Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z FPS .
Autor Wiadomość
Dawidek6969 Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd: Świnoujście
Liczba postów: 3
Dołączył: 18/01/2022
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #1
Problem z FPS .
Witam , mam mianowicie taki problem . Poza trasami niby ok się płynnie jedzie , w miescie wiadomo fps spadną . Ale bez przesady , robiłem już wszystko komputer po formatach itp. Dalej nic , w karcie graficznej ustawione na najwiekszą wydajność w aplikacjach windows'a no dosłownie wszystko . A przycina mi na średnich ustawieniach graficznych . I kombinacje z synchronizacja pionowa i no doslownie wszystko. Nie mam rady juz .. Moje specyfikacje komputera
Procesor : Intel Core I5-8300 2.30x2 GHZ 8rdzeni.
Ram : 8GB
Karty Graficzne : Intel UHD Graphics 630 przyblizona pamiec calk. 4168mb. Nvidia Geforce GTX 1050 przyblizona pamiec calk. 8059mb/ vram.4019mb
Windows 10 Home 64x
Nie wiem może miał ktoś podobny problem . Z góry wam dziękuje .....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18/01/2022 09:24 PM przez Dawidek6969.)
18/01/2022 09:23 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Daras94 Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd: Trzcianka
Liczba postów: 1,617
Dołączył: 02/01/2020
Reputacja: 27
Podziękował: 902
Podziękowano mu 1946 raz(y)
Post: #2
RE: Problem z FPS .
Zwiększ ustawienia na wysokie lub ultra w grze...Skalowanie też masz ustawione na najwyższe, czyli 400%? Możesz zmniejszyć do 300, lub nawet do 200%, różnica w wydajności będzie ogromna, w jakości już mniejsza
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18/01/2022 10:01 PM przez Daras94.)
18/01/2022 09:58 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dawidek6969 Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd: Świnoujście
Liczba postów: 3
Dołączył: 18/01/2022
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #3
RE: Problem z FPS .
Kolego robiłem , wrzucam screeny na jakich gram ... MASAKRA
1: https://prnt.sc/26fn3y0
2: https://prnt.sc/26fn4ym
Nie wiem już co robić ku... Mnie bierze na tego Ets'a xd
19/01/2022 12:05 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Galaxy Offline
VIP
****
Trucker

Skąd: Dębica - Podkarpacie
Liczba postów: 651
Dołączył: 28/10/2017
Reputacja: 28
Podziękował: 437
Podziękowano mu 886 raz(y)
Post: #4
RE: Problem z FPS .
Jeśli możesz wrzuć loga z gry, upewnimy się czy aby na pewno gra odpala się na karcie Nvidii, ale niestety raczej tak. Jedyne co to dla upewnienia się, można całkowicie odinstalować sterowniki od karty intela. Druga sprawa to grasz na czystej gierce czy z modyfikacjami? Bo jeśli z modyfikacjami, masz ten sam problem co ja - brakuje vramu w karcie graficznej, w której swoją drogą masz 2GB, a nie 4GB jeśli masz GTXa 1050 bez dopisku Ti. Tylko i wyłącznie wersje Ti miały 4GB pamięci wbudowanej.
19/01/2022 04:04 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dawidek6969 Offline
Zarejestrowany
*
Zarejestrowani

Skąd: Świnoujście
Liczba postów: 3
Dołączył: 18/01/2022
Reputacja: 0
Podziękował: 0
Podziękowano mu 0 raz(y)
Post: #5
RE: Problem z FPS .
Kolego ciemna masa jestem .. Jak się robi tego loga z gry ;p ? Modyfikacje jakieś są , ale mam to samo na czystym koncie i w MP.. Karta tak jak mówisz bez Ti .. ://
19/01/2022 08:01 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Galaxy Offline
VIP
****
Trucker

Skąd: Dębica - Podkarpacie
Liczba postów: 651
Dołączył: 28/10/2017
Reputacja: 28
Podziękował: 437
Podziękowano mu 886 raz(y)
Post: #6
RE: Problem z FPS .
Wejdź w dokumenty/Euro Truck Simulator 2 i w tym folderze masz plik game.log. Otwórz plik, skopiuj i wklej na strone Pastebin i daj link.
19/01/2022 09:48 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 940
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 74
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2571 raz(y)
Post: #7
RE: Problem z FPS .
Testuj kompletnie bez modów - będzie wiadomo że mody nie wpływają na zachowanie gry.

Zacznijmy od tego: Synchronizacja pionowa powinna być wyłączona a nawet musi.
Jeśli jest włączona - to powoduje spadek FPS nawet na topowych komputerach.
Zauważyłem to nawet na swoim i7 11700KF, 16GB RAM-u, RTX3060 12 VRAM
Wszystko na maksa, ale dopiero synchro wyłączone pozwala na stałe 60 fps wraz z wszelkimi modami, mapami...itd
Po włączeniu - różnie to bywa - aż do spadków czasem 40-45 fps.

Nie spodziewaj się niczego dobrego po tej karcie, bo jeśli to 'podstawowa' wersja 1050 to nie jest to karta do gry na wysokich ustawieniach a i średnie w ETS2 sprawią kłopoty.
(według mnie to w ogóle nie jest karta do gier a szczególnie w lapku - ale to moje zdanie Tongue )
Ten lapek po prostu nie uciągnie Ci tego tak jakbyś chciał.
Jeśli już wszystkiego próbowałeś , to nic więcej nie przeszkadza tej grze jak tylko ograniczenia związane ze specyfikacją lapka.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20/01/2022 12:06 AM przez RadolSzczecin.)
19/01/2022 11:59 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
VoreZ Offline
:)
***
ViP

Skąd: Polska
Liczba postów: 317
Dołączył: 15/10/2020
Reputacja: 13
Podziękował: 217
Podziękowano mu 414 raz(y)
Post: #8
RE: Problem z FPS .
nie prawda Smile powinno mu śmigać normalnie, sam posiadam gt 1030 i fpsy oscylują mi w granicach 40-50 na wysokich a na ultra 30 z dropami do 25 Big Grin

20/01/2022 10:15 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Galaxy Offline
VIP
****
Trucker

Skąd: Dębica - Podkarpacie
Liczba postów: 651
Dołączył: 28/10/2017
Reputacja: 28
Podziękował: 437
Podziękowano mu 886 raz(y)
Post: #9
RE: Problem z FPS .
Jak zwykle nic nowego, jak to GTX 1050 się nie nadaje do niczego i ma prawo gra chodzić jak chodzi.. bzdura jak wiele innych. Mam delikatnie gorszą karte(GTX 770) od jego 1050 i gra na modach tj. ProMods, Rusmap, The Great Steppe i do tego mod graficzny NextGen na średnio wysokich chodzi mi w 60fps na FullHD, jedynie z spadkami do 35-40 jak wjadę do dużego miasta, dlatego właśnie że brakuje jej VRamu. Karta sama w sobie nie jest tragiczna. Po prostu nie pierwszy raz słyszy się, że ktoś ma problemy z wydajnością w tej grze, w której twórcy coraz bardziej mają w d*pie graczy z gorszymi komputerami i zamiast zająć się troche optymalizacją to pakują w tą gre coraz więcej i coraz więcej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20/01/2022 11:30 AM przez Galaxy.)
20/01/2022 11:27 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RadolSzczecin Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 940
Dołączył: 07/12/2014
Reputacja: 74
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2571 raz(y)
Post: #10
RE: Problem z FPS .
Nie będę się tu wykłócał.
Zaznaczam że jest to karta 1050 w lapku.
Dodatkowo prosze zerknąć na przykładowe wyniku testów innej gry i przedostatnią pozycję czyli karte 1050 Ti
Jaka to gra nie ma znaczenia - proporcjonalnie te karty z testu pewnie by w ETS2 miały podobne różnice

https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-go...s?page=0,8

Dlaczego niektóre karty ze starszych serii 970, 980 są wydajniejsze? Bo mają szerszą szynę - 256 bit.
Karta z szyną 128-bit będzie po prostu mulić i nie da tylu FPS-ów
Oczywiście są nowsze karty 128-bit, ale w nich dostajemy za to szybsze i więcej pamięci - nowszą architekturę itd..itd
Widać to też w tym zestawieniu.

Dosć wysoko jest karta 128-bitowa - AMD Radeon RX 6600 XT
Tylko że ona ma już 6 GB DDR6 no i jest znacznie nowsza co też ma pewne znaczenie bo technologicznie jest też wyżej.
Teraz czaicie czemu parametry jednostkowe są tak ważne?

Zauważcie jednak, że najwyżej są karty na powyżej 300 bitowej szynie - po prostu ten parametr ma największe znaczenie - do tego dochodzi ilość tej pamięci, a i w nowszych modelach jej rodzaj i nowsza technologia wykonania.

Według mnie kolega powinien użyć programiku GPU-z i pokazać jakie dokładnie parametry karty wskazał ten programik.
Będziemy wtedy mieli wgląd o jakiej dokładnie wersji karty piszemy.
Mniemam, że wersja w lapku jest po prostu jedną z najwolniejszych z całej serii tego modelu 1050 (słabe taktowane i 128-bit robi swoje)

Oczywiście powodem może być też przegrzewanie się itd...itd..
Z tego co kolega pisał, próbował już wszystkiego- tak więc...

EDIT:
Karta 1050 nie jest równa innej karcie 1050 bo to trzeba porównać dokładne parametry.
...i ciekawostka - w tym zestawiuenu na przedostanim miejscu jest wersja 1050 Ti ...to już nie chce nawet myśleć ile wyciągnie zwykła mobilna 1050 w laptopie.
Przekładając to na ETS2, to nie oczekiwał bym cudów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20/01/2022 09:29 PM przez RadolSzczecin.)
20/01/2022 09:13 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: DawidK
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  dziwny problem z fps... baritone 3 1,127 22/10/2019 08:43 PM
Ostatni post: baritone

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsor forum: EKLOCKI.NET - Sklep z klockami LEGO Warszawa