Logowanie Zarejestruj


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy 16 GB ramu to za mało?
Autor Wiadomość
xxtrokerxx Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd: Rabka Zdrój
Liczba postów: 180
Dołączył: 17/08/2016
Reputacja: -4
Podziękował: 48
Podziękowano mu 30 raz(y)
Post: #1
Czy 16 GB ramu to za mało?
Witam posiadam w pc 16 GB ramu.
Mam map combo+ najwyższe ustawienia grafiki.
Gra wykorzystuje 80% pamięci ram..
Czy 32gb będzie ok?
Dodam że procesor i karta graficzna ma duży zapas mocy.
15/10/2023 03:26 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Drax. Offline
king of de rołd
****
Trucker

Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Liczba postów: 564
Dołączył: 25/02/2019
Reputacja: 60
Podziękował: 1727
Podziękowano mu 855 raz(y)
Post: #2
RE: Czy 16 GB ramu to za mało?
Jeżeli nic innego nie robisz podczas grania to nie ma żadnego problemu.
A jak minimalizujesz w tym czasie gre i chcesz coś innego zrobić i widzisz że się długo ładuje itd. no to sobie dorzuć kości.

Image
15/10/2023 05:23 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xxtrokerxx Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd: Rabka Zdrój
Liczba postów: 180
Dołączył: 17/08/2016
Reputacja: -4
Podziękował: 48
Podziękowano mu 30 raz(y)
Post: #3
RE: Czy 16 GB ramu to za mało?
Tak tylko jak pisze
Gra wykorzystuje mi 80% ramu.
A więc trochę sporo+ system itd więc może brakować mu pamięci?
15/10/2023 06:29 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Aras. Offline
Hetman Wielki Koronny !
*****
Pomocnik

Skąd: Zamojszczyzna !
Liczba postów: 2,922
Dołączył: 14/12/2014
Reputacja: 367
Podziękował: 354
Podziękowano mu 3107 raz(y)
Post: #4
RE: Czy 16 GB ramu to za mało?
(15/10/2023 06:29 PM)xxtrokerxx napisał(a):  Tak tylko jak pisze
Gra wykorzystuje mi 80% ramu.
A więc trochę sporo+ system itd więc może brakować mu pamięci?

Pierwsza sprawa, specyfikacja sprzętowa. Tj. płyta główna, procesor, karta graficzna, pamięć RAM i jakie na niej taktowania. Druga rzecz, jakie mody używasz skoro obciąża ci komputer.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15/10/2023 09:17 PM przez Aras..)
15/10/2023 09:16 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
xxtrokerxx Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd: Rabka Zdrój
Liczba postów: 180
Dołączył: 17/08/2016
Reputacja: -4
Podziękował: 48
Podziękowano mu 30 raz(y)
Post: #5
RE: Czy 16 GB ramu to za mało?
Karta graficzna NVIDIA Gainward GeForce RTX 2070 SUPER Phoenix V1 8gb
Pamięć RAM DDR4 GOODRAM 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 IRDM PRO
Płyta główna Socket AM4 MSI B450 TOMAHAWK MAX 58
Procesor AMD Ryzen 5 AMD Ryzen 5 3600
16/10/2023 05:09 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Aras. Offline
Hetman Wielki Koronny !
*****
Pomocnik

Skąd: Zamojszczyzna !
Liczba postów: 2,922
Dołączył: 14/12/2014
Reputacja: 367
Podziękował: 354
Podziękowano mu 3107 raz(y)
Post: #6
RE: Czy 16 GB ramu to za mało?
(16/10/2023 05:09 PM)xxtrokerxx napisał(a):  Karta graficzna NVIDIA Gainward GeForce RTX 2070 SUPER Phoenix V1 8gb
Pamięć RAM DDR4 GOODRAM 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 IRDM PRO
Płyta główna Socket AM4 MSI B450 TOMAHAWK MAX 58
Procesor AMD Ryzen 5 AMD Ryzen 5 3600

Skoro tak, to możesz spokojnie rozbudować pamięć RAM, najlepiej w grach jest mieć co najmniej 32 GB. Taktowania i opóźnienia również mają znaczenie.

16/10/2023 07:28 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: xxtrokerxx
xxtrokerxx Offline
Użytkownik
**
Użytkownik

Skąd: Rabka Zdrój
Liczba postów: 180
Dołączył: 17/08/2016
Reputacja: -4
Podziękował: 48
Podziękowano mu 30 raz(y)
Post: #7
RE: Czy 16 GB ramu to za mało?
A reszta jest ok?
Gram na combomap+ mody na grafikę i ruch ai
17/10/2023 04:57 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ballino Offline
Trucker
****
Trucker

Skąd:
Liczba postów: 334
Dołączył: 06/10/2013
Reputacja: 9
Podziękował: 13
Podziękowano mu 830 raz(y)
Post: #8
RE: Czy 16 GB ramu to za mało?
ETS2 jest tak świetnie zoptymalizowana, że momentami 32gb ramu mu mało..

18/10/2023 07:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Za mało zwykłych firanek ( naczepy ) Black.Trucker 6 2,954 07/11/2017 03:00 PM
Ostatni post: Black.Trucker
  Czy zmiana ramu coś zmieni ets2 trucker2121 8 2,943 19/05/2017 10:21 AM
Ostatni post: limowski
  Czy można zainstalować DLC z str na orginalną gre i czy one zadziała michal109pl 4 3,513 06/04/2017 08:40 PM
Ostatni post: Darson

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsor forum: EKLOCKI.NET - Sklep z klockami LEGO Warszawa