Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - 4 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co mogę zmienić, zrobić, aby gra chodziła płynnie? [Rozwiązany]
Autor Wiadomość
superpiotr4 Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 380
Dołączył: 02/09/2019
Reputacja: 19
Podziękował: 278
Podziękowano mu 364 raz(y)
Post: #1
Smile Co mogę zmienić, zrobić, aby gra chodziła płynnie? [Rozwiązany]
Mam nadzieję, że jestem w dobrym temacie, gdyż mam bardziej takie pytanie.

Od czasu jak wrzucałem ostatnie moje zmagania z ETS-em minęło trochę czasu i sporo się zmieniło. W ets2 gram na nowym laptopie, gra jest legalna, kupiona przeze mnie osobiście w dniu założeniu konta na tym forum na platformie Steam.


  1. 1. Chcę się zapytać, co mogę zmienić w ustawieniach w ETS-2, aby gra chodziła z większą ilością fpsów, ale żeby nie psuć zbytnio grafiki? Albo ewentualnie co mogę podciągnąć do góry, aby mieć lepszą grafikę, ale też mieć lepszą wydajność?
    1. Nie podaje game.loga, gdyż nie jest to problem jakiś, że mi grę wywala, tylko chcę poznać waszą opinię, co mogę ewentualnie ustawić na podstawie tych parametrów:

      System: Windows 10 Home 64 bit
      Pamięć RAM: 8 GB
      Karta graficzna: Intel ® UHD Graphics
      Procesor: Intel ® Core™ i3-1005G1 CPU @ 1.20 GHz

      Umieszczam także jeszcze zdjęcia:
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/d7a672a23ea47630 - zdjęcie specyfikacji karty graficznej z pomocą programu GPU-Z
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/2f4f9138e9faf21f - zdjęcie specyfikacji z pomocą programu GPU-Z zakładka Sensors
      - Ustawienia graficzne ETS-2, jakie mam obecnie: cz.1: https://www.fotosik.pl/zdjecie/9d3b8e4c3aeae669
      - Ustawienia graficzne ETS-2 cz.2: https://www.fotosik.pl/zdjecie/af1cff20cd82464e

      ! Podsumowując moje pytanie, chcę uzyskać poradę, co zmienilibyście (na lepsze lub na gorsze) tak, abym miał dobrą grafikę, ale też i dobrą wydajność (dobre fp-sy) na podanej przeze mnie specyfikacji. Proszę o szybką radę i odpowiedz ! SmileSmileSmile Patykiem_1


      P.S: Zapomniałem dodać, a jest to ważna informacja. Ja mam:
      - Dodatki Mapowe: Going East, Scandinavia, Vila la France, Italia[/color] i[color=#00BFFF] Beyonne to the Baltic Sea
      - Dodatki nowe do zleceń: Heavy Cargo Pack, Special Transport, High Power Cargo Pack
      - Dodatki do ciężarówki: Cabin Accesories, Window Flag, Tuning do DAF, Rocket League Promo

      Wykrzyknik! Nie mam żadnych modówWykrzyknik

      Proszę o szybką odpowiedz!

Dzień 24 lutego 2022 r na zawsze wpisze się w kartę XXI wieku. Rosjanie zaatakowali o wiele mniejsze państwo, tylko dlatego, że chcieli należeć do dzisiejszej Europy! Podczas, gdy my klepiemy się po pełnych brzuchach, Ukraińcy wiążą koniec z końcem. Nie maja dostępu do bieżącej wody, prądu, a nawet żywności. Nie pozwólmy na to, aby biedny naród musiał cierpieć, przez ambicje PutinaWykrzyknik

Ty też możesz pomagać. Wystarczy, że za symboliczne 3,59 złotych zakupisz DLC Ukrainian Paint Jobs Dochody w 100% zostaną przekazane fundacji People in Need zaangażowanej na rzecz Wschodu! Nie czekaj! Pomóż im już dzisiaj!

Pomożesz, bo możesz. Masz to w genach Smile

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28/03/2021 10:32 AM przez superpiotr4.)
26/03/2021 03:49 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
michalMonster Offline
Vip
***
ViP

Skąd: Gorzów Wlkp
Liczba postów: 48
Dołączył: 22/09/2017
Reputacja: 1
Podziękował: 9
Podziękowano mu 15 raz(y)
Post: #2
RE: Co mogę zmienić, zrobić, aby gra chodziła płynnie?
No tak szczerze to nic tu nie zrobisz. Główny problem to to, że laptop jest przystosowany do pracy biurowej, a nie gier. Zintegrowana karta graficzna Intela z połączeniem I3 to nie jest najlepsze połączenie.
26/03/2021 04:13 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TADEO Offline
Vip
***
ViP

Skąd: Katowice
Liczba postów: 79
Dołączył: 11/12/2014
Reputacja: 7
Podziękował: 195
Podziękowano mu 184 raz(y)
Post: #3
RE: Co mogę zmienić, zrobić, aby gra chodziła płynnie?
Jakbyś miał 2 karty graficzne w lapku tak jak ja to można by było coś pokombinować,ale to co kolega wyżej napisał,że sama integra + i3 to takie średnie połączenie. Możesz spróbować pobrać mody na grafikę.
26/03/2021 04:35 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
superpiotr4 Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 380
Dołączył: 02/09/2019
Reputacja: 19
Podziękował: 278
Podziękowano mu 364 raz(y)
Post: #4
RE: Co mogę zmienić, zrobić, aby gra chodziła płynnie?
Dziekuje za odpowiedzi ale nie o to mi chodziło. Mi chodzi bardziej o to, co mogę zmienić w ustawieniach ets2, tak aby płynnie i w miarę bez pogorszenia grafiki grać. Jakie ustawienia mogę dać w górę, a jakie w dół?
Na tej specyfikacji, jaką wam dałem w pierwszym poście?

Ja nie mam generalnie problemów z grą, chodzi pięknie, tylko czasem muli. I właśnie co mogę zrobić, aby tego mulenia nie było?

Dzień 24 lutego 2022 r na zawsze wpisze się w kartę XXI wieku. Rosjanie zaatakowali o wiele mniejsze państwo, tylko dlatego, że chcieli należeć do dzisiejszej Europy! Podczas, gdy my klepiemy się po pełnych brzuchach, Ukraińcy wiążą koniec z końcem. Nie maja dostępu do bieżącej wody, prądu, a nawet żywności. Nie pozwólmy na to, aby biedny naród musiał cierpieć, przez ambicje PutinaWykrzyknik

Ty też możesz pomagać. Wystarczy, że za symboliczne 3,59 złotych zakupisz DLC Ukrainian Paint Jobs Dochody w 100% zostaną przekazane fundacji People in Need zaangażowanej na rzecz Wschodu! Nie czekaj! Pomóż im już dzisiaj!

Pomożesz, bo możesz. Masz to w genach Smile

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26/03/2021 06:08 PM przez superpiotr4.)
26/03/2021 06:06 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
superpiotr4 Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 380
Dołączył: 02/09/2019
Reputacja: 19
Podziękował: 278
Podziękowano mu 364 raz(y)
Post: #5
RE: Co mogę zmienić, zrobić, aby gra chodziła płynnie?
(26/03/2021 04:13 PM)michalMonster napisał(a):  No tak szczerze to nic tu nie zrobisz. Główny problem to to, że laptop jest przystosowany do pracy biurowej, a nie gier. Zintegrowana karta graficzna Intela z połączeniem I3 to nie jest najlepsze połączenie.

Zdaje sobie z tego sprawę, ale nie mam problemów z grą, co wspomniałem powyżej, tylko raczej mam pytanie, co sugerujecie mi zmienić w ustawieniach gry, tak aby grafiki nie popsuć (ewentualnie trochę) , ale też jednocześnie zwiększyć wydajność?

Dzień 24 lutego 2022 r na zawsze wpisze się w kartę XXI wieku. Rosjanie zaatakowali o wiele mniejsze państwo, tylko dlatego, że chcieli należeć do dzisiejszej Europy! Podczas, gdy my klepiemy się po pełnych brzuchach, Ukraińcy wiążą koniec z końcem. Nie maja dostępu do bieżącej wody, prądu, a nawet żywności. Nie pozwólmy na to, aby biedny naród musiał cierpieć, przez ambicje PutinaWykrzyknik

Ty też możesz pomagać. Wystarczy, że za symboliczne 3,59 złotych zakupisz DLC Ukrainian Paint Jobs Dochody w 100% zostaną przekazane fundacji People in Need zaangażowanej na rzecz Wschodu! Nie czekaj! Pomóż im już dzisiaj!

Pomożesz, bo możesz. Masz to w genach Smile

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
26/03/2021 06:12 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Deczor Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd: Dublin
Liczba postów: 479
Dołączył: 24/03/2014
Reputacja: 16
Podziękował: 280
Podziękowano mu 455 raz(y)
Post: #6
RE: Co mogę zmienić, zrobić, aby gra chodziła płynnie?
Synchronizacja pionowa, zmień na ekonomiczny, powinieneś mieć limiter do 30 fpsów, to jest pierwsze od czego zacznij, lepsze stałe 30 niż wahania pomiędzy 30 a 45 co chwilę, komp ma połowę roboty, skalowanie max 100 może nawet niżej, antyaliasing i inne bajery na niskie lub nawet będziesz musiał wyłączyć niektóre. Cienie jak najniżej lub całkowicie off, lusterka ważna rzecz ale nie musisz mieć super jakości w nich i odległości rysowania, nic na wysoko, maksymalnie ustaw coś na średnie tylko te opcje które są istotne dla Ciebie do komfortowej jazdy. Włącz na Steamie aby podczas gry wyświetlał Ci liczbę fpsów podczas gry i obserwuj, jak nadal spada poniżej 30 szczególnie w mieście to dalej coś w dół ustaw a jak będzie trzymał 30 to możesz coś podciągnąć wyżej na czym Ci zależy. Takie komputery to ziemniaki (bez urazy) do internetu, ewentualnie do starszych giererk najlepiej 2D. Wiadomo, sprzęt mało nie kosztuje, życzę żeby udało Ci się na tyle ogarnąć aby kosztem wyrzeczeń wizualnych w miarę czerpać przyjemność z rozgrywki. I unikaj modów szczególnie które dodają fajerwerki graficzne czy dodatkowe mapy, pojazdy czy naczepy. To tylko jeszcze bardziej obciąży komputer i pogorszy efekt końcowy.
26/03/2021 09:52 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: superpiotr4
superpiotr4 Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 380
Dołączył: 02/09/2019
Reputacja: 19
Podziękował: 278
Podziękowano mu 364 raz(y)
Post: #7
RE: Co mogę zmienić, zrobić, aby gra chodziła płynnie?
(26/03/2021 09:52 PM)Deczor napisał(a):  Synchronizacja pionowa, zmień na ekonomiczny, powinieneś mieć limiter do 30 fpsów, to jest pierwsze od czego zacznij, lepsze stałe 30 niż wahania pomiędzy 30 a 45 co chwilę, komp ma połowę roboty, skalowanie max 100 może nawet niżej, antyaliasing i inne bajery na niskie lub nawet będziesz musiał wyłączyć niektóre. Cienie jak najniżej lub całkowicie off, lusterka ważna rzecz ale nie musisz mieć super jakości w nich i odległości rysowania, nic na wysoko, maksymalnie ustaw coś na średnie tylko te opcje które są istotne dla Ciebie do komfortowej jazdy. Włącz na Steamie aby podczas gry wyświetlał Ci liczbę fpsów podczas gry i obserwuj, jak nadal spada poniżej 30 szczególnie w mieście to dalej coś w dół ustaw a jak będzie trzymał 30 to możesz coś podciągnąć wyżej na czym Ci zależy. Takie komputery to ziemniaki (bez urazy) do internetu, ewentualnie do starszych giererk najlepiej 2D. Wiadomo, sprzęt mało nie kosztuje, życzę żeby udało Ci się na tyle ogarnąć aby kosztem wyrzeczeń wizualnych w miarę czerpać przyjemność z rozgrywki. I unikaj modów szczególnie które dodają fajerwerki graficzne czy dodatkowe mapy, pojazdy czy naczepy. To tylko jeszcze bardziej obciąży komputer i pogorszy efekt końcowy.

Oto mi chodziło. Mógłbyś mi jednak bardziej wytłumaczyć o jakich bajerach
jest mowa? Chodzi ci o SSAO, korekte barw, HDR? I czy innych ustawień, np: tekstury, widoczność, piesi, światła drogowe też nie mają na to wpływu?

Dzień 24 lutego 2022 r na zawsze wpisze się w kartę XXI wieku. Rosjanie zaatakowali o wiele mniejsze państwo, tylko dlatego, że chcieli należeć do dzisiejszej Europy! Podczas, gdy my klepiemy się po pełnych brzuchach, Ukraińcy wiążą koniec z końcem. Nie maja dostępu do bieżącej wody, prądu, a nawet żywności. Nie pozwólmy na to, aby biedny naród musiał cierpieć, przez ambicje PutinaWykrzyknik

Ty też możesz pomagać. Wystarczy, że za symboliczne 3,59 złotych zakupisz DLC Ukrainian Paint Jobs Dochody w 100% zostaną przekazane fundacji People in Need zaangażowanej na rzecz Wschodu! Nie czekaj! Pomóż im już dzisiaj!

Pomożesz, bo możesz. Masz to w genach Smile

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27/03/2021 07:53 AM przez superpiotr4.)
27/03/2021 07:47 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Deczor Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd: Dublin
Liczba postów: 479
Dołączył: 24/03/2014
Reputacja: 16
Podziękował: 280
Podziękowano mu 455 raz(y)
Post: #8
RE: Co mogę zmienić, zrobić, aby gra chodziła płynnie?
Wiesz jak dane opcje/efekty się nazywają, wpisz je w Google, na przykład "SSAO w grach", poczytaj jaki mają wpływ na wydajność, inne są bardzo zrozumiałe i logiczne, przykładem może być odległość rysowania w lusterkach, to chyba jest oczywiste że czym dalej i lepsza jakość to bardziej obciąży komputer. Poszukasz, poczytasz, coś się nauczysz i na przyszłość będziesz wiedział, przyda Ci się w innych grach, jeżeli kompletnie nic nie ogarniasz, powyłączaj wszystko, jak się nie da to ustaw na minimum, suwaki maksymalnie w lewo i testuj a jak będzie ok to dokładaj różne efekty na których Ci zależy, jak wydajność spadnie to wracasz do wcześniejszego ustawienia, nie ma uniwersalnej recepty dla wszystkich komputerów, dodam tylko że najbardziej obciąża wygładzanie wszelakie, skalowanie, rozmiar tekstur, odległości rysowania, w sumie większość, dlatego twórcy dają nam możliwości zmiany tych ustawień i dostosowanie indywidualnie parametrów do swojego sprzętu. Poświęć trochę czasu, nabierzesz wiedzy i będziesz miał satysfakcje że poradziłeś sobie z problemem.
27/03/2021 04:19 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: superpiotr4
superpiotr4 Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 380
Dołączył: 02/09/2019
Reputacja: 19
Podziękował: 278
Podziękowano mu 364 raz(y)
Post: #9
RE: Co mogę zmienić, zrobić, aby gra chodziła płynnie?
(27/03/2021 04:19 PM)Deczor napisał(a):  Wiesz jak dane opcje/efekty się nazywają, wpisz je w Google, na przykład "SSAO w grach", poczytaj jaki mają wpływ na wydajność, inne są bardzo zrozumiałe i logiczne, przykładem może być odległość rysowania w lusterkach, to chyba jest oczywiste że czym dalej i lepsza jakość to bardziej obciąży komputer. Poszukasz, poczytasz, coś się nauczysz i na przyszłość będziesz wiedział, przyda Ci się w innych grach, jeżeli kompletnie nic nie ogarniasz, powyłączaj wszystko, jak się nie da to ustaw na minimum, suwaki maksymalnie w lewo i testuj a jak będzie ok to dokładaj różne efekty na których Ci zależy, jak wydajność spadnie to wracasz do wcześniejszego ustawienia, nie ma uniwersalnej recepty dla wszystkich komputerów, dodam tylko że najbardziej obciąża wygładzanie wszelakie, skalowanie, rozmiar tekstur, odległości rysowania, w sumie większość, dlatego twórcy dają nam możliwości zmiany tych ustawień i dostosowanie indywidualnie parametrów do swojego sprzętu. Poświęć trochę czasu, nabierzesz wiedzy i będziesz miał satysfakcje że poradziłeś sobie z problemem.

Dzięki za odpowiedz. Sprawdzę wszystkie ustawienia, jakie mam.

Dobrze, udało mi się zmienić ustawienia tekstur na wysokie, skalowanie zostawiłem stare, wyłączyłem całkowicie SSAO, zmniejszyłem skalowanie odbić, wyłączyłem mapowanie normalnych i gra się bardzo przyjemnie, bez żadnych lagów, a gra zarówno w dzień, jak i w nocy jest bardzo piękna, a grafika przyjemna. Temat do zamknięcia

Dzięki za rady użytkownikowi/truckerowi Deczor. !

Dzień 24 lutego 2022 r na zawsze wpisze się w kartę XXI wieku. Rosjanie zaatakowali o wiele mniejsze państwo, tylko dlatego, że chcieli należeć do dzisiejszej Europy! Podczas, gdy my klepiemy się po pełnych brzuchach, Ukraińcy wiążą koniec z końcem. Nie maja dostępu do bieżącej wody, prądu, a nawet żywności. Nie pozwólmy na to, aby biedny naród musiał cierpieć, przez ambicje PutinaWykrzyknik

Ty też możesz pomagać. Wystarczy, że za symboliczne 3,59 złotych zakupisz DLC Ukrainian Paint Jobs Dochody w 100% zostaną przekazane fundacji People in Need zaangażowanej na rzecz Wschodu! Nie czekaj! Pomóż im już dzisiaj!

Pomożesz, bo możesz. Masz to w genach Smile

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28/03/2021 10:31 AM przez superpiotr4.)
27/03/2021 04:53 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak na stałe zmodyfikować plik stream.sii, aby nie usuwały się zmiany? superpiotr4 2 543 29/08/2022 05:12 PM
Ostatni post: superpiotr4
  martwa strefa kierownicy jak to zmienić? arka.noego 4 6,713 20/01/2020 12:25 PM
Ostatni post: arka.noego
  Jak moge sam to zrobić Morviter 0 882 01/03/2019 08:24 PM
Ostatni post: Morviter
  jaką czesc musialbym wymienic aby pograc na wysokich ustawieniach jjocik 10 2,937 14/02/2017 08:55 AM
Ostatni post: Deczor

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsor forum: EKLOCKI.NET - Sklep z klockami LEGO Warszawa