Logowanie Zarejestruj

Ankieta: Czy jara was informacja o rozpoczęciu rozwoju tzw. Euro Coach Simulator w postaci DLC?
Tak, ta zmiana będzie rewolucyjna.
Tak, ale będzie to raczej tylko dodatkowy smaczek
Nie wiem, zależy od ceny DLC na Steamie
Nie, to raczej słaby pomysł.
Nie, to beznadzieja totalna, która nie ma prawa bytu w ETS2
Napiszę w poście
[Wyniki ankiety]

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Euro Coach Simulator 2 - czyli nowe DLC Coaches
Autor Wiadomość
superpiotr4 Offline
Trucker
Trucker

Reputacja: 19
Podziękował: 321
Podziękowano mu 432 raz(y)
Euro Coach Simulator 2 - czyli nowe DLC Coaches
Ostatnio wiele dzieje się w studiu SCS. Ledwo co ogłosili pracę nad kolejnym DLC mapowym, a już potwierdzono, że sama gra ETS2 zostanie rozbudowana o nowy rodzaj transportu, tym razem jak to niepoprawnie ujmę "żywego towaru".

14 czerwca oficjalnie przedstawiono informacje o rozwoju projektu, o którym mówi się już od dawna, ale jak to podkreślał Pavel Sebor z SCS, do zeszłego roku nie było odpowiednich zasobów. "Euro Coach Simulator" jak została okrzyknięta ta robocza wersja projektu, wreszcie zostanie zaimplementowana do ETS2 w formie dodatku pod nazwą "Coaches", którą już można znaleźć na Steamie i dodać do Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść. (choć nie wiadomo, czy będzie płatny, czy nie)

Jak możemy wyczytać w opisie dodatku będziemy się wcielać w rolę kierowców autobusów, którzy będą transportowali pasażerów z wielkich dworców autobusowych do innych miejsc, zarówno wielkich jak i małych.

Oto kilka ujęć z nowych autokarów i mniej więcej stylu rozrywki. Nie są to wszystkie ujęcia, pozostałe możecie znaleźć Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.

Image

Image

Image

Image

Image

Dodatkowo na blogu SCS pojawiły się grafiki modeli trzech nowych autokarów, które zostały już wspomniane w opisie na Steamie, a mianowicie Scania Touring, Volvo 9700 DD i MAN Lion's Coach.

Samo Scanię już przedstawiałem wcześniej zatem.....

Tutaj modele nowego Volva:

Image

Image

A tutaj modele MAN-a: (zewnątrz i interior)

Image

Image

Image

Image

Jak napomknięto w wywiadzie te trzy modele zostały zabezpieczone na poczet tego projektu, ale studio SCS nie wyklucza zwiększenia bazy autokarów w przyszłości. Wszystko jednak zależy od pozyskania licencji, co jednak jest bardziej skomplikowane, niż w przypadku licencji na pojazdy ciężarowe. (po prostu wiele podmiotów, z którymi trzeba rozmawiać).

Nowe DLC ma też przede wszystkim przebudować dworce główne w starszych miastach oraz dodać nowe modele i zachowania ludzi w tej grze. Jak wspomniał Dominik z SCS w kwestii nowych przystanków autobusowych i dworców ekipa współpracuje z zespołem zajmującymi się przeróbkami starych terenów w grze, jak i ekipami projektującymi kolejne DLC mapowe jak Nordic Horizons, tak więc wszystkie zmiany na tym polu mają być ze sobą kompatybilne.

Co do gameplaya, jak to będzie wszystko wyglądać, bardzo wiele informacji zostało przedstawionych w wywiadzie. Przedstawię to w punktach, abyście się nie pogubili.
1. Będzie możliwość bezpośredniego przełączania się pomiędzy jazdą w ciężarówce, a jazdą w autokarze w panelu głównym.
2. Zostaną wykorzystane istniejące panele, które pozwolą na spoglądnięcie w ostatnie wykonane zlecenia, jak przy transporcie towarów, a przy wyborze zleceń będziemy mogli filtrować po ilości przystanków.

Image

Image

3. Zostanie wprowadzony tzw. system zadowolenia pasażerów, od którego będzie zależeć, ile punktów doświadczenia będą dostawać gracze (i prawdopodobnie też pieniędzy, choć o tym studio nic nie wspominało). Jeżeli będziemy jeździć niebezpiecznie, gwałtownie hamować i itd. będziemy dostawać niższe noty od pasażerów, a co za tym idzie, mniej XP.

Na ten moment studio wykluczyło bardziej "skomplikowane" interakcje typu sprzedaż biletów, kontrola itp. Jak podkreślił Pavel Sebor nie chcą oni konkurować z grami, które realnie symulują prowadzenie autobusów, tylko bardziej skupić się na samej jeździe.

W przyszłości deweloperzy nie wykluczają dodania tzw. autobusów turystycznych, które będą dojeżdżać do nadmorskich hoteli i innych kurortów, co pozwoliłoby udostępnić te przestrzenie dla graczy, czy dodania możliwość personalizacji autokarów poprzez dodanie przyczepek rowerowych i itd.

Naprawdę polecam w wolnym czasie obejrzeć całą rozmowę deweloperów, moim zdaniem warto.

Chcę zaprosić wszystkich do dyskusji. Jeżeli ja mam wyrazić swoje zdanie, osobiście jakoś specjalnie mnie to nie jara, gdyż istnieją gry inne od tego i raczej jakbym miał wybrać między tym DLC, a grami stricte tematycznymi, to wybrałbym tematyczne, ale być może macie inne zdanie.

Jeżeli pomogłem i doceniasz moje zaangażowanie, zawsze możesz zostawić jakiś punkcik reputacji lub podziękowanie, będzie mi bardzo miło Smile

Kocham ETS2, testuję nowości i dzielę się wiedzą Wykrzyknik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14/06/2025 09:46 PM przez superpiotr4.)
14/06/2025 08:00 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
 Podziękowań: Tedy , adamets2 , Ziom , Bozo
Tedy Offline
Trucker
Trucker

Reputacja: 101
Podziękował: 7204
Podziękowano mu 6552 raz(y)
RE: Euro Coach Simulator 2 - czyli nowe DLC Coaches
Nie wiem czemu ale w ogóle mnie to nie podnieca i jest mi to obojętnie. Pewnie jestem z innej planety bo chyba wszyscy na to czekali z niecierpliwością. Ja bym oprócz autobusów dodał możliwość jazdy taksówkami, tramwajami czy pociągami bo czemu nie:E
14/06/2025 09:57 PM
 Podziękowań: superpiotr4
adamets2 Offline
Trucker
Trucker

Reputacja: 4
Podziękował: 206
Podziękowano mu 165 raz(y)
A dla mnie to strzał w dziesiątkę i kupię nawet na premierę. Myślę, że SCS zarobi na tym majątek + przyciągnie graczy nastawionych na autobusy, którzy dodatkowo kupią samego ETS2 i DLC.

I jestem jeszcze ciekawy, czy to DLC będzie w pełni kompatybilne z ETS2. Tzn. wiem, że będzie Smile Ale chodzi mi np. o coś takiego, że jedziemy sobie jak zwykle ciężarówką, a posiadacze tego DLC będą widzieć np. tłumy na dworcach czy ludzi na przystankach. O jak by było wspaniale jakby tak zrobili.

Od 10 lat nie grałem w żadną grę i myślałem, że już do końca życia w nic nie zagram i we wrześniu 2020r ODKRYŁEM TĄ GENIALNĄ GRĘ jaką jest ETS2/ATS i nic już nie jest takie, jak wcześniej... Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14/06/2025 11:20 PM przez adamets2.)
14/06/2025 11:17 PM
superpiotr4 Offline
Trucker
Trucker

adamets2 napisał(a):A dla mnie to strzał w dziesiątkę i kupię nawet na premierę. Myślę, że SCS zarobi na tym majątek + przyciągnie graczy nastawionych na autobusy, którzy dodatkowo kupią samego ETS2 i DLC.

Na pewno ten aspekt, że będziemy mogli zwiedzać świat w trochę innej roli, pewnie przyciągnie, choć dla fanów autokarów i generalnie stricte gier tego typu brak tych skomplikowanych interakcji będzie uciążliwy. Bo to jednak dalej gra o ciężarówkach, a to byłby dodatkowy aspekt. Poza tym, nie jestem pewien, czy to będzie płatny dodatek, czy też niekoniecznie. Już było kilka aktualizacji, gdzie właśnie w formie darmowego DLC na przykład dodawali nową ciężarówkę. Ale mogę się mylić.

adamets2 napisał(a):Ale chodzi mi np. o coś takiego, że jedziemy sobie jak zwykle ciężarówką, a posiadacze tego DLC będą widzieć np. tłumy na dworcach czy ludzi na przystankach. O jak by było wspaniale jakby tak zrobili.

Być może tak będzie. Ciężko mi wyrokować, ale obstawiam, że SCS pomyśli o takich detalach, żeby zwiększyć ruch pieszych w pobliżu przystanków. Zobaczymy jak to będzie w praniu.

Jeżeli pomogłem i doceniasz moje zaangażowanie, zawsze możesz zostawić jakiś punkcik reputacji lub podziękowanie, będzie mi bardzo miło Smile

15/06/2025 12:52 AM
RadolSzczecin Offline
Trucker
Trucker

Reputacja: 77
Podziękował: 1
Podziękowano mu 2608 raz(y)
Jeśli chodzi o autobusy to THE BUS u mnie wygrywa i długo nie będzie nic lepszego.
Niestety, według mnie to dlc to niepotrzebne marnowanie zasobów ludzkich w SCS i nie takiej zmiany oczekiwałem.

Z drugiej strony - biorąc pod uwagę ze to dalej będzie na tej samej mapie i będą to tylko międzynarodowe trasy, to ten dodatek
nie zapowiada się na coś wielkiego. Ot jazda z jednego dworca autobusowego do drugiego.

Jedynie co im zostaje to tylko wprowadzenie autobusów, odpowiednia ich obsługa, ekonomia pod przewóz ludzi, trochę ludzi na dworcach autobusowych dla pozoru ...i tyle.
15/06/2025 02:09 AM
adamets2 Offline
Trucker
Trucker

No a samo ETS2 to też jazda z jednego magazynu do drugiego. Więc od 12 lat nic się nie zmienia. A tak to będzie jakaś odmiana i mniej nudnie. Bo jednak lepiej jechać przez kilka przystanków niż z punktu A do punktu B.

@RadolSzczecin jeśli już to lepsze porównanie to do Fernbusa od TML. Bo to DLC ma oferować międzynarodowe lub krajowe przewozy autobusowe, a nie jak w The Bus przejazdy miejskie w jednym mieście.

@superpiotr4 jakie interakcje masz na myśli? Ja np. zarówno w Omsi 2 jak i The Bus wyłączam sprzedaż biletów bo to dla mnie całkowicie w dzisiejszych czasach nierealistyczne. U mnie w mieście do lat kierowcy nie sprzedają biletów. Gdzie w XXIw. jakaś sprzedaż biletów za gotówkę? Chyba po jakiś wiochach. Smile U mnie można kupić poprzez kod QR albo aplikację i myślę, że tak jest w większości miast w Europie. Chyba, że jakieś inne interakcje masz na myśli, ale nie wiem jakie...

Na co powinien zwrócić uwagę SCS? Na pewno na fizykę jazdy tych autokarów, licencje jak i dźwięki. I to ostatnie najbardziej się obawiam bo wiemy jakie podejście do dźwięków ma SCS. Natomiast to jest studio z ogromnymi pieniędzmi jak na rynek symulatorów. Z ogromnymi zyskami i zawsze trzyma wysoki poziom więc myślę, że i teraz utrzymają ten poziom.

Być może dlatego u mnie jest taki hype bo od 2 lat to właśnie autobusy stały się nr1 a wcześniej były ciężarówki Smile W mojej pierwszej 'miłości' jaką jest ETS2 pojawienie się autokarów to jak powrót pierwszej dziewczyny Smile A jak się uda w ETS2 to może i kiedyś w ATS będziemy mogli odwzorować trasę głównych bohaterów znakomitego filmu: "Nocny Kowboj" oczywiście jak skończy SCS całe Stany Smile

Od 10 lat nie grałem w żadną grę i myślałem, że już do końca życia w nic nie zagram i we wrześniu 2020r ODKRYŁEM TĄ GENIALNĄ GRĘ jaką jest ETS2/ATS i nic już nie jest takie, jak wcześniej... Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15/06/2025 06:36 AM przez adamets2.)
15/06/2025 06:35 AM
superpiotr4 Offline
Trucker
Trucker

@RadolSzczecin
Gdyby ta zmiana była przeprowadzana w 2019 r. to zgodziłbym się z tobą w kwestii zasobów ludzkich, iż to pewne marnotrawstwo. Ale teraz, to tak szczerze powiem niekoniecznie. Większość takich naprawdę ważnych zmian już została wprowadzona, jest w grze tryb multiplayer, który na dodatek można grać z modyfikacjami, lwia część Europy jest już udostępniona graczom i pojawiło się wiele możliwości udoskonalania rozrywki w grze. Nie mówiąc o technicznych aspektach. Oczywiście można wiele mówić o dalej innych zmianach jak choćby wreszcie zbalansowanie ekonomii, czy opracowanie realnego tachografu, co w tej grze powinno być jednak ważnym aspektem, lecz wydaję mi się, że teraz może być to dobry moment, aby wprowadzić co jak co, to, co lud się domagał.

@adamets2 Nie zgodzę się. U mnie w zaścianku to dalej jednak większość kupuje bilety u kierowców za odliczoną gotówkę, również u mnie dalekobieżne autobusy także oferują sprzedaż biletów u kierowcy. Owszem zgodzę się, że lwia część kupuje online, czy tak dalej, ale jednak ciągle istnieje taka możliwość. Ale żeby było jasne nie jestem za wprowadzeniem takiego systemu w ETS2, bo to jednak inny rodzaj symulatora....

15/06/2025 10:55 AM
adamets2 Offline
Trucker
Trucker

@superpiotr4 jest jednak wciąż do zrobienia jedna mega ważna zmiana, która jest we wszystkich znanych mi symulatorach nie tylko transportu drogowego, a nie ma w ETS2. Mowa oczywiście o zmiennej pogodzie w zależności od pory roku. Innymi słowy wprowadzenie pór roku.

ETS2 i OMSI 2 startowały mniej więcej w tym samym czasie. ETS2 jest cały czas wspierany i ma masę przewag, ale w jednym wciąż odstaje czyli właśnie pogodzie. Mnie się szczerze mówiąc nawet nie chce grać zimą czy późną jesienie w ETS2. Oczywiście są mody na pogodę, które sprawdzałem, ale niestety są bardzo dalekie od doskonałości. Na tyle dalekie, że z nich zrezygnowałem. Tak samo nie ma absolutnie w ETS2 żadnego sprzężenia pomiędzy godziną i porą. No bo nie ma dat... Tu jest zawsze lato... Oprócz pogody powinno się oczywiście też wprowadzając pory roku wprowadzić to, że zależnie od godziny jest ciemniej lub jaśniej. Bo 19 latem a zimą to zupełnie dwie różne rzeczywistości. Wraz ze zmienną pogodą oczywiście można zmienić fizykę jazdy ciężarówek. Jest tu ogromne pole do pracy. Być może trzeba tu włożyć dużo pracy, a tego nie da się wydać jako DLC tylko bezpłatny update to SCS po prostu się nie chce... Bo nie ma innego wytłumaczenia na to, że od 10 lat nie udało się tego zrobić, a udało się np. zrobić jakieś nieistotne akademie jazdy... Smile Na całe szczęście klimat tak bardzo się zmienił, że od biedy takie warunki pogodowe jakie są w ETS2 utrzymują się bardzo długo... Tym nie mnie ze zmian pogody bardziej bym się ucieszył niż z autokarów. Ale te autokary są zaraz na 2 miejscu Smile

15/06/2025 02:34 PM
Dorpolowy Offline
Szpedycyjny hahmyt
Trucker

Liczba postów: 320
Reputacja: 23
Podziękował: 394
Podziękowano mu 512 raz(y)
Zobaczymy jak to wyjdzie dla SCS'u i czy zrobią poważną Konkurencję dla Fernbusa, który moim zdaniem mogą dobrze zmiażdżyć pod wieloma względami jeśli się postarają.

15/06/2025 04:55 PM
superpiotr4 Offline
Trucker
Trucker

(15/06/2025 04:55 PM)Dorpolowy napisał(a):  Zobaczymy jak to wyjdzie dla SCS'u i czy zrobią poważną Konkurencję dla Fernbusa, który moim zdaniem mogą dobrze zmiażdżyć pod wieloma względami jeśli się postarają.

Na pewno na plus to, że w przeciwieństwie do Fernbusa tutaj będziemy mogli jeżdzić po całej mapie z wszystkich DLC, więc będzie o wiele większa różnorodność państw, jakie będziemy pokonywać. Jednakże pod względem gameplayu raczej nie sądzę. Kilka funkcjonalności na pewno będzie brakować.

@adamets2
Mi też się marzą pory roku i wreszcie wprowadzenie sensownego czasu w grze, kiedy zmieniają się pory roku....

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15/06/2025 06:20 PM przez superpiotr4.)
15/06/2025 06:19 PM
Odpowiedz