eTrucks.pl • Od 17 lat najlepsze forum z modami do ETS1, GTS, ETS2, ATS, ST

Pełna wersja: Moje gry lotnicze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W tym temacie chciałbym zaprezentować moje materiały - fotki i filmy z gier lotniczych.
Są to gry lotnicze - bojowe symulatory lotu lub gry, które tylko to "symulują".
Dzisiaj na tapecie - War Thunder!
Gra MMO, free to play, studia Gaijin, w którą gram od open bety w 2012 r. Początkowo były to tylko samoloty z okresu II WW, później dodano czołgi, marynarkę, śmigłowce... Jednostki występujące w grze poszerzono o te z okresu lat 70, 80 i 90 ubiegłego wieku - samoloty odrzutowe, Hind, Bell UH 1, Merkava, Abrams'y itp.
W celu przyciągnięcia na serwery jak największej liczby graczy, udostępniono 3 tryby rozgrywki, różniące się stopniem trudności.
Od ponad 5 lat gram w Air Simulator Battle, tryb który tylko "symuluje" symulator (widok tylko z kokpitu), a poza tym ma wiele udogodnieneń - GPS, HUD z parametrami, uproszczone FM'y, etykiety graczy team'u .
Za to posiada dużą grywalność, bitwy 16x16 graczy, bez spiny, świetny relax po ciężkim dniu, o ile nie wtrąci się RNG Wink
I kilka fotek z gry:

F4U-1C - cztery działka 20 mm i "Foczka" węgierskiego gracza, która tak mnie pokiereszowała, zamieniła się w kulę ognia.
Image

Mapa Ardeny (Battle for Bastogne) - tym razem ja w Fw 190 A-4.
Image

Płonący P-51 Mustang - widok z kokpitu Bf 109 F-4
Image

Płonący He 112 B - widok z kokpitu F2A-3
Image

CHY6 - konieczny odruch ciągłego sprawdzania "szóstej".
Image

I dwa krótkie filmy z gry:,
1. Na szybko zmontowany film z gry (Gameplay, 2.35 min, HD 1080, 60 fps,):

2. Trochę dłuższy gameplay, (3:21 min. HD 1080, 60 fps) kompilacja - 10 kills.

I trzeci z 2014 Replay (12.25 min. HD 1080, 60 fps), przykład gry niemieckim bombowcem Ju 87 D-5 Stuka ( 2 in 1, bomber and fighter)

Na fotkach całkiem fajnie to wygląda i sam bym chętnie w to zagrał no ale niestety brak czasu no i też nie bardzo chcę się angażować w kolejną grę Tongue

Ps. Kiedyś grałem w Il-2 Sturmovik (pierwszą część) i wiem, że takie gry mogą wciągnąć Tongue
Zagraj w IL-2 Sturmovik Battle of Stalingrad, przy nim War Thunder to gra dla dzieci Big Grin
Nie można również zapomnieć o świetnym Digital Combat Simulator
(21/06/2019 01:28 AM)MATAMET napisał(a): [ -> ]Zagraj w IL-2 Sturmovik Battle of Stalingrad, przy nim War Thunder to gra dla dzieci Big Grin
Nie można również zapomnieć o świetnym Digital Combat Simulator

Wyraźnie na początku napisałem, że Tryb Symulacyjny WT "...tylko "symuluje" symulator" - symuluje czyli udaje.
W IL-2 Sturmovik Battle of Stalingrad, grywam równolegle z WT od ponad 3 lat, a w CloD "Blitz" od kilku miesięcy, że nie wspomnę o krótkiej przygodzie ze "starym Iłkiem".
Także, ten, tego - doskonale wiem jak wymagające są gry z seri IL 2. Wszyscy jak mantrę powtarzają jak doskonałym symulatorem jest BoS, ale wystarczy wejść w jego panel MP i przekonać się, że ta gra nie jedno ma imię i nie zawsze występuje w nim słowo symulator.
Serwery MP BoS'a full real to napewno TAW i KOTA. Ale już jeden z bardziej popularnych Wing of Liberty ma włączony GPS. Czy nadal to symulator - wg mojej wiedzy sowieccy i niemieccy piloci nie mieli dostępu do tej technologii Smile
Inny serwer - EU Official Server - idzie dalej, włączony GPS, ikonki i etykiety graczy i o zgrozo widok zewnętrzny... Czy to nadal ma coś wspólnego z symulatorem, wg mnie bliżej mu do trybu RB WT. I to nie jeden tego typu serwer.
Jakiś czas temu wprowadzona została w BoS, możliwość sterowania wirtualnymi samolocikami za pomocą myszy. Toż to profanum, "Grumpy" Unwin i Erich Hartmann przewracają się w grobie - "latają na myszy?" Smile
Kiedyś wbiłem na TAW Byle-Jakiem - godzina "latania" na wys. 3500 m i jedyne jednostki, które spotkałem to sojusznice Pe-2 i 2 Jaki (chyba AI). Lepiej było na WoL, ale i tak sporo czasu na szukaniu przeciwnika.
Podziękowałem, wróciłem do WT... Tak, wiem, to nie symulator. Gra prostsza, ale bardziej dynamiczna, wiele graficznie ładnie wyglądających lokacji: Korea, Saipan, Ruhr, Montmedy itp . Po całodziennej "harówie" potrzebuję relaksu, adrenaliny i miło spędzonego czasu. Nie ma to jak łomot spuszczony przeciwnej drużynie, gdy trafi się "ogarnięty" team.
A kiedy to ja częściej "zaliczałem glebę"(gorszy dzień), lub bóstwo GJN RNG było wyraźnie przeciwko mnie, odpalałem kampanię "Volga" w BoS'ie, lub misję w Blitz'u.
(21/06/2019 12:12 AM)Michal_Z_gno napisał(a): [ -> ]Na fotkach całkiem fajnie to wygląda i sam bym chętnie w to zagrał no ale niestety brak czasu no i też nie bardzo chcę się angażować w kolejną grę Tongue....
Znam ten ból - od dwóch miesięcy dżoj kurzy się w kącie, zastąpiła go kierownica. A tydzień temu, również kierownica zniknęła z biurka - nie ma czasu na pierdoły Big Grin, trzeba zarobić uczciwie na emeryturkę, zostało już niewiele latek do niej. Teraz to tylko czekam na długie jesienne wieczory Smile
A teraz powrót do przeszłości Smile
Pierwszą moją grą na PC (2001 r.) był symulator z serii „Enemy Engaged”: „Apache vs Havoc” wydany w 1999 r. A następnie ”RAH-66 Comanche vs Ka-52 Hokum” z 2000 r. Gry o wysokim stopniu trudności, model lotu znacznie urealniony, klawiatura obłożona całkowicie, bez joy’a nie ma co odpalać. Po wydaniu okrzyknięto je trochę na wyrost „symulatorami pola walki”. Ich grafika, a konkretnie tekstury otoczenia obecnie nie zachwycają, ale już modele 2D kokpitów są ładnie wykonane.
Wtedy te gry bardzo obciązały kompy, miały wysokie wymagania sprzętowe.
Po kilku latach przerwy w 2009 r. odkurzyłem EEAH i EECH i stąd mam trochę materiałów z tych gierek.

Mi-28 Havoc - Ataka pal, cel - M163 Vulcan
Image

Tablica przyrządów Havoc’a. Odbicie na wyswietlaczu to właśnie ja. Tak wyglądałem 10 lat temu Smile
Image

Film (4:43, 480 px) Mi-28 Havoc (Spustoszenie) z grupy „Renegade” w ataku na obronę plot na przedpolach Batumi.

Enemy Engaged 2
Ka-52 "Aligator" start z pokładu.
Image

Film - Ka-52 w akcji - "Marine Attack" (3:18, 480 px)
Dobry przykład ryzykownego, wręcz samobójczego ataku. Tak nie wolno atakować... Ale w tym szaleństwie była metoda - ściągnięcie na siebie ognia, zwiększyło szanse przetrwania skrzydłowego AI - jego 12 Vikhr'ów bardzo się przydało.

Trochę czasu upłynęło... Kontynuując temat, wywołany powyżej DCS World - gracz nowicjusz, etap misji treningowych. Od czegoś trzeba zacząć....
Duże zmiany na plus grafiki w wersji 2,7 zdołały przyciągnąć mnie i to chyba na dłużej. A tak to wygląda...
Wyspa Saipan (Marianas Islands) - widok z kokpitu Mustanga TF-51D. Osiedla ładnie zrobione: Susupe, pięknie wyglądająca woda w strefie przybrzeżnej.
Image

Przesiadka na Su-25T - misja treningowa "Anti-Radar Missiles Practice" - Su-25T vs SA-11 Buk.
Zestaw podwieszek robi wrażenie - kolejno: Kh-58U, 2 rakiety Kh-25MPU (anty-radarowe) i R-73. Wszystko razy dwa, plus podwieszony ELINT pod "Fantasmagoria".
Image

Moment ataku - "Fantasmagoria" wykrywa 3 radary zestawu Buk - pierwszy cel zatwierdzony - rakieta Kh-25MPU (anty-radarowa) w drodze...
Image

I prezentacja możliwości grafiki - moje pierwsze 2 filmy z DCS'a:
1. Szybka, krótka, łatwa i przyjemna misja typu SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses) w kooperacji ze skrzydłowym AI.
Standardowa misja DCS'a "INSTANT ACTION - SAM KIller".
Zapraszam do obejrzenia filmu (HD 1080, 60 fps, 6:19): "Su-25T - SAM Killer"

2. Film (HD 1080, 60 fps, 14:23 min): "Su-25T - Laser Guided Missile Practice". W opisie do filmu linki do najciekawszych momentów filmu.

Teraz już prawdziwy powrót do przeszłości W DCS-ie - zmiana wirtualnej maszyny na Ka-50 "Black Shark"...
Image

W przeciwieństwie do darmowego Su-25T, "klikalny" kokpit - panele przyrządów z prawej strony...

Image

Zapraszam do obejrzenia dwóch moich pierwszych filmów z udziałem Ka-50 "Black Shark"
1. Lądowanie na pokładzie krążownika rakietowego "Moskwa" - misja "Parade.miz" mojego autorstwa.
Gameplay + Replay, HD 1080, 60 fps, 8:02 - "DCS World: Ka-50 "Black Shark" - Landing at deck"

2. Pierwsza misja bojowa - atak na obóz rebeliantów.
Gameplay, HD 1080, 60 fps, 20:45 - "DCS World: Ka-50 "Black Shark" - ATTACK INSURGENT CAMP"

Coś Pięknego Big Grin
Przekierowanie