Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optymalizacja ETS2/ATS
Autor Wiadomość
bandurama Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd:
Liczba postów: 42
Dołączył: 21/03/2014
Reputacja: 2
Podziękował: 8
Podziękowano mu 4 raz(y)
Post: #1
Optymalizacja ETS2/ATS
Cześć, o rany jak tu dawno nie zaglądałem. Wypadłem kompletnie z obiegu, ale do rzeczy. Mam do Was pytanie odnoście porównania optymalizacji ETS2 i ATS.
Może nadmienię moją konfigurację sprzętową(nie jest ona pierwszej nowości):
i7-6700k + GTX1070.
Przez wiele lat moja konfiguracja pozwalała mi cieszyć się płynną grą zarówno w ETS jak i ATS na maksymalnych ustawieniach bez żadnych problemów. Z zaznaczeniem, że ATS chodził odrobinę lepiej w porównaniu do ETS2. Ale to mogło być spowodowane mniejszą ilością modów. Lecz do czego zmierzam, od ostatnich kilkunastu miesięcy ATS u mnie bardzo zwolnił, szczególnie mocno zalesione tereny Waszyngtonu czy stan Kolorado. Jest strasznie, jestem przyzwyczajony do stałych 60 klatek, przez wiele-wiele lat nie miałem najmniejszego problemu z ich utrzymaniem. Dodatkowo w ATS jeżdżę ciężarówką z modyfikacji (VOLVO VNR 860 2018). Chyba do aktualizacji 1.36-1.38 było wszystko dobrze. Od tych aktualizacji wydajność ATS'a na moim komputerze się bardzo rozjechała na korzyść ETS'a.
Przykładowo trasa Warszawa-Barcelona, zdarzają się chwilowe spadki poniżej 60 ale są one jakieś 8 razy rzadsze niż na trasie Los Angeles-Denver. Żadne reinstale, gry bez modów, schodzenie z ustawień nie pomagają. Dlatego jestem ciekawy, czy Wy również odnotowaliście w ostatnim roku zmiany optymalizacji na niekorzyść szczególnie w ATS?
Kończąc nie wspomnę o funkcji: Okluzja Otoczenia która u mnie czy to na niskich czy wysokich ustawieniach zabiera ok 20 klatek. Tak więc nawet jej nie włączam. Poza tym reszta ustawień na full, skalowanie 400%.

PS Nie wiem, czy dobry temat wybrałem, w razie czego proszę o przeniesienie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05/06/2021 11:53 PM przez bandurama.)
05/06/2021 11:52 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
adamets2 Offline
Vip
***
ViP

Skąd:
Liczba postów: 171
Dołączył: 03/10/2020
Reputacja: 1
Podziękował: 119
Podziękowano mu 62 raz(y)
Post: #2
RE: Optymalizacja ETS2/ATS
No ja właśnie wczoraj pierwszy raz w życiu odpaliłem ATS bez żadnych modów, najnowsza aktualizacja i mimo moich obaw związanych z oświetleniem gra działa super płynnie na max ustawieniach. Właściwie 100 fpsów wszędzie. Natomiast jak grałem na mapie combo na ETS2 na 1.39 z modami na traffic itd itd to musiałem zredukować ustawienia w lusterkach na średnie i miałem dopiero ok 60 fps choć czasami mi przylagowało i do 20 fps. Stąd chyba wniosek, że mody bardzo, bardzo obciążają. Zobaczymy jak będzie na 1.40 i na ETS 2. Zakładam, że bez modów nie będzie żadnych problemów. Zobaczymy jak z modami.

Generalnie zmiany na 1.40 w obu grach z tego co wszyscy piszą zwiększyły wymagania gry.

Od 10 lat nie grałem w żadną grę i myślałem, że już do końca życia w nic nie zagram i we wrześniu 2020r ODKRYŁEM TĄ GENIALNĄ GRĘ jaką jest ETS2/ATS i nic już nie jest takie, jak wcześniej... Smile
06/06/2021 07:18 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 925
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 73
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2535 raz(y)
Post: #3
RE: Optymalizacja ETS2/ATS
(06/06/2021 07:18 PM)adamets2 napisał(a):  Generalnie zmiany na 1.40 w obu grach z tego co wszyscy piszą zwiększyły wymagania gry.

Generalnie nie może być inaczej bo musi być coś za cośTongue
Przy zmianie efektów graficznych na lepsze cieniowanie i efekty oświetlenia na całej mapie wymagania wzrosną w każdej grze.
Jeśli wymagania nie wzrosną to znaczy że to jest gówno a nie poprawa środowiska graficznego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07/06/2021 02:21 PM przez RadolSzczecin.)
07/06/2021 02:19 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
adamets2 Offline
Vip
***
ViP

Skąd:
Liczba postów: 171
Dołączył: 03/10/2020
Reputacja: 1
Podziękował: 119
Podziękowano mu 62 raz(y)
Post: #4
RE: Optymalizacja ETS2/ATS
(07/06/2021 02:19 PM)RadolSzczecin napisał(a):  
(06/06/2021 07:18 PM)adamets2 napisał(a):  Generalnie zmiany na 1.40 w obu grach z tego co wszyscy piszą zwiększyły wymagania gry.

Generalnie nie może być inaczej bo musi być coś za cośTongue
Przy zmianie efektów graficznych na lepsze cieniowanie i efekty oświetlenia na całej mapie wymagania wzrosną w każdej grze.
Jeśli wymagania nie wzrosną to znaczy że to jest gówno a nie poprawa środowiska graficznego.

Tak, tak zgadza się. Ja tylko stwierdziłem fakt, a nie jakoś oceniałem to negatywnie. Po prostu obecnie trzeba się liczyć z większymi wymaganiami przy czym o czym my w ogóle mówimy ? Gra jest z 2012 r. więc nawet zwiększenie wymagań nie spowoduje, że obecny sprzęt nie da rady. Innymi słowy mówiąc niech SCS software zmienia jak najwięcej, a obecny sprzęt i tak pociągnie. Oczywiście mówimy o samej grze bez modów bo z modami to zupełnie inna bajka, ale tu już są ograniczenia samego silnika gry no i oczywiście dużo modów też zwiększy wymagania.

Ale sama gra na sprzęcie nawet średniej klasy powinna działać płynnie. Mi na 1.39 bez modów wszystko płynnie chodziło na GTX 1050Ti 4GB i jestem przekonany, że i na 1.40 by było wszystko ok.

Od 10 lat nie grałem w żadną grę i myślałem, że już do końca życia w nic nie zagram i we wrześniu 2020r ODKRYŁEM TĄ GENIALNĄ GRĘ jaką jest ETS2/ATS i nic już nie jest takie, jak wcześniej... Smile
07/06/2021 03:40 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Flamaster Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd: Gościcino
Liczba postów: 6
Dołączył: 22/06/2019
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #5
RE: Optymalizacja ETS2/ATS
Trochę mnie ta optymalizacja i tak śmieszy. Mam mocnego kompa i nie ma opcji, żeby ustawić wszystko na maksa włącznie ze skalowaniem 400% przy rozdzielczości 3440x1440. Gra ma problem z utrzymaniem stałych 50-60 klatek.
Dla porównania przy FH4 normalnie mam 80-90 kl. na ultra.
26/07/2021 05:22 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 925
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 73
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2535 raz(y)
Post: #6
RE: Optymalizacja ETS2/ATS
Według mnie niepotrzebnie podbijacie tak rozdzielczość - to nie ma sensu w grze która chyba nawet nie była robiona z myślą o takich rodziałkach.
Sami sobie utrudniacie.Według mnie maks dla tej gry to 1440p czyli 2560 x 1440 i to nawet nie wiem czy jest sens ustawiać.

Moze napisze coś kontrowersyjnego ale gra nie dostosuje Wam się automatycznie do tego że odpalicie ją na super-hiper karcie graficznej , TV 75' i super sprzęcie.

Do pewnego momentu ma to znaczenie - powyżej pewnego maksimum nie ma to znaczenia a gra zaczyna zachowywać się poniżej spodziewanych oczekiwań...a potem marudzenie że coś nie tak.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26/07/2021 05:54 PM przez RadolSzczecin.)
26/07/2021 05:46 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Flamaster Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd: Gościcino
Liczba postów: 6
Dołączył: 22/06/2019
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #7
RE: Optymalizacja ETS2/ATS
(26/07/2021 05:46 PM)RadolSzczecin napisał(a):  Według mnie niepotrzebnie podbijacie tak rozdzielczość - to nie ma sensu w grze która chyba nawet nie była robiona z myślą o takich rodziałkach.
Sami sobie utrudniacie.Według mnie maks dla tej gry to 1440p czyli 2560 x 1440 i to nawet nie wiem czy jest sens ustawiać.
Ja ustawiam rozdzielczość dedykowaną pod swój monitor.
26/07/2021 05:50 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 925
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 73
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2535 raz(y)
Post: #8
RE: Optymalizacja ETS2/ATS
(26/07/2021 05:50 PM)Flamaster napisał(a):  Ja ustawiam rozdzielczość dedykowaną pod swój monitor.

Rozumiem...tylko to nie monitor ma uciągnąć tą grę.
Co innego rodzielczość monitora podczas pracy na komputerze a co innego rodzielczosć w samej grze - po to własnie w każdej grze masz opcje wyboru rodziałki by ją dostosować do mocy karty graficznej i komputera - a nie np. jak duży masz telewizor czy monitor i jakie maks rodzielczości możesz na nim wyświetlić.

EDIT:
To ze masz np. TV 75 cali czy monitor który da rade wyświetlić np 4K nie znaczy że każdą grę masz uruchamiać w takiej rozdziałce.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26/07/2021 06:29 PM przez RadolSzczecin.)
26/07/2021 06:00 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Flamaster Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd: Gościcino
Liczba postów: 6
Dołączył: 22/06/2019
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #9
RE: Optymalizacja ETS2/ATS
(26/07/2021 06:00 PM)RadolSzczecin napisał(a):  
(26/07/2021 05:50 PM)Flamaster napisał(a):  Ja ustawiam rozdzielczość dedykowaną pod swój monitor.

Rozumiem...tylko to nie monitor ma uciągnąć tą grę.
Co innego rodzielczość monitora podczas pracy na komputerze a co innego rodzielczosć w samej grze - po to własnie w każdej grze masz opcje wyboru rodziałki by ją dostosować do mocy karty graficznej i komputera - a nie np. jak duży masz telewizor czy monitor i jakie maks rodzielczości możesz na nim wyświetlić.

EDIT:
To ze masz np. TV 75 cali czy monitor który da rade wyświetlić np 4K nie znaczy że każdą grę masz uruchamiać w takiej rozdziałce.
Moja karta ma dosyć wystarczająco mocy, żeby uciągnąć 9-cio letnią grę.
26/07/2021 06:46 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 925
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 73
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2535 raz(y)
Post: #10
RE: Optymalizacja ETS2/ATS
Problemem jest to że ta gra w pewnym sensie architektonicznie przestała już jakiś czas temu być 9-letnią grą.
Począwszy od któregoś tam patcha kilka lat wcześniej a skończywszy na jednej z ostatnich wersji , kiedy to aktualizacją była po prostu całkiem pobrana nowa gra od początku.
W obecnych plikach nie ma już chyba nic co ukazało się wraz z premierą.

Druga sprawa to takie łatanie gry i dostosowywanie do aktualnych czasów niekiedy nie robi za dobrze bo a to sterowniki się zmieniają , sprzęt,..itd..itd
Faktycznie efekt byłby bardziej zadawalający gdyby chyba grę zrobiono na nowo.
Od jakiegoś czasu jesteśmy świadkami przeinaczania się gry na nowe czasy, ale jest to robione etapami, trochę "po łebkach" aż w pewnym momencie gra została wymieniona już całkiem - o czym wspomniałem - w pewnym momencie któryś tam patch chyba 1.40 lub 1.41 to było bite ponad 5 GB a to oznacza że gra została poniekąd wydana na nowo.

Nie oznacza to jednak jakiś cudów.Mankamentem jest dość toporny silnik gry.
Ta gra bedzie "chrupać" w 4K nawet gdybyś spiął 3 superkomputery razem Tongue ...to już lepiej odpalić ją w 1920x1080 na jednym takim komputerze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26/07/2021 08:17 PM przez RadolSzczecin.)
26/07/2021 08:11 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsor forum: EKLOCKI.NET - Sklep z klockami LEGO Warszawa