autostradzie gdzie jest duży ruch, na wielu przejściach granicznych - fps mi spadają do 20-30fps . Gram na 1440p i skalowanie 20% (zmiana na 125% nie wiele dała). Pytanie brzmi - czy za zwiększony ruch odpowiada bardziej procek czy karta. Czy jest jednak sens wymienić procesor na i5 9600kf ?

A przy okazji: czy mody od Promods na ciężarówki, akcesoria do kabin, naczepy (czyli to wszystko oprócz map) powinny być nad modami od Jazzycat na ruch uliczny i naczepy czy pod nimi ?

PS Jeszcze takie małe sprostowanie: nawet z modami pogodowymi było ok 60fps+. Spadki pojawiły się po wrzuceniu modów od Jazzycat na zwiększony ruch uliczny i te setki nowych naczep. Czy tu może pomóc lepszy procek czy raczej nie ?

Od 10 lat nie grałem w żadną grę i myślałem, że już do końca życia w nic nie zagram i we wrześniu 2020r ODKRYŁEM TĄ GENIALNĄ GRĘ jaką jest ETS2/ATS i nic już nie jest takie, jak wcześniej... Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16/01/2021 11:49 AM przez adamets2.)
16/01/2021 11:11 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 905
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 71
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2504 raz(y)
Post: #10
RE: ETS2 i wpływ procesora
Wyłącz 'synchronizacja pionowa' - resztę mam na maksa i skalowanie 400
Na trasie 60 fps a np. w Barcelonie spadki nawet do 7 fps (promods)
Jest tam kilka takich miejsc gdzie schodzi poniżej 10 fps-ów i co dziwne przy wyjeździe z miasta.

Na fanowskich mapach będziesz miał spadki i wahania - to normalne.
Tym bardziej jak dołożysz jeszcze kupe innych modów.
Wymiana procka za niewiele nie da - sprawdź na necie parametry i wyniki w benchmarkach tego co masz i tego co chcesz wymienić.
Zobacz jak duze są róznice (przy tej samej karcie graficznej)

Według mnie lepszy procek to poprawił mi ewidentnie szybkość wczytywania samej gry przy tylu modach i mapach.
W samej grze możesz tego nie odczuć lub te 5-6 fps'ów moze nie być warte wymiany.

Ja ostatnio procka zmieniłem z fx 6300 na fx 8350 (ośmiordzeniowy) - stary ale daje radę. (FX'y i tak są o wiele słabsze od Inteli )
Lepszego procka nie dam już rady wsadzić bo sekcja zasilania na tej starej płycie głównej mi nie wyrobi.Aby wyższy procek działa dobrze trzeba tez i odpowiednią płytę główną mieć. Pomimo że niby obsługuje to może nie wyrabiać z napięciem.

EDIT:
Mody od Jazzy maja to do siebie bo tam masz full modeli i one nie są zbyt "lekkie" a nawet bym powiedział że są toporne - dodajac do tego ruch AI = właśnie taki efekt jak u Ciebie.Tym bardziej po dodaniu kolejnych jakiś graficznych modów.

Wymiana procka nie zagwarantuje Ci poprawy takiej jakiej oczekujesz.

Jak chcesz mieć wszystko nawalone i bez spadków FPS-ów to musisz kupić karte graficzną od NASA...a najlepiej nowy zestaw.A tak na poważnie to nie wiem czy to jest wykonalne bądź pewnie na karcie graficznej w cenie powyżej całego twojego zestawu i to jeszcze połączonej dodatkowo z drugą taką samą kartą przez SLI albo Crossfire Tongue
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16/01/2021 04:50 PM przez RadolSzczecin.)
16/01/2021 04:30 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: adamets2
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsor forum: EKLOCKI.NET - Sklep z klockami LEGO Warszawa