Logowanie Zarejestruj

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sygnalizacja świetlna.
Autor Wiadomość
Teddy PL Offline
Unknown
**
Użytkownik

Liczba postów: 188
Reputacja: 1
Podziękował: 38
Podziękowano mu 37 raz(y)
Sygnalizacja świetlna.
Siema,siema. Smile

Czy da się jakoś rozpoznać dane skrzyżowanie gdzie są sygnalizacje świetlne w pliku "semaphore_profile" Pytajnik

Pytam ponieważ ustawiałem sobie własne czasy trwania zielonego światła (bo wkurzało mnie tylko 15sec) i na jednym ze skrzyżowań a dokładniej tym przy Calais coś się pokiełbasiło i zapala się zielone światło jednocześnie dla obu stron także czerwone, no i chciałbym sobie to naprawić ale nie mam pojęcia która to może być linijka odpowiadająca za to konkretne skrzyżowanie w tym pliku "semaphore_profile".

Image Image

Mój profil WoT:
https://www.worldoftrucks.com/en/online_...id=1205414

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03/10/2025 10:28 PM przez Teddy PL.)
03/10/2025 10:26 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Michaleczeq Offline
PR Team
Trucker

Reputacja: 53
Podziękował: 81
Podziękowano mu 1575 raz(y)
RE: Sygnalizacja świetlna.
Nie ma jako tako wpisów w defach pod dane skrzyżowanie (no chyba że mówimy o jakiś customowych prefabach, ale nawet wtedy profile są używane zazwyczaj wielokrotnie). Wszystko to przypisywane jest dla całych państw i jest podzielone na różne rodzaje dajmy na to rozmieszczenia słupków lub różne modele, czyli ogólnie nasze profile. Masz np. profile cr_1x1, cr_1x2, cr_2x2 itd. Do tego masz jeszcze np. warianty pokroju układu dla skrzyżowań "T", albo strzałek kierunkowych, i to z którego z tych profili korzysta skrzyżowanie siedzi w samym modelu prefabu. Dodatkowo w ME dochodzi opcja, by w niektórych przypadkach (jak na razie wyłącznie nowych terenach, gdzie SCS używa nowszych prefabów) móc wybrać z pośród 2-3 wariantów które różnią się np. modelami słupków.
No i jest jeszcze kolejna sprawa. Każde państwo korzysta dokładnie z tych samych uniwersalnych profili co wyżej. Jedyne co robi to w większości przypadków nadpisuje jedynie ich wygląd w swoich własnych profilach (czasami interwały).

Także jeżeli szukasz pytania, jak zmienić sygnalizację TYLKO na tym jednym skrzyżowaniu, to odpowiedź brzmi, albo musisz zrobić nowy prefab z wybranym innym (własnym) profilem i podmienić go w ME na swój, albo do definicji prefabu dopisujesz jakiś istniejący profil jako alternatywny i wybierasz go w ustawieniach prefabu w ME, ewentualnie trzymasz kciuki że jakiś profil został w danym kraju użyty TYLKO raz (co jest mało prawdopodobne) na tym właśnie skrzyżowaniu, i modyfikujesz profil WYŁĄCZNIE od tego jednego profilu przypisanego do danego państwa.

Choć twój wypadek wygląda tak, jakbyś zmienił interwały tylko dla domyślnego profilu, a nie uwzględnił tych poprawek w innych profilach odnoszących się do tego domyślnego. To nie jest tak że zmienisz tylko 1 wpis i tyle wystarczy.
Jeżeli jakiś profil rozbudowuje któryś z domyślnych (np. o dodatkowe sygnalizatory dla większych skrzyżowań), co zazwyczaj wiąże się z koniecznością zmiany cykli, to musisz to również uwzględnić w tych profilach, które się do tego twojego zmodyfikowanego odnoszą.

Jak znaleźć z jakiego z profili korzysta skrzyżowanie? Otworzyć prefab i sprawdzić jaki ma wybrany profil w swoich ustawieniach.
04/10/2025 12:44 AM
 Podziękowań: Teddy PL
Teddy PL Offline
Unknown
**
Użytkownik

Tak podejżewałem że trzeba będzie coś w ME robić gdzie ja jestem niedoświadczony w tym temacie rzeby coś grzebać, nie mniej jednak spróbuję.

A jeszcze jedno pytanie bo tak jak w przypadku np. takiego wpisu w pliku "semaphore_profile" wiem jak ustawić sobie czas trwania zielonego ten "interval" oraz cykle i wszystko działa tak jak chcę:

Kod:
Goście nie widzą linków. Proszę, zarejestruj się TUTAJ, żeby zobaczyć ukrytą treść .

to jeżeli mam wpis gdzie tych "interval" jest więcej to jak rozumieć to wszystko żeby ustawić je tak żeby dla obu stron nie zapalało się jednocześnie zielone światło, albo nie było jakiś innych dziwnych sytuacji Pytajnik

Kod:
Goście nie widzą linków. Proszę, zarejestruj się TUTAJ, żeby zobaczyć ukrytą treść .

Czy jest może gdzieś jakiś poradnik wideo lub tekstowy gdzie ktoś kto się na tym zna wyjaśnia to wszystko Pytajnik

Mój profil WoT:

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04/10/2025 10:00 AM przez Teddy PL.)
04/10/2025 09:56 AM
Michaleczeq Offline
PR Team
Trucker

Na ten temat tutoriali nigdzie nigdy nie widziałem więc raczej nie. Na pewno nic po PL.

Każdy z tych [0], [1] itd. to wskazanie na punkt (ID) w prefabie, na którym się dany model (model[x]) słupa respi po wybraniu profilu sygnalizacji w ME. Żeby wiedzieć który jest od którego, to najprościej byś musiał otwierać model danego prefabu i sprawdzać lokator sygnalizacji i jego ID, ewentualnie na zasadzie dedukcji i zgadywania po rodzaju użytego modelu np. city_str to będzie sygnalizator zapewne ze strzałką na wprost itd., w type[x] masz niejako wariant modelu więc tam gdzie masz "major" to będą warianty ze znakiem drogi głównej, te z "minor" z ustąp pierwszeństwa, a te bez dopisku, to pewnie będą takie bez dodatkowych znaków/elementów (najczęściej te między jezdniami).

Myślę że problem u cb może leżeć w wartości cycle[x] - ona definiuje w którym momencie cyklu ma się zaczynać ten twój interwał np. bazując na oryginalnym 1x1 - interwały sygnalizacji dla dróg głównych zaczynają się po 0sec, a dla bocznych po 21 sec. Jeżeli źle to ustawisz, to jest szansa że pół biedy czerwone, ale zielone światła będą się właśnie za szybko, i będą pokrywać się z innymi tam gdzie nie powinny.
Tam w tym 1x1 to jest łatwiejsze bo masz tak na prawdę tylko 2 cykle (dla głównej i dla bocznej) i te interwały dla bocznych się odpalają mniej więcej w połowie cyklu. Tutaj w tym cr_2x1_turn jest już ciężej bo dochodzi ci lewo/prawo-skręty itd. Tak na cyfrach samych ciężko to ustawić. Musiał byś se to już pewnie jakoś rozrysować co w której sekundzie się zapala, ile trwa itd.
05/10/2025 01:53 AM
Teddy PL Offline
Unknown
**
Użytkownik

Dzięki za porady na pewno coś będę dalej w tym kierunku kombinował do skutku.

A mógłbyś mi podać źródło tego poradnika może być nie po polsku aby tylko dowiedzieć się coś więcej.

A tak Btw. to na tym skrzyżowaniu na którym występuje ten problem co opisałem nie jest spowodowany żadnym modem, przetestowałem na czystym profilu bez modów i ten błąd wyspuje nawet wtedy. Tongue

Mój profil WoT:

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05/10/2025 10:26 AM przez Teddy PL.)
05/10/2025 10:21 AM
Michaleczeq Offline
PR Team
Trucker

Jak już wspomniałem, nigdzie nigdy się nie spotkałem z żadnym tutorialem do sygnalizacji, więc raczej takich nie ma.

A skoro problem występuje nawet na czystym profilu, to teoretycznie można to nawet zgłosić jako błąd. Z tym że jeżeli nie ma tam świateł S-3 (ze strzałką - bezkolizyjna), tylko te S-1 (bez strzałek - kolizyjne), to teoretycznie mogą one kolidować z innymi zielonymi i co do zasady nie będzie to błąd.
05/10/2025 03:49 PM
Teddy PL Offline
Unknown
**
Użytkownik

Ok jestem w MapEditorze na konkretnym skrzyżowaniu, ale nie wiem co mam zrobić żeby otworzyć perfab i dowiedzieć się jaki ma profil w ustawieniach.

Pomożesz. Smile

Image

Mój profil WoT:

06/10/2025 07:55 PM
Michaleczeq Offline
PR Team
Trucker

No wejść w jego ustawienia w node
06/10/2025 08:29 PM
Teddy PL Offline
Unknown
**
Użytkownik

Wybacz pierwszy raz w ME mógłbyś bardziej sprecyzować co mam kliknąć i gdzie.

Coś takiego Pytajnik

Image

Mój profil WoT:

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06/10/2025 08:36 PM przez Teddy PL.)
06/10/2025 08:34 PM
Michaleczeq Offline
PR Team
Trucker

Na górze po lewej stronie w polu Prefab masz pozycję Semaphores - tam masz obecnie wybrany profil dla skrzyżowania
06/10/2025 08:52 PM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsor forum: EKLOCKI.NET - Sklep z klockami LEGO Warszawa