Logowanie Zarejestruj

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy system ładunków.
Autor Wiadomość
Teddy PL Offline
Unknown
**
Użytkownik

Liczba postów: 187
Reputacja: 1
Podziękował: 38
Podziękowano mu 37 raz(y)
Nowy system ładunków.
Siema,siema, Smile

Wiem że trochę już mineło od kąd wprowadzili nowy system ładunków, ale mimo to mam problem związany z tym tematem.

Mianowicie chciałbym zaktualizować stary mod do nowego systemu ładunków, pakiet naczep działa bez problemu mimo starości, problemem jest tylko że w większości naczep nie widać jaki ładunek się przewozi.

Mowa o starym modzie "Chris45_Trailers_Pack" ale z racji tego że bardzo lubię go używać mimo iż autor nie aktualizuje/porzucił projekt to chciałbym sobie go zaktuallizawać.

Czy ktoś ogarnia ten nowy system ładunków i byłby w stanie mi wytłmaczyć jak to zrobić krok po kroku, albo czy jest jakiś poradnik video lub orazkowo-tekstowy który przedstawia jak to zrobić Pytajnik

Mój profil WoT:
https://www.worldoftrucks.com/en/online_...id=1205414

Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść.
10/11/2025 03:17 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Michaleczeq Offline
PR Team
Trucker

Reputacja: 53
Podziękował: 81
Podziękowano mu 1575 raz(y)
RE: Nowy system ładunków.
Co prawda nawet nie zaglądałem jak to działa dokładnie, ale na pewno trzeba będzie zacząć od samych modeli. Zgaduję że w tym modzie masz model naczepy z wariantami z ładunkami. Nawet jeżeli nie i jest tylko sama naczepa, to ciągle trzeba będzie w modelu naczepy rozmieścić punkty mocowań itd.

Więc na wstępie, zależnie od tego jakie to są naczepy (zakładam po google że płaskie), to raz te punkty na naczepie tam gdzie punkty mocowań są, a dwa jeżeli ładunki są też z moda (modele), to tam też trzeba by takie punkty poustawiać.

To taka podstawa. Mając to, to dopiero wtedy będzie można się za jakieś defy zabierać.
Tutaj najlepiej byłoby sobie podglądnąć jakąś naczepę płaską oraz ładunek od SCS.
10/11/2025 04:12 PM
Teddy PL Offline
Unknown
**
Użytkownik

Ten pakiet zawiera dużo róznych typów naczep, gównie płaskie ale są też jakby to nazwać niestandradowe zmodyfikowane takie które nie są standardowo od Scs-u.

Wnioskują czyli do każdego typu naczepy np. do trailer 1 muszę dadać jakieś punkty mocowania + do każdego rodzaju ładunku jaki jest dostępny dla trailer 1 również dodać punkty mocowania czy wystarczy tylko dodać punkty mocowania dla samej naczepy Pytajnik

A jeżeli chodzi o naczepy zamknięte typu firanka (HTC,B-double),silos do przewozu cementu (starszy model),wywrotka lub do przewozu bydła to też trzeba jakieś mocowania dodawać czy wystarczy tylko coś w definicjach pozmieniać Pytajnik

Czy potrafiłbyś albo znasz kogoś tu na forum kto by mi pomógł to ogarnąć i nauczył mnie jak to dodać te punkty itp. Pytajnik

Mój profil WoT:

11/11/2025 09:12 AM
Michaleczeq Offline
PR Team
Trucker

Jako że obecny system ładunków bazuje na mocowaniu ładunków pasami, i na podstawie tego i jeszcze wpisów w defie o wymiarach sobie to wszystko kalkuluje i sprawdza czy ładunek w ogóle pasuje do naczepy, to taki pas musi wiedzieć gdzie ma się zaczepić w naczepie (naczepa musi mieć swoje punkty zaczepu w modelu), oraz gdzie ma się chwytać ładunku (punkty wyginania pasa na ładunku). Dla przykładu mamy płaską naczepę, oraz ładunek rur. Raz że naczepa ma w modelu lokatorami zdefiniowany każdy punkt mocowania pasów, tak sam ładunek ma zdefiniowane gdzie ma się wyginać model pasa który się wygeneruje. Jakbym miał porównać, to coś zbliżonego do pasów w FS. Na tej podstawie gra sobie generuje model pasa między tymi punktami.
Image

To w przypadku mocowań naczepa-ładunek-naczepa. Możemy też mieć mocowania naczepa-ładunek przy np. ładunkach jakiś koparek montowanych na łańcuchach. Wtedy definiujemy (zapewne inaczej nazwane) punkty które mówią, że są to punkty zaczepu.
Image

Zamknięte naczepy raczej nie wymagają tu nic, niż tylko jakieś proste aktualizacje defów. Ewentualnie możesz sprawdzić jakieś silosy w grze, bo teraz wprowadzają te animowane rozładunki/załadunki więc może coś tam dodali od tego. Natomiast jeśli o sam system ładunków chodzi to tu raczej nic się nie zmienia. Ten nowy system ładunków obejmuje tylko zmiany w wizualnych ładunkach.

Myślę, że raczej ten mod ma osobno modele naczep i ładunków. Mam nadzieję że nie jest tak, że jest X wariantów naczepy gdzie każdy wariant posiada np. model ładunku.
Tak czy inaczej, na wstępie, warto by było spróbować przerobić same naczepy bez ładunków, i dopisać je pod SCSowe towary. Jakby naczepy już działały, to wtedy można by bawić się dalej w przystosowywanie samych ładunków itd.

Ewentualnie jak ta od bydła jest "otwarta" tzn widać co tam w środku jest, to może być konieczność ew. aby jeszcze ją przerobić, ale nwm czy SCS żywca też robił w tym systemie, czy jednak został przy starym.

A czy jest ktoś kto by mógł wytłumaczyć dokładnie co i jak, to wątpię, bo to baaardzo świeży temat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11/11/2025 07:04 PM przez Michaleczeq.)
11/11/2025 06:59 PM
Teddy PL Offline
Unknown
**
Użytkownik

Ok mam dla przykładu załadowaną jakąś naczepę heavy z ładunkiem i rozumiem że mam teraz do tych końców gdzie są łańcuchy od ładunku dodać (w tym przypadku) 4 lokalizatory żeby naczepa trzymała ten ładunek Pytajnik
Tylko gdzie te lokalizatory wybrać z jakiej opcji w Blenderze i jak to się tam nazywa Pytajnik

Image

Mój profil WoT:

12/11/2025 10:28 AM
Michaleczeq Offline
PR Team
Trucker

Tego nie wiem. Nikt ci tego od tak raczej nie powie. Wpierw w takiej sytuacji powinieneś otworzyć jakieś modele SCSowe i zobaczyć jak tam to jest zrobione. Jak sam nie zobaczysz jak to jest zrobione u SCS, to nikt ci tego nie wytłumaczy. Jak wspomniałem. Zbyt świeży temat by ktoś był w tym obeznany. No i inna sprawa, że musi to być też umieszczone w odpowiednim kierunku, więc i tak będziesz musiał przeanalizować wpierw model SCSu.
No i też nie widzę dokładnie jak ta naczepa wygląda i ile ma takich punktów, ale na pewno nie tylko na te które są użyte, ale na wszystkie możliwe punkty zaczepu powinieneś takie lokatory umieścić. Pewnie też będzie nieco zabawy z wariantami/partami, ponieważ zauważyć można, że zależnie od tego jaki gra wybierze sobie punkt zaczepu, tak w tym miejscu może zmienić się fragment modelu naczepy np. pojawić się kotwa do mocowania, czy też obrócić/wysunąć.
12/11/2025 04:12 PM
Michaleczeq Offline
PR Team
Trucker

Tak jeszcze tylko od razu dodam link do wiki SCSu, gdzie te zmiany zostały wytłumaczone. Dzięki temu powinno być Ci lepiej to zrozumieć.
https://modding.scssoft.com/wiki/Games/E...rgo_system

Jest tam trochę tych opcji, dlatego też najprościej będzie, gdy fizycznie dla każdej naczepy którą będziesz chciał zrobić, poszukasz jej odpowiednika w grze i na jej bazie będziesz próbował przerobić model i defy. Jak wspomniałem wcześniej. Wpierw najlepiej będzie zrobić same naczepy pod ładunki SCSowe, a potem zająć się samym ładunkiem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14/11/2025 06:48 PM przez Michaleczeq.)
14/11/2025 06:48 PM
Odpowiedz